4 листопада 2011 року у місті Луганськ відбулося громадське обговорення виборчої реформи в Україні.  Організатором заходу виступив Громадський консорціум виборчих ініціатив, який об‘єднав профільні громадські організації, що займаються проблематикою виборчого законодавства та виборчих процесів. В обговоренні взяли участь 35 експертів, що представляли органи влади, політичні партії, громадські організації та засоби масової інформації регіону.

Учасникам обговорень було презентовано видання «Виборча реформа для всіх і для кожного», в якій висвітлено основні проблемні моменти виборчої реформи в Україні з огляду на вітчизняні традиції та міжнародний досвід.

Як повідомив  голова Луганського обласного осередку ГМ ОПОРА, метою подібних обговорень є залучення якнайширшого кола експертів громадянського суспільства, а також представників усіх зацікавлених сторін до процесу реформування виборчого законодавства, створення умов для встановлення ефективного діалогу між законодавцями, громадськими експертами, виборцями і суб'єктами виборчого процесу, а також вироблення рекомендацій до виборчого законодавства.

Олександр Черненко, голова Всеукраїнської організації «Комітет виборців України», презентував дані загальнонаціонального експертного опитування, в якому було опитано  560 експертів, про їх бачення основних положень виборчого законодавства. Зокрема він зазначив, що опитування показало те, що більшість експертів підтримують пропорційну систему з відкритими списками (38%). Ідею заборонити політичним партіям об’єднуватись в блоки підтримало лише 28% респондентів, у той час як 53% опитаних підтримують таке право суб’єктів виборчого процесу. 75% опитуваних заявили про необхідність залишити право виборців голосувати вдома, але лише після надання документально підтверджуючих документів про неможливість голосувати на виборчій дільниці. 

«На перше читання у Верховну Раду України потрапив законопроект, в якому не залишилось поправок робочої комісії. В ньому на сьогодні є багато антиконституційних норм, як наприклад, можливість подвійного балотування по спискам партії та в окрузі, - розповів Олександр Черненко. – Вчора цей законопроект повинен був розглядатись у другому читанні, але його винесли на публічне обговорення, створена нова робоча група за участю опозиції». Більшість учасників громадських обговорень зійшлися на думці, що в діючому законопроекті є багато технічних та процедурних порушень Конституції та діючого законодавства і він потребує доопрацювання. Як приклад, діючий законопроект порушує права громадян України, які знаходяться в день голосування за кордоном, тощо…

«Голова ТВК/ОВК повинен за 5 днів працевлаштувати до 2,5 тисяч осіб. Це більше, ніж на будь-якому заводі м. Луганська. Це більше 300 співбесід щодо профпридатності. Окрім цього, ЦВК за 90 днів не встигне зробити всю технічну роботу з підготовки та проведенню виборів якісно», - підкреслив екс-голова Луганської територіальної виборчої комісії у 2006-2010 р.  Олексій Качан. Представники політичних партій практично одностайно висловились за те, що в Україні необхідно провести попереднє навчання членів окружних та дільничних  комісій.

Усі думки висловленні під час заходу увійдуть до загального аналітичного звіту за підсумками громадських обговорень, який буде передано до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, іншим зацікавленим установам та особам.

Громадське обговорення виборчої реформи в Україні організовує Громадський консорціум виборчих ініціатив у складі ВГО «Комітет виборців України», ГМ ОПОРА, Лабораторії законодавчих ініціатив та Українського незалежного центру політичних досліджень.