Для отримання інформації від безпосередніх учасників вступної кампанії були проведені екзит-поли абітурієнтів та опитування членів приймальних комісій ЧНУ та ЧДТУ.

В рамках проекту було проведено два круглих столи в яких взяли участь представники громадськості, керівники приймальних комісій, викладачі ЧНУ та ЧДТУ, керівники міського та обласного управління освіти. Здійснення таких заходів дозволило скласти об‘єктивний аналіз проходження вступної кампанії 2008р. в цих ВНЗ та виробити рекомендації до застосування у наступній вступній кампанії.

Аналіз правил вступу

ЧДТУ

В тексті Правил відсутнє норма, визначена в п.п.14 Умов вступу про те, що "для осіб, які не вивчали (не атестовані) української мови, приймальна комісія з урахуванням наявності педагогічних і науково-педагогічних кадрів може встановлювати вступне випробування з тієї мови, оцінки з якої виставлені в документі про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень".

В тексті Правил відсутня норма про те, яким чином Приймальна комісія буде визначатись щодо вступу до навчального закладу осіб, документи (Сертифікати) яких містять рівну кількість балів за умови відсутності додаткових вступних іспитів чи тестів.

Не передбачені в Правилах особливі умови для категорій випускників з числа громадян України, які здобули середню освіту за кордоном та військовослужбовців право вибору на власний розсуд використовувати сертифікати або документи про середню освіту, як це передбачено в п.п.16 Умов.

В тексті Правил не виконана вимога п.п.2.1. Наказу МОН України від 27.05.2008 року № 467 "Про затвердження Змін і доповнень до Умов прийому до вищих навчальних закладів України" в частині внесення змін до тексту правил прийому стосовно дітей-інвалідів, військовослужбовців контрактної форми, членів сімей загиблих шахтарів, тощо.

ЧНУ

В п.1 Правил зазначено, що "До унівесритету приймаються громадяни України, а також особи без громадянства, які проживають на території України на законних підставах". Порядок та право на вступ для іноземних громадян описані окремо, що не забезпечує справедливогог та недискримінаційного порядку їх прийому.

В тексті Правил не виконана вимога п.п.2.1. Наказу МОН України від 27.05.2008 року № 467 "Про затвердження Змін і доповнень до Умов прийому до вищих навчальних закладів України" в частині внесення змін до тексту правил прийому стосовно дітей-інвалідів, військовослужбовців контрактної форми, членів сімей загиблих шахтарів, тощо.

Не передбачені в Правилах особливі умови для категорій випускників з числа громадян України, які здобули середню освіту за кордоном про право вибору на власний розсуд використовувати сертифікати або документи про середню освіту, як це передбачено в п.п.16 Умов.

Аналіз інформативного наповнення сайтів ВНЗ

ЧДТУ

Інформаційний сайт ЧДТУ не містив інформації:

про статут ВНЗ, кількість державних та комерційних місць, вартість навчання на комерційні формі, календарний план вступної кампанії, розклад вступних випробувань у 2008р, графік та порядок роботи апеляційної комісії.

ЧНУ

Інформаційний сайт ЧНУ не містив інформації:

про статут ВНЗ, кількість державних та комерційних місць, положення про приймальну комісію, графік та порядок роботи апеляційної комісії.

Ці недоліки інформаційного наповнення сайтів ВНЗ не дали можливості абітурієнтам дистанційно і оперативно отримати необхідну інформацію, що стало однією із причин утворення великих черг у приймальних комісіях на початку вступної кампанії.

Спостереження за організацією роботи приймальних комісій

Організація роботи приймальних комісій в обох ВНЗ була проведена на достатньо високому рівні. Обладнання та інформаційне наповнення приміщень приймальних комісій, в цілому відповідало потребам абітурієнтів. Під час спостереження були зазначені лише невеликі недоліки – наприклад в приймальних комісіях і ЧНУ і ЧДТУ не був оприлюднений порядок подання абітурієнтами апеляцій і порядок їх розгляду. В ЧДТУ інформаційні стенди не містили інформацію про кількість державних та комерційних місць, а в ЧНУ був не оприлюднений Порядок участі в конкурсі осіб, які склали вступні випробування в іншому навчальному закладі.

Проведення екзит-полів серед абітурієнтів

Під час подачі документів було опитано 500 абітурієнтів (по 250 на кожен університет). Вісьмом відсоткам опитаних відмовили у прийомі документів. Переважно причиною відмови була некомплектність документів, що свідчить про недостатню поінформованість вступників щодо процедури подачі документів. Близько 15% опитаних відчували труднощі із заповненням документів. В основному вони були пов‘язані із великою кількістю документів та відсутністю зразків для заповнення. 43% опитаних абітурієнтів провели у черзі при подачі документів до 10 хвилин, 50% - до 20 хвилин. Скарг на роботу приймальних комісій зафіксовано не було.

Аналіз списків осіб рекомендованих до зарахування та списків абітурієнтів, що були зараховані до ВНЗ

Найбільше проблем було виявлено під час оприлюднення у ВНЗ списків осіб рекомендованих до зарахування та списків абітурієнтів, що були зараховані до цих ВНЗ. У цьому році вперше в історії України випускники шкіл мали вступати до вищих навчальних закладів виключно за результатам зовнішнього незалежного оцінювання. Метою ЗНО було створити для всіх абітурієнтів рівні можливості при вступі і запобігти корупції у ВНЗ під час вступної кампанії. Майбутніх студентів до ВНЗ мали зарахувати на підставі «конкурсу сертифікатів» – у кого вищий бал, той і повинен був стати студентом.

Проте згодом з’ясувалось, що деякі категорії вступників отримали «другий шанс», тобто можливість покращити свій бал, отриманий на зовнішньому незалежному оцінюванні.

«Особливим умовами» мали змогу скористатись випускники системи довузівської підготовки вищого навчального закладу, тобто ті абітурієнти, які пройшли підготовчі курси, а також випускники шкіл і технікумів, що входять до навчальних комплексів на базі цих ВНЗ, або мають з ними відповідні угоди. На практиці це мало такий вигляд: абітурієнт записується на підготовчі курси, після закінчення яких проходить внутрішньовузівське тестування і цей бал зараховує замість бала отриманого на складнішому та більш контрольованому ЗНО. Хоча щоб «протестуватись» у ВНЗ необов’язково було витрачати час і гроші на підготовчі курси – достатньо було лише закінчити «правильну» школу, яка входить до навчально-методичного комплексу університету, в який абітурієнт вступає. Так у ЧНУ імені Богдана Хмельницького таких закладів виявилось аж 52! Незрозуміло чим кращі діти, з Носачівської загальноосвітньої школи Смілянського району, яка входить до такого комплексу, від дітей школи в м. Чигирин, або будь-якої іншої сільської чи міської школи.

З’ясувалося, що більшість дітей, які на ЗНО отримали невисокі результати, на так званому попередньому тестуванні показали чудеса ерудиції і випередили тих, хто на ЗНО показав значно вищий результат. Цьому сприяла низка чинників.

По-перше, при проведенні так званого внутрішньо вузівського попереднього тестування не були дотриманні стандарти секретності, публічності, контролю, які застосувались у зовнішньому незалежному оцінюванні (тести складали самі викладачі ВНЗ, тому теоретично була можливість витоку інформації, за словами абітурієнтів був значно нижчий рівень складності завдань, відсутність громадських спостерігачів та преси, система перевірки завдань тощо).

По-друге, система оприлюднення списку зарахованих осіб не була повністю прозора. У ЧНУ ім. Б. Хмельницького у списку рекомендованих до зарахування осіб були відсутні бали, проте вони були у списку зарахованих. У ЧДТУ навпаки: вказали бали абітурієнтів, які рекомендовані до зарахування, а от вже бали „щасливців”, які стали студентами не вказали. Така процедура ускладнила можливість проконтролювати справедливість зарахування цих абітурієнтів.

Вищенаведені умови вступу створили нерівні можливості для окремих груп та категорій вступників. Показники тестування у ЧНУ вражають високими результатами. Наприклад, на історико-філософський факультет на держзамовлення був зарахований Руслан Береговенко з найвищим з усіх зарахованих на цей факультет балом (392). Варто зазначити, що на ЗНО Руслан набрав лише 302 бали. Доречі, найнижчий показник ЗНО серед усіх зарахованих на держзамовлення на цей факультет у студента, який отримав 321 бал. Отже, якби при зарахуванні застосовувались тільки бали ЗНО, то шанси Руслана вступити на держзамовлення були примарними. Яскравим є той факт, що без пільг на історико-філософський факультет вступило лише 30 % абітурієнтів.

