Банер лідера партії «Наші», народного депутата України Євгена Мураєва спостерігачі ОПОРИ зафіксували на будівлі п’ятиповерхового житлового будинку по вул. Ціолковського, 6 у Глухові. Міська влада заявила про незаконність такого розміщення. Лідер Сумського регіонального осередку партії «Наші» заперечив будь-яке відношення його організації до розміщення зовнішньої реклами потенційного кандидата в президенти.

У 2013 році саме це місце для розміщення зовнішньої реклами було надано ТОВ «Континент-Тур», але у 2016 році було скасовано рішенням виконкому Глухівської міської ради.

Окрім того, згідно з ч. 27 п. 3 Правил благоустрою населених пунктів на території Глухівської міської ради 26.04.2013 №561 (зі змінами від 15.11.2013 та 25.09.2015) розміщувати різного роду інформацію на електричних стовпах, фасадах будівель, кіосках, парканах, телефонних та електричних шафах, трансформаторних підстанціях та інших об’єктах, розташованих на території населених пунктів міської ради – забороняється.

Розміщення інформаційних листівок та рекламних щитів дозволяється в спеціально відведених для цього місцях та на підставі дозвільної документації, якщо це передбачено законодавством.

14 01 Sumy baner Muraeva

У коментар ОПОРІ секретар Глухівської міської ради Олена Демішева зазначила, що банер встановлений самовільно та незаконно.

«Це незаконно, самовільно встановлений об'єкт взагалі. Немає дозволу на розміщення там реклами будь-якого змісту. Це – гуртожиток, будинок співвласників багатоквартирних будинків. Ми попередньо повідомляли їх, що банер розміщений незаконно. На 15 січня призначена зустріч у голови будинкового комітету, щоб вони зняли. Якщо не знімуть – це вже останнє попередження. Якщо вони не демонтують своїми коштами, то ми самі будемо шукати можливість демонтувати, а потім виставляти вартість витрачених коштів на виконання цих робіт», – сказала Олена Демішева.

«Розміщенням цього матеріалу Сумська регіональна організація не займалась і ніякого відношення до цього розміщення не має. Місцевої партійної організації у Глухові поки немає», – зазначив у коментарі ОПОРІ лідер Сумського осередку партії «Наші» Олександр Соколов.

16 січня банер зняли. Отримати коментарі про подробиці демонтажу, хто фінансував та організовував ці роботи, а також те, чи встановлений власник цього рекламного носія, не вдалось дізнатись ні в представників міськвиконкому, ні в представників політичної сили.

17 01 Gluhiv nashi

«Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів кваліфікується за ст. 152 КУпАП. Така практика є достатньо поширеною, хоча насправді тут проглядаються елементи дочасної агітації, що є порушенням міжнародних стандартів та конституційних принципів виборчого права, зокрема рівноправності усіх кандидатів на пост Президента України», – зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

Нагадаємо, 10 січня політична партія «Наші» на своєму з’їзді висунула Євгена Мураєва кандидатом в Президенти України. 11 січня Євгеній Мураєв подав документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на виборах Президента України.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області