У Вінниці зафіксовано перші випадки  чорного піару проти потенційного кандидата. Так, на розі вулиць Немирівське шосе та Іванова встановлено білборд із написом «Савельєв – хабарник – корупціонер - популіст».

На білборді нема жодних вихідних даних та підпису. Не вказано також ім’я та по-батькові людини на прізвище Савельєв, на адресу якої висловлюють свої звинувачення анонімні автори білборда. Проте місцеві жителі здогадуються, що мішенню цього чорного піару є чинний депутат Вінницької міської ради та потенційний кандидат до цієї ж ради на нинішніх виборах Володимир Савельєв.

vinnitsa chornyi piar1

Згаданий білборд встановлений на ділянці, обнесеній зеленим металевим парканом (таким парканом зазвичай обгороджують майбутнє будівництво), а ділянка ця розташована саме у 24-му міському виборчому окрузі, де був обраний до міськради. В. Савельєв.

На питання прес-секретаря Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області, чи відомо йому, хто розповсюджує проти нього чорний піар та чи пов’язано це з виборами, Володимир Савельєв, зокрема, відповів:

«На цього порушника є колективні заяви і скарги від громади. Вживаються заходи. Я звернувся до міліції і прокуратури. Крім того, мені йдуть погрози. Я є депутатом на цьому окрузі, 5 скликань я вже не міняюсь. Це мені «безкоштовна реклама». Я не міняю округ, люди мене знають і пам’ятають. Це пов’язано з виборами. Це чорний піар,  і я думаю, що за цим стоїть якась політична партія…».

Володимир Савельєв є депутатом Вінницької міської ради 3, 4, 5 та 6 скликань, у 2010 році обраний до міськради як позапартійний висуванець міської парторганізації Політичної партії «Совість України».

Представники громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області зауважують, що подібний спосіб передвиборчої контрагітації є маніпулятивним впливом на формування думки виборця щодо потенційних кандидатів.

Адже згідно статті 60 частини 5 ЗУ «Про місцеві вибори» «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичні партії та потенційних кандидатів утриматися від використання брудних технологій під час передвиборчої боротьби.

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.