У Вчорайшенській сільській ОТГ Ружинського району не знають, що робити з постановою ЦВК про ухвалу окружного адміністративного суду міста Київ про забезпечення адміністративного позову депутата Артема Вітка. Таким чином, вони не знають, як вибудовувати подальшу роботу.

Про це ОПОРІ повідомила голова Вчорайшенської сільської виборчої комісії Галина Козак 19 листопада.

«Ця постанова прийшла 15 листопада ввечері – ми її перечитали і не знаємо, що робити. Будемо збирати засідання. Ми не знаємо, як працювати, немає жодної допомоги з району. Вони хочуть, щоб ми працювали, але у нас ще немає фінансування. Люди несуть нам подання, але ми не знаємо що робити. Район каже, щоб ми працювали у своєму режимі, та фінансування не дають сьогодні. Ми вже самі починаємо працювати так, як це робили раніше, але немає жодної допомоги з ТВК, наприклад, нас досі не забезпечили навіть комп’ютером», – зазначила Галина Козак.

У коментарі ОПОРІ голова Ружинської районної виборчої комісії Ольга Шевчук розповіла, що у Вчорайшенській ОТГ комісія забезпечена всім необхідним для роботи.

«Там поки все в порядку, працюють. Стосовно постанови, то поки нам сказали з ЦВК, що працюємо так, як працювали у звичному режимі. Комісія забезпечена всім, інтернету здається, тільки немає, фінансування туди вже пішло. Те що ми могли, те ми їм пояснили, нехай трохи теж читають закон», – зазначила Ольга Шевчук.

19.11 2018 Karta otg Zhytomyr

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Центральна виборча комісія мала б роз'яснювати територіальним комісіям наслідки такого судового рішення. «Cільські, селищні, міські ТВК не є суб’єктами виконання рішення суду про забезпечення позову, вони повинні керуватися законом про місцеві вибори та рішенням ЦВК про призначення виборів і початок виборчого процесу. Проте ЦВК мала взяти на себе функцію роз’яснення ТВК наслідків такого рішення, а не просто надсилати його до ТВК, адже саме на ЦВК закон покладає контроль за однаковим застосуванням законодавства виборчими комісіями», – зауважила вона.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія не скасувала вибори у 34 об’єднаних територіальних громадах, які були під загрозою, а взяла до відома ухвалу окружного адміністративного суду міста Київ про забезпечення адміністративного позову депутата Артема Вітка шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання до вирішення спору. У цьому списку дві громади з Житомирської області: Вчорайшенська сільська ОТГ Ружинського району та Вільшанська сільська ОТГ Чуднівського району. 

Виборчий процес у шістьох об’єднаних територіальних громадах Житомирської області – чотирьох сільських, одній селищній та одній міській розпочався 3 листопада. Самі ж вибори відбудуться 23 грудня.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.