17 листопада 2011 року у Рівному відбулося громадське обговорення виборчої реформи в Україні.

Організатором заходу виступив Громадський консорціум виборчих ініціатив, який об‘єднав профільні громадські організації, що займаються проблематикою виборчого законодавства та виборчих процесів.

У обговоренні взяли участь 30 експертів, що представляли органи влади, політичні партії, громадські організації та засоби масової інформації регіону.

Учасникам обговорень було презентовано видання «Виборча реформа для всіх і для кожного», в якій висвітлено основні проблемні моменти виборчої реформи в Україні з огляду на вітчизняні традиції та міжнародний досвід.

2

Співорганізатор заходу Роман Мартин повідомив, що метою подібних обговорень є залучення якнайширшого кола експертів громадянського суспільства, а також представників усіх зацікавлених сторін до процесу реформування виборчого законодавства, створення умов для встановлення ефективного діалогу між законодавцями, громадськими експертами, виборцями і суб'єктами виборчого процесу, а також вироблення рекомендацій до виборчого законодавства.

Керівник виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, презентувала дані загальнонаціонального експертного опитування, в якому було опитано понад 500 експертів, що їх бачення основних положень виборчого законодавства. Зокрема вона зазначила, що більшість експертів зійшлися на думці про необхідність запровадження в Україні пропорційної виборчої системи із відкритими партійними списками.

Місцеві експерти також долучилися до дискусії. Вони обговорили питання впливу виборчих систем на процес формування влади і розподілу мандатів, підняли тему фінансування виборчого процесу.

Інколи говорять, що не важливо, яка виборча система. Головне, щоб люди проголосували, каже викладач Острозької Академії Сергій Рибачок. - Насправді, це не так. Виборча система дуже важлива. Адже, саме вона впливає на основні методи формування влади. Особисто я категорично проти мажоритарної системи в Україні. Для нас вона не підходить. Оптимальною, на сьогоднішній день, могла б бути пропорційна система з відкритими партійними списками.

Інколи говорять, що не важливо, яка виборча система. Головне, щоб люди проголосували

Коли населення голосує за відомо непрохідні партії, воно створює резерв голосів, які потім розподілять між переможцями виборів, -пояснює викладач нюанси, які регулюються виборчою системою. - Багато людей цього не знають. Тому, потрібно підвищувати політичну освіченість українців.

Регіональний представник Асоціації політичних консультантів України Таміла Герасимчук зазначила - проведення сучасних якісних виборів коштує дорого. Відтак своєчасне та регулярне надходження фінансів у потрібних обсягах на кожному етапі виборів є необхідною умовою їх успіху. Звичайно, виграти вибори за рахунок одних грошей неможливо, але й без  них проводити успішну виборчу кампанію надзвичайно складно. Власне тому учасники виборчих перегонів займаються фандрайзингом, використовуючи як прямі, так і опосередковані джерела фінансування.

Тип виборчої системи - продовжує пані Таміла залежить від фінансових можливостей держави, але загальновідомо, що найдешевші вибори за пропорційною системою з закритими списками, а найдорожчі - за змішаною. Постає питання: чи варто Україні повертатися до змішаної виборчої системи в нинішніх економічних умовах? Відповідь очевидна.

 

Проект здійснюється у рамках проекту «Сприяння подальшому зміцненню виборчих процесів в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу та за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні