Офіційно виборча кампанія ще не розпочалась, але спостерігачі ОПОРИ на Прикарпатті фіксують чимало рекламних матеріалів, які можуть мати ознаки дочасної агітації. Крім того, Івано-Франківщину за останні три місяці відвідали восьмеро політиків, які попередньо оголосили про свій намір балотуватися на посаду Президента.

Починаючи з вересня цього року, агітаційна діяльність на Прикарпатті потенційних кандидатів на посаду Президента України помітно активізувалась. Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про: появу наметів із символікою політичних партій та потенційних кандидатів; випадки реклами, яка може містити ознаки дочасної агітації, на зовнішніх носіях, як от білборди та сіті-лайти; іміджеві матеріали політиків у місцевих ЗМІ. Крім того, ОПОРА зафіксувала випадки роздачі друкованих матеріалів, схожих на політичну рекламу, а також випадок поширення листівок, що можуть містити ознаки «чорного піару».

20.11.18 Frankivsk Porowenko dochasna agitacija

20.11.18 Frankivsk Samopomich dochasna agitacija

20.11.18 Frankivsk Narodnyj front dochasna agitacija

Упродовж вересня-листопада Івано-Франківську область із публічними візитами відвідали потенційні кандидати у Президенти України: Віктор Чумак («Громадянський рух Хвиля»), Роман Безсмертний, Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Валентин Наливайченко (Рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), Дмитро Добродомов (Громадянський рух «Народний контроль»), Олег Тягнибок (ВО «Свобода»), Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Руслан Кошулинський (ВО «Свобода»). Усі вони попередньо оголошували, що мають намір балотуватися на посаду Президента України, щоправда, Олег Тягнибок пізніше відмовився.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, свої візити на Прикарпаття потенційні кандидати на посаду Президента України розпочали у вересні. Найчастіше Франківщину відвідував Олег Тягнибок. Так, 6 вересня він взяв участь у відкритті спортивного майданчика у Івано-Франківську разом із міським головою Русланом Марцінківим (ВО «Свобода»), секретарем та депутатами міської ради. Цього дня політик також провів зустріч із виборцями Франківська.

9 вересня у Надвірній Олег Тягнибок взяв участь у відкритті фестивалю стрілецької та повстанської пісні, який проходив на центральній площі міста. Пізніше політик провів зустріч із виборцями Надвірної у народному домі, який є комунальною власністю. Цього ж дня Тягнибок також зустрівся з виборцями Ланчина. 

16 вересня Тягнибок приїхав у Івано-Франківськ, де взяв участь у відкритті анотаційної дошки загиблому солдату в зоні проведення Операції Об'єднаних сил. Пізніше політик також брав участь у відкритті фестивалю «Верховина в Івано-Франківську» разом із міським головою. А 12 жовтня Олег Тягнибок разом із міським головою відкривали ще одну анотаційну дошку солдату, який загинув у зоні проведення Операції Об'єднаних сил.

Найбільшу кількість зустрічей із виборцями Прикарпаття провів потенційний кандидат у Президенти України Віктор Чумак. Так, 14 вересня політик провів зустріч із виборцями Калуша на площі біля «Гостинного двору». Далі він поїхав у Долину і зустрівся з виборцями на Центральному ринку, після чого провів також зустріч із виборцями Болехова на площі біля міської ратуші. Наступного дня Віктор Чумак зустрічався із виборцями Косова на Центральному ринку, а потім із виборцями Коломиї на проспекті В’ячеслава Чорновола. До Івано-Франківська потенційний кандидат приїхав 16 вересня. Зустріч із виборцями відбулася на Вічевому майдані.

Дмитро Добродомов свій візит на Прикарпаття розпочав із Косова, де 24 вересня зустрівся із виборцями у народному домі. Цього ж дня у Бурштині політик поспілкувався з працівниками та студентами Енергетичного коледжу на тему реформування професійної освіти.

Свій візит на Івано-Франківщину потенційний кандидат на посаду Президента України Анатолій Гриценко наразі обмежив лише участю в телевізійних програмах. Так, 18 жовтня політик завітав у студію Калуського місцевого телебачення, а потім у  Івано-Франківську взяв участь у двох програмах – на телеканалі РАІ та на ОТБ «Галичина».

Кандидат на посаду Президента України Роман Безсмертний наразі спілкувався лише зі студентами та працівниками вищих навчальних закладів. 11 жовтня кандидат відвідав Івано–Франківськ, де провів зустрічі зі студентами та працівниками Національного Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника, а потім Університету права ім. Короля Данила. На зустрічі були присутні й інші виборці.

20.11.18 Frankivsk Bezsmertnyj vizyt dochasna agitacija

Валентин Наливайченко у рамках свого візиту до Івано-Франківська 18 жовтня зустрівся зі студентами та працівниками Університету права ім. Короля Данила. Того ж дня потенційний кандидат провів зустріч із представниками місцевих ЗМІ в Івано-Франківському прес-клубі реформ.

Юлія Тимошенко відвідала Івано-Франківськ 12 листопада. Політикиня спершу презентувала представникам ЗМІ Прикарпаття свою політичну програму «Новий курс» (захід відбувся у коференц-залі готелю «Надія»), а пізніше взяла участь у роботі форуму медичних працівників у приміщенні обласної філармонії. Того ж дня потенційна кандидатка на посаду Президента України взяла участь у зустрічі з виборцями Бурштина на центральній площі міста, а потім поспілкувалася з бурштинськими активістами партії ВО «Батьківщина» в приміщенні «Центру захисту громадян».

20.11.18 Frankivsk Tymoshenko vizyt dochasna agitacija

Потенційний кандидат на посаду Президента Руслан Кошулинський розпочав свій візит на Прикарпаття із зустрічі з виборцями Надвірної, яка відбулася 19 листопада у приміщенні районного народного дому, а пізніше поспілкувався із виборцями Богородчан у приміщенні районної ради. 

20.11.18 Frankivsk Koshulynskij vizyt dochasna agitacija

20.11.18 Frankivsk Koshulynskij dochasna agitacija

Як зауважує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області, допоки виборча кампанія офіційно не розпочалася, ані візити політиків, ані дочасна агітація формально не порушують українське законодавство. «Втім, такі дії потенційних кандидатів у Президенти України можуть вплинути на забезпечення рівності усіх учасників виборчих перегонів, оскільки спрямовані на формування позитивного іміджу цих кандидатів або ж на формування негативного іміджу їхніх опонентів», – наголосив координатор.

Між іншим, Центральна виборча Комісія нещодавно закликала усіх суб’єктів виборчих перегонів утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу.

«ЦВК не має юридичних інструментів щодо заборони дочасної агітації. Але нагадує, що вона є частиною суспільних правовідносин, яка регламентується не юридичними, а моральними нормами. Така практика як дочасна агітація може призвести до порушення принципу рівності. Разом з тим, подібні факти не залишаються поза увагою громадянського суспільства та міжнародних партнерів України. Тому можуть негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу в цілому»,– йдеться в заяві ЦВК.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.