28 жовтня 2011 року у Києві відбулася прес-конференція Громадського консорціуму виборчих ініціатив на тему «Рік до виборів народних депутатів України – законодавчі та політичні загрози демократичним виборам», в якій взяли участь Ольга Айвазовська (Громадянська мережа ОПОРА), Світлана Конончук (Український незалежний центр політичних досліджень), Віктор Килимар (веб-ресурс «Вибори в Україні»), Олександр Черненко (Комітет виборців України).

На прес-конференції були презентовані результати загальноукраїнського експертного опитування щодо виборчого законодавства України, в якому взяли участь 560 експертів з 22  регіонів України. Також експерти вказали на найбільш проблемні моменти поданих законопроектів про вибори народних депутатів та означили основні загрози демократичності майбутніх виборів.

«Рівно через рік українці підуть до виборчих дільниць, - зазначив на прес-конференції Голова Правління КВУ Олександр Черненко, - але вже сьогодні ми робимо невтішні прогнози щодо демократичності та конкурентності майбутнього виборчого процесу. Наш песимізм базується, в першу чергу, на аналізі законопроекту про вибори народних депутатів, який внесений парламентською більшістю і з великою долею ймовірності буде прийнятий найближчим часом. Жодної критики не витримує ані непрозорий процес підготовки цього документу, ані його якісне наповнення. Навіть якщо не вдаватися в технічні тонкощі, неозброєним оком видно, що окремі положення законопроекту напряму суперечать Конституції України, а запропонована в ньому виборча система не є наслідком суспільно-політичного діалогу та консенсусу ».

Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська назвала внесення законопроекту депутатами більшості «відверто провокаційним»: «З одного боку, в пояснювальній записці до документу вказано, що законопроект розроблено робочою групою створеною Президентом, але він суттєво відрізняється в низці важливих норм від першоджерела. А Венеціанська комісія виявляється оцінювала не той проект, що розглядатиме Верховна Рада. Суттєві зміни стосуються можливості скасування реєстрації кандидатів, дозволу одночасно балотуватися і в одномандатному мажоритарному та багатомандатному округах, неточності щодо вимог до нарізки округів. Народні депутати, яких ми жодного разу не бачили на засіданні робочої групи діють всупереч погодженого Президентом тексту, адже саме за ним було останнє слово щодо документу».

Оглядач веб-ресурсу «Вибори в Україні» Віктор Килимар, презентуючи результати експертного опитування, зазначив: «Наше дослідження унікальне тим, що вперше в Україні була опитана така кількість фахівців, які безпосередньо задіяні у виборчих процесах: представники політичних партій, діючі та колишні члени виборчих комісій, політологи, науковці-правник, журналісти. Результати опитування показали, що лише четверта частина експертного середовища підтримує змішану виборчу систему, яка пропонується депутатською більшістю, в той час, як майже 40% опитаних підтримують виборчу систему відкритих регіональних списків».

Повністю з результатами опитування можна ознайомитись на сторінці веб-ресурсу «Вибори в Україні»

 

Детальніша інформація:
Голова Правління ГМ ОПОРА
+38 063 6179 750
 
Керівник політичних програм УНЦПД
+38 050 3330 698
 
Голова Правління КВУ
+38 050 3109 975