Депутат Житомирської обласної ради від партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Віталій Науменко 13 січня привітав подарунками дітей Недільної школи у м. Коростень.

Інформація про це розміщена на сторінці депутата в мережі Facebook.

«Різдвяні свята тривають! Сьогодні був запрошений прихожанами та Настоятелем Свято-Покровського храму - протоієреєм Георгієм, аби привітати їх та їхніх діток, які відвідують Недільню школу при храмі, з цими чудесними святами! І вже за традицією, кожен вихованець школи отримав від мене чудовий подарунок. Всім від серця - веселих щедрівок та смачної куті!», – йдеться в дописі.

15.01 Zhytomyr Naumenko sait oblrady

15.01 Zhytomyr Naumenko dity

15.01 Zhytomyr Naumenko

15.01 Zhytomyr Naumenko vrushaie podarunky

Віталій Науменко з привітальним словом виступив перед прихожанами в храмі та зустрівся з дітьми з Недільної школи, яким вручив подарунки в брендованих пакетах партії «УКРОП».

У коментарі ОПОРІ Віталій Науменко розповів, що вітав дітей, як депутат обласної ради.

«Вітав, як просто депутат від свого округу Коростенського, в якому мене вибрали. Ніяк не від «УКРОПУ», а просто, як депутат обласної ради.  Я придбав подаруночки  різні за власний кошт. Я ж кожен рік вітаю, це не то що там вибори зраз. Якщо промоніторити мою сторінку, то я щороку вітаю, особливо на Новорічні свята. Це не те що там вибори не вибори, просто я працюю на своєму окрузі. У мене є благодійний фонд, я підприємець і є різна змога купити. У мене є пакети, які залишилися «Українське об’єднання патріотів», я ж депутат від «Українського об’єднання». Підкупа ніякого немає», – зазначив Віталій Науменко.

На сторінці депутата є інформація про організовані ним вистави для дітей, вручені подарунки. Зокрема, у дописі від 4 січня зазначено: «Сьогодні відбулась третя новорічна вистава від Віталія Науменка. Знову більше 500 дітлахів отримали подарунки та новорічні емоції від свята».

Напередодні Нового року Віталій Науменко також вручав дітям  подарунки. Про що звітував на своїй сторінці в Facebook. «Привітання діток коростенського району продовжуються. Сьогоднішній день не є виключенням. Декілька сотень школярів з сіл Грозине, Мала Зубівщина, Васьковичі, Бехи, Стремигород отримали від мого фонду чудові подарунки. Далі буде...», – йдеться в повідомленні на сторінці.

15.01 Zhytomyr Naumenko vystava podarynky

15.01 Zhytomyr Naumenko podarunky png

15.01 Zhytomyr Naumenko 28 dity

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області, зазначає:  «Парадоксальна ситуація. У період новорічних свят значна кількість і партій, і окремих політиків затято взялися роздавати дітям подарунки та солодощі. Хтось позиціонує це як власну ініціативу, хтось як щорічну активність або ж діяльність «незалежного» благодійного фонду. Чи входить до повноважень депутата така робота? Чи має партія виконувати функції благодійної організації? Питання, на які сьогодні наші політики не готові давати відповіді, адже вони продовжують дарувати і роздавати… Прикро, що наші виборці це сприймають як позитив і приклади успішної роботи».

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня 2018 року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону». А в частині 21 цієї ж статті Закону зазначено: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності"».

Як повідомляла ОПОРА, у центрі Житомира дітям роздавали подарунки від ВО «Батьківщина». У Житомирській області Олег Ляшко вітав пенсіонерів зі святом Миколая та вручив премії працівникам пансіонату.

Також в області активно працюють іменні благодійні фонди нардепів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чим займаються ці організації в Житомирській області і що дають людям. У народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені. Народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Про роботу благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.