Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА  зафіксували агітаційну продукцію потенційного кандидата у Президенти та чинного Президента Петра Порошенка. Зокрема, 14 січня у приміщенні, де знаходяться Дубровицька РДА та Дубровицька районна рада зафіксували плакати Петра Порошенка. 15 січня – у приміщенні Рівненської РДА виявили новорічні кульки «#команда Порошенка».

14 січня у приміщенні, де знаходяться Дубровицька районна державна адміністрація та Дубровицька районна рада був розміщений плакат потенційного кандидата на посаду Президента України Петра Порошенк: «Ми – Україна. Помісна церква – запорука незалежності! Петро Порошенка».   

Спостерігачі ОПОРИ звернулись за коментарем до Дубровицької районної ради щодо розміщення плакату, на що отримали відповідь звертатися із запитом: «Заступник дзвонив, що затримується. Але він сказав, якщо ви хочете отримати коментар, то звертайтеся офіційно з запитом. Вам буде надано відповідь в найкоротші строки», - повідомили у раді.

news 14.01.2019 Rivnenshchyna Dubrovytcia 1

 

news 14.01.2019 Rivnenshchyna Dubrovytcia 2

news 14.01.2019 Rivnenshchyna Dubrovytcia 3

 

15 січня у приймальні голови Рівненської районної державної адміністрації Володимира Пилипчука встановлена новорічна ялинка з іграшками, які мають напис «#команда Порошенка». У коментарі для ОПОРИ Володимир Пилипчук зазначив, що це його особисті кульки.

news 15.01.2019 Rivnenshchyna Rivne 3

 

news 15.01.2019 Rivnenshchyna Rivne 4

Нагадаємо, що спостерігачі ОПОРИ зафіксували такі ж плакати у грудні на будівлі Корецької районної ради та Корецької РДА, а також у жовтні – на приміщенні Костопільської районної ради та Костопільської РДА.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА наголошує, що на сьогоднішній день Петро Порошенко не зареєстрований кандидатом на посаду Президента. Відтак в силу вимог ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» немає підстав вважати вказані плакати агітаційними друкованими матеріалами кандидата в Президенти. Поряд з цим також акцентує, що на сьогодні такі дії з розміщення плакатів порушують принцип рівних можливостей та є недоброчесними по відношенню до інших кандидатів у Президенти, які вже зареєстрували свої кандидатури і на яких поширюється встановлені законом правила здійснення передвиборної агітації. У разі, якби станом на сьогодні Петро Порошенко був зареєстрованим кандидатом у Президенти України, то розміщення подібних плакатів у приміщенні чи на будівлі районної державної адміністрації підпадали б під заборону, встановлену частиною 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України».

Як зазначила радниця Громадянської мережі ОПОРА з правових питань Ольга Коцюруба, міжнародні стандарти виборів та здійснення публічної служби відводять важливе місце політичній нейтральності представників владних структур. «Наприклад, у Міжнародному кодексі поведінки державних посадових осіб, ухваленому Генеральною Асамблеєю ООН у 1996 році, вказується що участь державних службовців у політичному процесі має здійснюватися таким чином, щоб не підірвати віру громадськості в неупереджене виконання ними своїх функцій і обов'язків», – наголосила вона.

Нагадуємо, що у Зрізі щодо забезпечення політичної неупередженості держслужбовців та службовців місцевого самоврядування на виборах Президента ОПОРА рекомендувала керівникам місцевих державних адміністрацій та їх заступники утримуватися від виконання невластивих їм політичних функцій у ході  безпосереднього виконання ними своїх повноважень в умовах як офіційного виборчого процесу, так і дочасної агітаційної кампанії.

Звертаємо увагу, що відповідно до ч. 15 ст. 64 Закону України «Про Президента України» кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Також згідно з ч. 20 ст. 64 Закону України «Про Президента України» забороняється використання приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення заходів передвиборної агітації. Відповідно до ч. 21 ст. 64 цього Закону забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.