19 листопада 2011 року у місті Чернівці відбулося громадське обговорення виборчої реформи.

Організатором заходу виступив Громадський консорціум виборчих ініціатив, який об‘єднав профільні громадські організації, що займаються проблематикою виборчого законодавства та виборчих процесів.

В обговоренні взяли участь два десятки експертів, що представляли органи влади, політичні партії, громадські організації та засоби масової інформації регіону.

Учасникам обговорень було презентовано видання «Виборча реформа для всіх і для кожного», в якому висвітлено основні проблемні моменти виборчої реформи в Україні з огляду на вітчизняні традиції та міжнародний досвід.

Як повідомив Назар Тимощук, керівник виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА, метою подібних обговорень є залучення якнайширшого кола експертів громадянського суспільства, а також представників усіх зацікавлених сторін до процесу реформування виборчого законодавства, створення умов для встановлення ефективного діалогу між законодавцями, громадськими експертами, виборцями і суб'єктами виборчого процесу, а також вироблення рекомендацій до виборчого законодавства.

Денис Ковриженко, директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив, презентував дані загальнонаціонального експертного опитування, в якому було опитано понад 500 експертів, щодо їх бачення основних положень виборчого законодавства. Порівнюючи висновки експертів із тим, як ці положення відображені у прийнятому 17 листопада 2011 р. Верховною Радою України новому Законі про вибори, він зазначив наступне: «Результати експертного опитування були доведені і до депутатів напередодні голосування, проте, сказати наскільки вони вплинули на зміст проголосованого закону важко. Сподіваємося, що вплинули, але оцінити рівень цього впливу важко. У тих моментах, де пункти закону збігаються із баченням експертів – переміг здоровий глузд. Хоча, можна навести і той приклад, коли 80 % експертів вважають, що слід було залишити графу «Проти всіх» у бюлетенях для голосування; ми вже бачимо, що цієї графи на наступних виборах у бюлетенях, якщо закон буде підписаний Президентом, не буде».

Місцеві експерти також долучилися до дискусії. Так, Микола Каспрук, екс-голова Чернівецької ОВК, щодо графи «Проти всіх» зауважив, що доцільніше було б не виключати цю графу, а передбачити в законі певний критичний відсоток, при якому вибори визнавалися б недійсними. Денис Ковриженко у відповідь зауважив, що однією із рекомендацій, які були надані міжнародними організаціями щодо закону про вибори, було вилучення саме цієї графи із бюлетеня.

Під час дискусії щодо формування та діяльності виборчих комісій Ігор Гаврада, доцент кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю.Федьковича, зауважив, що необхідною умовою для їх успішної роботи є навчання членів комісій: «Практика останніх місцевих виборів показала, що без навчання частина членів комісій різного рівня відіграє роль статистів».

Дискусія торкнулася й проблемних питань, наприклад, можливості «подвійного балотування» кандидата, та проблем, пов’язаних зі зміною місця голосування без зміни виборчої адреси.

Усі думки, висловленні під час заходу, увійдуть до загального аналітичного звіту за підсумками громадських обговорень, який буде передано до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, іншим зацікавленим установам та особам.

На останок, відповідаючи на питання журналіста, щодо того, кому ж вигідний прийнятий закон, Денис Ковриженко зазначив, що «голосування 17 листопада було компромісом опозиції та більшості й, хоча, опозиції вдалося позбутися окремих болючих моментів у тексті закону, змішана система виборів вигідна в першу чергу Партії регіонів».

 
Проект здійснюється у рамках проекту «Сприяння подальшому зміцненню виборчих процесів в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу та за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні