Громадянська мережа ОПОРА звертається до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту й Українського центру оцінювання якості освіти з наполегливим проханням спростувати недостовірну інформацію про кількість неявок абітурієнтів під час ЗНО та суми втрат державного бюджету, пов’язані з ігноруванням тестування у 2011 році.

На жаль, недостатньо точні дані оприлюднювалися саме міністром Дмитром Табачником та директором УЦОЯО Іриною Зайцевою. Разом із цим ви як державні службовці некоректно згадували про помилку, зроблену, начебто, громадськими спостерігачами. В ОПОРІ підрахували, що держава втратила таки більше, ніж 10 мільйонів гривень через те, що 13,55 % абітурієнтів зареєструвалися на участь у тестуванні, а згодом передумали його складати. Сумарні цифри спостерігачі отримали завдяки відповідям на офіційні  запити до УЦОЯО. У ОПОРИ також наявна інформація щодо неявок в розрізі кожного предмету та територіальної одиниці (області), тому фактологічних помилок, які б могли спричинити різницю у цифрах, оприлюднених спостерігачами та вами під час інтерв’ю чи публічних заяв, не може бути. Зробивши елементарну калькуляцію фактичних неявок, дані щодо яких були отримані по кожному з предметів від УЦОЯО, спостерігачі встановили загальну кількість прогулів на рівні 128 701, а не 106 105, як у останньому з коментарів заявив пан Міністр. Відповідно до наданої інформації УЦОЯО всього на тестування зареєструвалося 949 449 осіб, з них з’явилося 820 748, або 86, 45% (отже, неявка становила 13,55%). Тож ОПОРА здивована, чому дані міністерства (мова про 11%) розходяться з цифрами, оприлюдненими у ЗМІ пані Іриною Зайцевою (мова про 18%), а дані, офіційно надіслані Центром, – із даними спостерігачів, які лише ретранслюють суспільно важливу інформацію.

Крім того, ОПОРА здивована фактом, що УЦОЯО публічно оприлюднює одні суми вартості тестів, а в офіційних відповідях на інформаційні запити організації – інші, набагато вищі. Так, директором УЦОЯО Іриною Зайцевою через медіа неодноразово поширювалася інформація про втрати на рівні  866 тисяч гривень, а 10 мільйонів, про які говорять громадські спостерігачі, начебто не відповідають дійсності. Водночас у листі від 12 липня, вих. № 13-61-12/442, за підписом директора УЦОЯО зазначено: «Паспортом бюджетної програми на 2011 рік, затвердженим Міністерством фінансів України, визначено середні витрати на проведення одного тесту, що складають 77,32 грн … Стосовно пробного тестування на 2011 рік затверджено типовий кошторис на рівні 84 грн.» У відповіді також чітко розписано 13 статей, із яких складається вартість одного тесту на абітурієнта.

Тож, навіть за дещо заниженої кількості прогулів, згідно з оприлюдненими (106 тис. 105), а не офіційно наданими даними, які надавали спостерігачі – 128701, сума втрат не може бути на рівні 865 тис. Адже якщо 106105 помножити на вартість тесту, яка фігурує у відповіді на запит ОПОРИ, тобто, 77, 32 грн., то загальні втрати становлять  8 мільйонів 204 тисячі 38 гривень і 60 копійок, або у 10 разів більше від задекларованих УЦОЯО та трансльованих міністром Дмитром Табачником. Якщо ж орієнтуватися на кількості прогулів, наведені спостерігачами, то витрати становлять 9 мільйонів 939 тисяч 578 грн. та 23 копійки.

В цій ситуації ОПОРА звертається до профільного міністерства та УЦОЯО з проханням припинити звинувачувати спостерігачів у невідповідності їх даних реальним та оприлюднити нарешті інформацію, яка відповідає дійсності.

Зі свого боку  ОПОРА сподівається на врегулювання інциденту.

Детальніша інформація: 
+38 063 617 97 50