«ОСББ та виробники і постачальники комунальних послуг: партнерство чи протистояння?» – такою була тема круглого столу, що відбувся у Києві 30 листопада 2011 року за участі голів об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), представників Антимонопольного комітету, органів місцевого самоврядування, ПАТ «Київенерго» та координаторів житлово-комунальних програм регіональних представництв Громадянської мережі  ОПОРА та журналістів.

Десять років пройшло з моменту прийняття закону про ОСББ, а в Україні й досі залишається купа нерозв`язаних проблем, пов`язаних з діяльністю та правами об’єднань співвласників. Як відзначив юрист  ВБО «Інститут місцевого розвитку» Дмитро Левицький, в умовах загальної складної ситуації в ЖКГ у багатьох учасників ринку виникає спокуса перекласти на ОСББ власні проблеми. Робиться це шляхом приписування об’єднанням співвласників невластивих їм функцій, статусів і обов’язків, а саме: господарюючий суб’єкт, виконавець послуг, платник ПДВ, встановлення «тарифу», укладання договорів із власниками тощо. Та замість того, щоб відстоювати свій статус, деякі ОСББ погоджуються із таким станом речей, тобто приймають навішений на них «ярлик».  Дмитро Левицький наголосив, що в разі такої «поблажливості» на ОСББ чекає наступне:

  • Якщо ОСББ є суб’єктом господарювання, то наслідками такої позиції буде: визнання діяльності ОСББ господарською, відповідно господарська діяльність повинна ліцензуватися, крім того, це додатковий аргумент визнати ОСББ «виконавцем послуг». Згідно із законодавством, ОСББ є негосподарюючим суб’єктом, а його діяльність є господарчим забезпеченням діяльності негосподарюючих суб’єктів!
  • Якщо ОСББ є виконавцем послуг, то воно автоматично протиставляється співвласникам, а кошти від власників розглядаються як плата за послуги, яка підлягає оподаткуванню податком на прибуток і ПДВ. Хоча за діючим законодавством ОСББ не є і не може бути виконавцем житлово-комунальних послуг (ЖКП)!
  • Якщо ОСББ є платником ПДВ, то негативними наслідками цього будуть: безпідставне оподаткування коштів ОСББ, додатковий аргумент, що ОСББ нібито є «виконавцем послуг». Хоча, згідно із  законодавством, внески (платежі), що сплачуються співвласниками в ОСББ не підлягають оподаткуванню ПДВ!
  • Якщо ж органи місцевого самоврядування встановлюватимуть «тарифи» для ОСББ, то результатами такої позиції буде: безпідставний перегляд посадовими особами органів місцевого самоврядування рішень, прийнятих загальними зборами ОСББ, а якщо тарифи встановлюються на послуги, то внески  співвласників в ОСББ тлумачаться як плата за ЖКП. Але ж, визначений загальними зборами розмір внесків і платежів в ОСББ не підлягає додатковому «встановленню» органами місцевого самоврядування – позиція за чинним законодавством!

Можна ще безкінечно перераховувати способи, якими влада, попри свої заклики створювати ОСББ, через держструктури  намагається відбити будь-яке бажання в людей об’єднуватися, для того, щоб дбати про своє спільне майно. Наприклад, створюючи податкові пастки, інспектори вимагають екологічний, водний і навіть податок на додану вартість. Якщо до вище перерахованих проблем додати ще й шахрайство, яке, подекуди, практикується при створенні ОСББ, то вже й не дивуєшся, чому об’єднання співвласників багатоквартирних будинків  відлякує людей. Приміром, адвокат Тетяна Монтян,  відзначила, що існують випадки змови монополістів із ЖЕКами не обслуговувати новоутворенні ОСББ. На жаль, не рідкість - шахрайські ОСББ, за членство в яких у власників квартир вимагають внесок у розмірі 100 тисяч грн. і стільки ж, щоб припинити своє членство; недобросовісний голова об’єднання, який привласнює кошти (внески) співвласників тощо.

Навіть ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (№ 8474) може виявитись не на користь об’єднань співвласників, переконаний  член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук. Існує ймовірність, що законопроект №8474 ухвалять  у спотвореному вигляді, у ньому не буде враховано ключових питань, що стимулюватимуть розвиток ОСББ, а також сприятимуть позитивним змінам на ринку житлово-комунальних послуг. Натомість існує загроза прийняття декларативних норм задля відвернення уваги громадськості від суті проблем.

Існує ймовірність, що законопроект №8474 ухвалять  у спотвореному вигляді, у ньому не буде враховано ключових питань, що стимулюватимуть розвиток ОСББ

Присутні в залі представники «Київенерго» частково визнавши  справедливість закидів голів ОСББ, змогли лише запропонувати  їм та громадським активістам увійти до Ради ОСББ, створеної при ПАТ «Київенерго», яка «працюватиме над усуненням непорозумінь».

А тим часом здається, що нашим чиновникам насправді байдуже. Не хочуть вони вирішувати ніяких проблем, можливо, тому що комусь така ситуація вигідна, відсутня політична воля, аби розв’язати „гордіїв” вузол, переконані голови ОСББ. Немає поки що в Україні між ОСББ та постачальниками комунальних послуг ніякого партнерства, а, навпаки,  присутня запекла ворожнеча, в ході якої використовуються законні й незаконні засоби, аби тільки усе залишалося як було.

Попри такі невтішні висновки, громадськість та ОСББ вирішили докласти усіх зусиль, аби єдиним хором на всю Україну голосно заявити, що ОСББ не є суб’єктом господарювання, не є виконавцем житлово-комунальних послуг, не повинно „затверджувати” чи „погоджувати” розмір своїх внесків, не є платником ПДВ.  Очевидно, у підприємств-монополістів та органів влади існує багато проблем, але вирішувати їх за рахунок співвласників, які об’єдналися в ОСББ – не вдасться!

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА