Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся», створений ним ще в грудні 2011 року, коли Литвин був на посаді голови Верховної Ради. 

Володимир Литвин – народний депутат України трьох скликань, член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти та член групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки.  На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом 8-го скликання в одномандатному виборчому окрузі №65. Балотувався шляхом самовисування. Не входить до складу будь-якої фракції , є лідером «Народної партії».

07.12 Zhytomyr Lytvyn Verkhovna rada

Нардеп проживає в Києві, але родом з села Слобода-Романівська Новоград-Волинського району Житомирської області.

Благодійний фонд «Литвина «Майбутнє Полісся» був заснований 23 грудня 2011 року. Як повідомляли ЗМІ, Володимир Литвин презентував фонд 27 грудня 2011 року під час робочої поїздки до Новограда-Волинського. Головою правління став його син Іван Литвин, на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року був кандидатом в народні депутати по виборчому округу №66.

07.12 Zhytomyr Fond Lytvyn

В електронній декларації нардепа за 2017 рік немає інформації про те, чи є він власником чи засновником організації.

За даними сайту Опендатабот , станом на 4 грудня 2018 року власником є Іван Литвин. 22 серпня 2016 року фонд змінив назву з: Благодійний фонд «Литвина «Майбутнє Полісся»  на Благодійний фонд  «Майбутнє Полісся», а через тиждень, 29 серпня 2016 року на Благодійна організація «Благодійний фонд «Майбутнє Полісся». За сім років існування змінювалися і керівники фонду. Станом на 5 грудня 2017 року керівником був  Литвин  Костянтин Петрович, син брата нардепа Петра Литвина. Зазначено також, що 5 грудня 2017 року у фонді знову змінився керівник: замість  Коркач Тетяни Леонідівни організацію очолила Калініна Зоя Федорівна.  

07.12 Zhytomyr Lytvyn fond opendatabot

Інформація про діяльність фонду розміщена на сайті Майбутнє Полісся, де вказано, що  місія фонду:

«Приймати активну участь у соціальній розбудові регіону: сприяти розвитку та становленню молодого покоління  Полісся, допомагати медичним установам зміцнювати та покращувати здоров’я кожного жителя, піклуватись про соціально незахищені верстви населення», – повідомляють на сайті.

Також зазначено, що фонд функціонує у рамках освітньої сфери діяльності та різнопланових соціальних ініціатив. І працює у 12-ти районах Житомирської області: «Фонд розпочав географію своєї діяльності у 2012 році з відкриття першого відділення у місті Новограді-Волинському. Тепер «Майбутнє Полісся» активно працює вже в 12-ти районах Житомирської області: Новоград-Волинському, Червоноармійському, Ємільчинському, Баранівському, Радомишльському, Черняхівському, Володар-Волинському, Коростишівському, Народицькому, Брусилівському, Малинському, Пулинському. Однією із задач є вихід із діючими проектами на всі райони Житомирської області до 2020 року».

07.12 Zhytomyr geografia fondu min

Фонд реалізовує освітні проекти, соціальні, медичні, спортивні, творчі конкурси, надає благодійну допомогу, фінансову підтримку змагань, заходів, ініціатив, встановлює дитячі майданчики, дарує велосипеди, підтримує військових, проводить майстер-класи та зустрічі в рамках програми «Курси вихідного дня», тренінги та круглі столи з громадськими організаціями та благодійними фондами регіону в межах програми «Підтримка громадських організацій».

07.12 Zhytomyr Fond kursy vykhidnoho dniaУ коментарі ОПОРІ керівник Благодійного фонду «Майбутнє Полісся» Зоя Калініна розповіла, що цієї осені активно працював медичний проект.

«Фонд практично почав працювати у 2012 році.  За цей час фонд постійно працював. Ми працюємо на райони Полісся. Якщо люди звертаються до нас з інших районів, ми теж працюємо з цими людьми. В основному з волонтерами, по програмах, які в нас є. Основна мета роботи фонду – це надання допомоги людям, які цього потребують. У нас і профорієнтація є, де ми займаємося з школярами, медична допомога, ми по медпроекту  працювали цілу осінь, їздили по селах з лікарями, в далекі поліські села лікарів возили. Їздили по профорієнтації по районах, по школах з дітками займалися. Також займаємося наданням благодійної допомоги, торік в нас великі суми благодійної допомоги видавалися», – зазначила Зоя Калініна.

На сайті розміщено звіт про передачу автомобілів «Швидкої допомоги» в чотири лікарні населених пунктів Житомирської області: в м. Новоград-Волинський, смт Пулини, смт Баранівкка та смт Ємільчино. Також є інформація про те, що бригада профільних лікарів  проводять обстеження людей під час виїздів  в населені пункти.

07.12 Zhytomyr Fond shvydka dopomoha

07.12 Zhytomyr Fond Lytvyn medreforma

Користувачів закликають долучатись до сторінок фонду в соціальних мережах, зокрема в мережі Facebook, однак останній допис на сторінці був зроблений 2 серпня 2016 року.

У розділі «Досягнення фонду» розміщена інформація про реалізовані проекти, цільову аудиторію, надану допомогу. Зокрема про проекти: «Безкоштовні курси англійської мови»;  «Грант за значні успіхи в навчанні, спорті, визначні творчі здобутки та активну громадську позицію», в рамках якого діти з округу отримують стипендії; детально описано про номінації, кількість учасників та нагороджених в рамках проекту виставка-конкурс «Майбутнє Полісся». По програмі «Щасливе дитинство», діє проект «Розвиток дітей. Встановлення дитячих майданчиків», описано скільки встановлено майданчиків у селах та містах, проведено театральних вистав, ігрових шоу, кінопереглядів.  По програмі «Спортивна молодь – майбутнє Полісся» фонд забезпечив школи спортивним інвентарем, спортивні клуби отримали фінансову допомогу, організовано футбольні турніри та нагороджено команди.  

07.12 Zhytomyr Lytvyn medytsyna

07.12 Zhytomyr Fond Lytvyn grant

Вказано скільки фельдшерських пунктів, лікарень, амбулаторій знаходиться «під опікою фонду» в рамках проекту «Здорова нація – здорове майбутнє».

Зазначено, як працює «Медичний кабінет»: в рамках проекту бригада лікарів проводить виїзди в населені пункти для консультування та огляду людей. Діє проект  «Домашня аптечка»: населенню роздають комплекти  аптечок. Також фонд роздає велосипеди лікарням, ФАПам, відділенням поштового зв’язку, соціальним службам, організаціям Червоного хреста по проекту «Велосипеди для працівників соціальної сфери».

07.12 Zhytomyr Lytvyn dytiachi maidanchyky

07.12 Zhytomyr Lytvyn velosypedy

У фонді надають допомогу і церквам, проект має назву «Віра понад усе».

Здійснюють «Безкоштовні юридичні консультації» та діють проекти: «Допомога ветеранам та ветеранським організаціям»; «Військово-патріотичні програми», зокрема фінансова підтримка поранених у зоні АТО військовослужбовців та сімей загиблих.

07.12 Zhytomyr Lytvyn viiskovi

У розділі «Аудит» розміщена інформація про те, що фонд щороку проходить аудиторську перевірку, результати якої подані у вигляді звітів на сайті. Останній звіт датований 16 квітня 2016 року.

07.12 Zhytomyr Lytvyn audyt

В коментарі ОПОРІ керівник фонду розповіла, що в організації працює небагато людей, а кошти виділяють спонсори.

«Фонд фінансують спонсори. Практично зараз в штаті людей працює небагато, ми  працюємо або по угоді, або на волонтерських засадах», – зауважила Зоя Калініна.

Варто зазначити, що на сайті немає згадок про нардепа Володимира Литвина і фотозвітів із заходів з його участю. Натомість, нардеп звітує про  роботу в окрузі на своїй сторінці та в іменній спільноті в мережі  Facebook.  В обох ресурсах дублюються дописи, зокрема, посилання на запис ефірів на центральних та місцевих телеканалах за участю нардепа,  його позиція та думки, щодо актуальних подій, які відбуваються в країні,  інформація про діяльність Литвина в Раді та в окрузі. Кожного місяця в мережі з’являється звіт про роботу Володимира Литвина в окрузі.

07.12 Zhytomyr Lytvyn zvit pro robotu

У цих депутатських звітах є згадки про благодійний фонд «Майбутнє Полісся», який надав благодійну допомогу малозабезпеченим сім’ям, або забезпечив обстеження та консультації лікарів.

«Благодійний фонд «Майбутнє Полісся», згідно програми «Медичний проект», забезпечив обстеження та консультації лікарів офтальмологів в громадах сіл Табори, Стара Гута, Ялишів Баранівського району та с.Івановичі Пулинського району. Обстежено 112 чоловік. Одночасно було надано благодійну допомогу (одяг) малозабезпеченим сім’ям…», – йдеться в одній із публікацій на сторінці в мережі  Facebook.

07.12 Zhytomyr Lytvyn Facebook zvitpng

07.12 Zhytomyr Lytvyn Facebook skrin

07.12 Zhytomyr fond v okruzi Lytvyn

Активних сторінок фонду в соціальних мережах, станом на початок грудня 2018 року не знайдено. Основна інформація про діяльність фонду публікується на сайті.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:

«Діяльність благодійних фондів, або громадських організацій, які займаються якоюсь благодійною діяльністю не суперечать законодавству про вибори. Втім, використання даного методу агітації не завжди відповідає міжнародним практикам виборчого процесу і рівним умовам для кандидатів. Варто розуміти, що функція народного депутата не полягає в тому, щоб він роздавав дитячі набори, подарунки, не ставив дитячі майданчики чи ремонтував дороги. Його завдання – це працювати у Верховній Раді, писати закони, втручатися депутатськими запитами, підтримувати якісь політики та змінювати країну на всеукраїнському глобальному рівні. В той час, ми бачимо, як депутати більшість часу проводять в  своїх одномандатних виборчих округах і всіляко задобрюють майбутній виборців. Це негативна тенденція та нівелювання ролі народного депутата як такого».

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 

ОПОРА наголошує, що згідно з пунктом 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України». Також, частиною 4 статті 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут. ОПОРА інформуватиме про діяльність фондів інших народних депутатів з Житомирської області в наступних матеріалах.