На Луганщині протягом останнього тижня у регіональному сегменті соціальної мережі Facebook значно зросли обсяги платної політичної реклами. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, найбільшу мережеву активність, порівняно з листопадом, проявили 12 політиків з числа потенційних кандидатів на посаду Президента України та 8 партійних організацій.

Серед політиків, які входять до так званого «владного пулу» - чинний Президент України Петро Порошенко з тематикою введення воєнного стану та вступу до НАТО, Прем’єр – міністр Володимир Гройсман  з планом реформ, а також заступник Міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе щодо необхідності вступу в НАТО. При цьому, пости Лева Парцхаладзе класифіковані як реклама від «політичного діяча».

4 12 2018 Luganshchyna фейсбук 25

Серед опозиційних політиків платні рекламні інструменти Facebook використовував в категорії «політичний діяч» Олександр Вілкул на фоні власного бачення причин та перспектив воєнного стану, опозиційного курсу та відео-зйомок візитів до об’єктів промисловості. Крім нього, на «платну розкрутку» були поставлені пости про воєнний стан лідера політичної партії «Наші» Євгена Мураєва та учасника праймеріз політичної партії «УКРОП» Олександр Шевченко. Свою позицію щодо воєнного стану та можливих спекуляцій на цьому фоні, українських перспектив до користувачів мережі Facebook з числа мешканців області також намагалися донести політики Віталій Купрій та Сергій Тарута.

4 12 2018 Luganshchyna фейсбук 7

Також, але в меншій мірі, використанням платної мережевої реклами відзначилися лідер «Самопомочі» Андрій Садовий, представники партії «Наш край» Олег Недава та екс-очільник Києва Леонід Черновецький. При цьому, під час використання оплачуваних рекламних постів відкрито позиціонував себе як «майбутній президент України» тільки Валентин Наливайченко.

Серед партійних організацій своє відео на топ-тему тижня – введення воєнного стану через можливості Facebook в луганському сегмені  поширювала партія «Розумна сила», тоді як «Партія миру» аналогічним чином висловлювалась щодо умов встановлення миру в Україні. Натомість зі сторінок у соцмережі парторганізації «БПП - Солідарність» та припартійної молодіжної структури «Солідарна молодь» розповсюджувалися агітаційні матеріали на користь вступу до НАТО. Партія «Наші» зосередилася на «первинній розкрутці» шляхом позиціонування як новий політичний рух та зборі «підписів» до сторінки.

4 12 2018 Luganshchyna фейсбук 13

Регіональні партійні організації відзначилися значно менше. Так, Луганський обласний осередок «Національного корпусу» використовував рекламу Facebook для  донесення місцевим мешканцям інформації про ініціативу «Добра справа», тоді як «Наш край-Рубіжне» з позицій однойменного пабліку висловлював занепокоєння ситуацією в місті Рубіжному.

4 12 2018 Luganshchyna фейсбук 22

При цьому, для масового поширення серед місцевих користувачів соцмережі інформації стосовно Юлії Тимошенко використовувалася сторінка «Центру захисту громадян», яка є проектом місцевої організації «Батьківщини» (про діяльність якого повідомлялось раніше). Водночас, серед місцевих політиків у якості користувачів рекламних інструментів Facebook себе зарекомендував  заступник голови обласної організації «Батьківщини» Олексій Малеванець.

Cпеціаліст із соціального медіа маркетингу, головний редактор інформагенції «Восточный фарватер» Максим Бєлін у коментарі ОПОРІ зазначив, що активізація політиків у соціальних мережа - закономірний процес.

«Оголошення воєнного стану з усіма обмеженнями на проведення масових акцій призвело до того, що політики «пішли» в Інтернет. В умовах поступового зниження інтересу до традиційних ЗМІ, блокування на території України раніше популярних російських соцмереж, платний рекламний інструментарій «Фейсбуку»  дає ефективні можливості для прямої чи опосередкованої агітаційної діяльності. І політтехнологи про це знають й активно використовують соцмережі для просування політичного контенту», - сказав він. 

«Політична реклама в інтернеті зараз не охоплюється правовим регулюванням ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах також зараз обговорюється необхідність внесення змін до законодавства щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу», - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

 

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)