Введення нової схеми обрахунку тарифу на холодну воду, що Нацкомпослуг планує запровадити, призведе до того, що 97% населення платитиме й за решту 3%, а також за втрати водоканалу й за безгосподарність комунальників. А розцінки будуть наступними: за перші два куби споживання на особу в місяць – 1,5 гривні, з 2 до 6 кубів – більше, з 6 до 10 – ще більше, а після 10 – максимально. Про нову схему обрахунку тарифу на холодну воду говорили директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко 15 грудня 2011 року в інформаційно-аналітичному агентстві «Главком».

Директор аналітичного центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко переконаний, що новий принцип обрахунку повертає нас в радянські часи, коли замість того, щоб іти до економічно обґрунтованих тарифів, підприємства, які виробляють холодну воду, будуть дотуватися державою. «Це просто розбещує комунальників. Навіщо їм запроваджувати нові технології, купувати новітні системи очистки води, устаткування, коли можна домовитися з Нацкомпослуг, і їм поставлять потрібний тариф? Крім того, тут дуже сильно зростає роль самої комісії. На перший погляд здається, що вона взагалі втрачає сенс, тому що її завданням було перевіряти економічне обґрунтування тарифів, які подавали підприємства, і затверджувати їх. Якщо тариф визначається по градації споживання, навіщо тоді ця комісія? А виявляється, вона дуже потрібна, тому що замість того, щоб визначати економічно обґрунтований тариф, вона буде розподіляти державні дотації на покриття цих витрат. Корупційна складова цієї схеми зростає в рази», - пояснює Олександр Сергієнко.

«Нова методика мені видається утопічною, тому що у нас не існує нормальної системи обліку. Навіть там, де лічильники є, вони різних класів точності. Сума всіх поквартирних лічильників, якщо вони є, ніколи не буде співпадати з сумою загальнобудинкового лічильника, хоча б через технічні погрішності, я вже не кажу про те, що вода крадеться. Тому хороша ця методика чи погана, але вона може реалізуватися тільки тоді, коли буде здійснюватися облік води, швидше за все, в електронному вигляді: на виході з водоканалу, на вході в будинок і в кожну окрему квартиру. А коли половина населення не має лічильників рівних класів точності, а інша половина живе по загальнобудинкових лічильниках (їх виділили в окрему категорію «тимчасову», і швидше за все вони будуть сплачувати за найвищим тарифом), то сама процедура розрахунку стає незрозумілою», - коментує нову схему Тетяна Бойко. Більше того, керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА занепокоєна, що ОСББ, які розраховуються зараз за загальнобудинковим лічильником, тепер невідомо до якої категорії будуть віднесені. Існує загроза, що вони розраховуватимуться за найвищими тарифами, як і ті, хто не встановили лічильників.

"Станом на зараз ми не можемо сказати, якими будуть тарифи згідно з новою методикою. Мій прогноз, що вона не буде запроваджена. Якщо ж тарифи все-таки будуть зростати, то для цього є об’єктивна причина – дорожчання енергоносіїв. Якщо підвищиться ціна на газ, очевидно, що стримувати тарифи можна буде тільки в ручному режимі через компенсації, але це не триватиме вічно. Світова тенденція показує, що тарифи все ж таки зростатимуть, хочемо ми того чи ні. Найближчим часом Громадянська мережа ОПОРА в рамках проекту „Хочемо знати, за що платимо!” надішле до виробників комунальних послуг інформаційні запити, щоб дізнатися розмір їхніх витрат, прибутку та обсягу реалізації. Адже в прибуток можна закладати інвестиційну складову, яка повинна спрямовуватися  на модернізацію галузі. Якщо ж модернізації не здійснювати, то, окрім об’єктивних чинників, тарифи будуть зростати через величезні втрати  та зношеність мереж,” - заявила Тетяна Бойко.

Проект «Хочемо знати, за що платимо!” реалізовується за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА