На Дніпропетровщині в Саксаганській об’єднаній територіальній громаді П’ятихатського району на дільниці №120473 представники політичних партій написали скарги та заяви до поліції про те, що виявили приблизно 150 заяв від виборців для голосування за місцем перебування, які були написані схожими почерками та за одним шаблоном.

Зі слів юриста обласної організації ВО «Батьківщина» Андрія Козаря, заяви написані схожими почерками та шаблонно виписані медичні довідки (по чотири на одному листі). Про даний факт складено акти та подано скаргу до Саксаганської ТВК, а також повідомлено поліцію. Як повідомили спостерігачу ОПОРИ у ДВК, комісія із поданих заяв включила до списку виборців, що голосують за місцем перебування, 43 особи.

Також зі слів кандидата на посаду голови сільської ради Андрія Самойлова (Радикальна партія Олега Ляшка) на дільниці №120474 у списках виборців проставлені помітки «голосує за місцем перебування» без проведення засідання комісії, а заяви виборців не зареєстровані у журналі вхідної документації. Також печатка була відсутня в сейфі і знаходилась в особистих речах секретаря комісії. З цього приводу була подана скарга до сільської комісії, самі члени ДВК висловили недовіру голові та секретарю комісії.

Крім того, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, в Саксаганській ОТГ на дільниці №120474 збільшилась кількість виборців на 10 осіб в уточненому списку виборців, порівняно з попереднім списком, – з 380 до 390 осіб. Бюлетенів надруковано 382, оскільки замовлення відбувалось за попереднім списком виборців, а ТВК відмовилась додатково друкувати бюлетені.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, територіальні виборчі комісії та правоохоронні органи повинні вжити всіх передбачених законом заходів щодо невідкладного реагування та належного і неупередженого встановлення наявності чи відсутності фактів, викладених у скаргах.

"Територіальна виборча комісія повинна перевірити, чи зазначені факти (у разі їх підтвердження) можуть призвести до визнання недійсними виборів на відповідних дільницях. Проте слід зазначити, що трапляються випадки, коли суб’єкти виборчого процесу  можуть також зловживати своїм правом на оскарження в цілях політичної боротьби", - зазначила Ольга Коцюруба. 

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)