21 жовтня 2011 року у Львові пройшов Форум мерів під, незвичним для українських реалій, гаслом «Влада йде назустріч людям». Даний захід проводився з метою ознайомлення з кращими практиками побудови взаємодії місцевої влади із громадою, обговорення нових моделей співпраці, а також для того, щоб по-новому оцінити значення спільної роботи органів місцевого самоврядування з громадськими об’єднаннями задля ефективного розвитку міст.  Участь у заході брали: міський голова  м.Львів Андрій Садовий, мер м.Хмельницького Сергій Мельник, міський голова м.Черкас Сергій Одарич, мер м.Долини Володимир Гаразд, радник мера м.Вінниці Мирослав Кошелюк, голова економічного департаменту м.Славутич Віктор Шевченко, а також представники громадських організацій і міжнародних інститутів. Почесним гостем Форуму став колишній мер міста Сіеттл (США) Грегорі Нікелс, який перебував на цій посаді протягом 2002-2009 років.

Крім того, на думку директора Національного демократичного інституту міжнародних відносин в Україні Крістіни Вілфор, необхідність в організації такого заходу виникла з двох причин.  По-перше, згідно з даними опитувань, в Україні різко впав рівень довіри до органів державної влади. Населення довіряє лише журналістам та місцевим органам влади. По-друге, разом з падінням довіри до влади зростають песимістичні почуття в українців. І для того, щоб хоч якось зблизити громадськість та органи місцевого самоврядування й було вирішено провести Форум мерів у Львові.

Досить натхненими словами розпочав першу панельну дискусію Форуму мерів Андрій Садовий, міський голова Львова: «Для мене велика честь приймати в нашому місті друзів і партнерів міських голів. Ми живемо в непростий час,  в країні, яка тільки вибудовує свою демократію, в країні, яка йде складним шляхом. Тому досвід, який можна черпати, слухаючи доповіді сьогоднішніх спікерів, є неоціненним і дуже важливим. Мені приємно, що в більшості міст України є такі лідери, які несуть на собі відповідальність за життя громад, які мають довіру громадян. Тому сьогоднішня наша тема є надзвичайно цікава: влада йде назустріч людям. Наше завдання – служити людям». Чиновник вважає, що великим досягненням і багатством України є люди, які не дивлячись на рівень життя, політичну ситуацію в країні, корупцію, знаходять в собі сили та бажання  піклуватися безпритульними, організовувати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і відстоювати їхні інтереси, надавати допомогу неповносправним, тощо.  Андрій Садовий переконаний у тому, що головним завданням мерів є розвиток громадянського суспільства.

Та хотілося б відмітити слова, що пролунали на Форумі з вуст колишнього мера міста Сіеттл Грегорі Нікелса: «Відповідальність мера – це жити і працювати у своєму місті, змінити ситуацію на позитивну, використовуючи політичний капітал». Хотілося б вірити, що колись такі ж слова пролунають з вуст хоча б одного з міських голів України.

Та дійсно цікавими, об’єктивними та корисними в плані обміну практиками можна вважати виступи представників громадських організацій, бо саме вони, у своїй щоденній діяльності стикаються із владою, яка, хоч і декларує готовність співпрацювати, не завжди виконує свої функції та реагує на буденні запити громадян. На сьогоднішній день, на пальцях однієї руки можна перерахувати міста, в яких дійсно відбувається тісна співпраця громади й влади. Так, директор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко перерахувала кілька міст, влада яких посприяла в створенні Ресурсних центрів для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Серед них: Львів, Краматорськ, Херсон, Вінниця, Євпаторія, Севастополь, Дніпропетровськ, Вінниця. «Ми дуже вдячні тим міським головам, які пішли нам назустріч: виділили приміщення на пільгових умовах, а  в деяких містах і забезпечили працівників за свій рахунок.  Координаційна рада для ОСББ (при міських адміністраціях) - це постійне місце діалогу місцевої влади з громадськими організаціями, які опікуються ОСББ. Такий інструмент дає можливість обом сторонам слухати й домовлятися за столом у кабінеті, а не на вулиці під стінами міської ради. Наразі Координаційна рада за нашої участі створена у місті Києві, але подібні ради є й в інших містах (Запоріжжі, Одесі, Ялті). Дані проекти є модельними, їх можна реалізувати у кожному місті України - було б лише бажання в місцевої влади та громадських організацій», - переконана Тетяна Бойко.

На Форумі пролунало багато й обіцянок, й піднесених слів, й критики, й виправдань, й порад… Будемо сподіватися, що практика обміну дієвими механізмами вирішення актуальних проблем громад, практичними знаннями та навичками в організації співпраці між владою та громадськістю не закінчиться Форумом мерів у Львові, а навпаки, набуде широкої популярності на українських просторах.

 
Детальніша інформація:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА