Після тривалих перемовин громадськість та влада досягнули компромісу – ділянка землі, на якій стоїть будинок (пляма забудови), повинна бути у власності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків без будь-яких додаткових дій, а прибудинкова територія знаходитися у постійному користуванні ОСББ.

ОСББ. Комітетські хроніки. Частина 3

Вчора, 21 грудня 2011 року, на засіданні Комітету ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики  і представники Мінрегіону, і Держкомзему, і громадськості дійшли згоди щодо земельного питання в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» (реєстр.№8474, друге читання). Усі присутні члени Комітету одностайно проголосували за наступні зміни:

  • Земельна ділянка під будинком (пляма забудови) в межах вимощення будинку повинна входити до складу спільного майна співвласників, відповідно – належати на праві спільної сумісної власності власникам приміщень в силу закону (зміни до статті 382 Цивільного Кодексу та статті 42 Земельного кодексу).
  • Земельна ділянка, на якій розташована прибудинкова територія, в межах, визначених документацією із землеустрою, має передаватися  у постійне користування ОСББ (статті 42, 89 Земельного кодексу).

Також було вирішено схвалити законопроект в цілому та  негайно віддати його на розгляд Верховній Раді.

Отож, тримаймо кулаки за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку»  із положеннями, що з такими зусиллями відстоювали громадські активісти.

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА