20 вересня 2011 року в приміщенні Львівської міської ради відбувся Форум ОСББ, у якому взяло участь близько 100 осіб, серед них голови ОСББ Львівщини, представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування.

Перша секція форуму проходила, так би мовити, під гаслом «Влада для ОСББ». Так, А. Садовий, міський голова Львова, заявив про те, що "Львів – це місто, яке створює дуже активно ОСББ і на сьогоднішній день має 430 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків". «Ми будемо надалі продовжувати цю роботу. Ми в кожному році в бюджеті міста закладаємо кошти на підтримку ОСББ, мова йде про мільйони гривень. Ми фінансово допомагаємо ОСББ із ремонтами, інженерією. При цьому, ми вже три роки як повністю відмовилися від дофінансування наших ЖЕКів», - заявив голова міста. Крім того, А.Садовий переконаний, що в нашої держави немає майбутнього, якщо громадяни не захочуть самоорганізовуватися, якщо не буде самоорганізації та самодисципліни. Голова міста навів приклад бездіяльності та інертності мешканців будинків, які на його питання - коли востаннє вони збиралися будинком? - відповідали, що ніколи в житті й взагалі не розуміють навіщо їм це робити. «То про яку державу ми можемо говорити, про яку громадянську свідомість, про яку відповідальність громадянина? Поки ми, кожен будинок в наших містах та селищах не створить об’єднання співвласників, поки не буде створено потужної громади, про які сподівання на уряд, президента ми говоримо», - дивується чиновник. Разом з тим, мер Львова наголосив на тому, що громадськість та влада повинні навчитися працювати гуртом.

Т.Бойко, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, Р.Фурман, керівник ресурсного центру для ОСББ Вінницької міської ради, Г.Когут, начальник відділу супроводу ОСББ Львівської міської ради, С.Климко, голова Асоціації ОСББ «Оберіг»  - доповідачі другої секції форуму, на якій йшлося про окремі аспекти діяльності ОСББ. Зокрема, Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, у своїй доповіді «Місцева влада та ОСББ: можливості співпраці» підкреслила: «У тих містах, де є розуміння ролі ОСББ та сприяння місцевої влади (організаційне, інформаційне, фінансове), там рух ОСББ процвітає. Якщо ж, попри публічні декларації підтримки, бюджетні кошти виділяються тільки для будинків «імені комунальної власності» за незрозумілими критеріями, ОСББ змушують затверджувати «тарифи»,  залишаючи їх сам-на-сам з монополістами, то очевидно, що люди не захочуть самоорганізовуватися».

Що ж стосується фінансових інновацій для ОСББ, то про них розповідали у своїх доповідях Гж. Гайда, керівник проекту «Енергоефективність в житловому секторі», Міжнародна фінансова корпорація, І.Павлішевський, директор департаменту СК АХА Страхування, А.Ануфрієв, директор лізингової компанії «Універсальна», А.Пасічник, директор Львівської обласної дирекції СК «Гарантія».

 

Детальніша інформація:
керівник житлово-комунальних програм ГМ "ОПОРА"
+38 063 617 97 60