Ще один приклад. На спеціальність економіка підприємства найвищі бали при вступі були зараховані Россохі Катерині (389 балів на попередньому тестуванні), друга за рейтингом Ходос Юлія з 387 балами. Викликає щире здивування те, що на ЗНО вони отримали 353,5 і 287,5 балів відповідно. Останній у рейтингу зарахованих на держзамовлення абітурієнт отримав на ЗНО 366 балів. Кількість таких «особливих студентів» на цю спеціальність становить 40%, на комп’ютерні науки та на спеціальність біологія по 45%, на напрям хімія – 50%, на прикладну математику – 55%. Особливої уваги заслуговує той факт, що на спеціальності правознавство та менеджмент за результатами ЗНО вступили лише по одній особі (це 11% від загальної кількості на спеціальність правознавство, та 14% – на менеджмент), решта – діти сироти, чорнобильці, «протестовані» у ВНЗ тощо.

Всі ці абітурієнти займають бюджетні місця тих, хто на незалежному тестуванні показав кращий результат. Ідея проведення ЗНО мала гарантувати всім рівні можливості при вступі проте на практиці виявилось що є „рівніші” серед рівних.

Ще одним важливим недоліком процесу оприлюднення у ВНЗ списків осіб рекомендованих до зарахування стала процедура оприлюднення списків і балів лише тих абітурієнтів, які зайняли прохідні місця. Вступники, які набрали достатньо непогані бали не бачили свого рейтингу (місця) у списку і тому, у дуже великій кількості випадків, не вірили у можливість вступу і забирали документи для переходу на платну форму навчання у інші ВНЗ. Тут варто зазначити, що значна кількість тих, хто потрапив у список рекомендованих до вступу подавали документі до столичних ВНЗ. Згодом вони теж забрали документи в наслідок чого студентами стали абітурієнти навіть із мінімально допустимими балами.

Перераховані факти стали системою, яка частковоі нівелювала результати ЗНО і зберегла можливості для застосування корупційних схем.

Опитування членів та керівників приймальних комісій

По закінченню вступної кампанії нами було проведено опитування членів приймальних комісій щодо ефективності застосування результатів ЗНО у вступній кампанії 2008.

Цікавий факт - загальною думкою опитаних стала позиція, що запровадження ЗНО не зменшила рівня корупції у ВНЗ, не збільшила об‘єктивність оцінки знань, не полегшила роботу членів приймальних комісій і вимагає суттєвого доопрацювання. Прикметно, що в іншому питанні більшість респондентів зазначили що ЗНО повністю виключило корупцію (маючи, мабуть, на увазі власний ВНЗ). Також більшість опитаних не вважають за доцільне обмеження кількості місць на бюджетну форму навчання для представників пільгових категорій і не вважають цей факт обмеженням прав інших категорій абітурієнтів. Серед головних труднощів організації вступної кампанії респонденти відзначили велику кількість заяв вступників, формування щоденної бази абітурієнтів (як правило до третьої ранку), проблеми при введенні коду при зверненні до бази даних сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, недостатнє забезпечення інтернетом та канцтоварами.

Заслуговують на увагу і відповіді респондентів щодо залучення громадськості до спостереження за вступною кампанією. На питання «Чи готові були Ви до співпраці із громадськими спостерігачами?» більшість опитуваних обрали варіант «Повною мірою», в той же час більшість із них у відповіді на інше питання, зазначили, що громадське спостереження варто застосовувати тільки під час ЗНО.

На нашу думку такі відповіді свідчать про те, що представники ВНЗ усвідомили невідворотність реформи освітньої галузі та формально визнали право громадськості контролювати цей процес. При цьому очевидним є бажання працівників ВНЗ зберегти стару систему вступу, хоча б в деяких прихованих елементах та внутрішня не готовність працівників приймальних комісій до сприйняття активістів ГО, як реальних суб’єктів системи моніторингу вступної кампанії

Висвітлення вступної кампанії у регіональних ЗМІ

Місцеві засоби масової інформації приділили достатньо велику увагу проблемі цьогорічного вступу, втім, переважно на етапі подачі вступниками документів.

За час проведення моніторингу у регіональних ЗМІ були опубліковані наступні матеріали на цю тематику:

«Блискучі результати ще не гарантують місце у вузі» газета «Молодь Черкащини» № 28 від 10 липня
«Нерівні серед рівних» газета «Вечірні Черкаси» №29 від 16 липня
«Незалежне тестування може втратити сенс :забагато пільговиків» газета «Пресс-центр» №28 від 9 липня
«Як лякають випускників, або Підводні камені тестування» газета «Місто» від 09 липня.
«Міносвіти скасувало майже всі пільги для абітурієнтів» газета «Пресс-центр» № 40 від 01.10.2008р.
«Готуйте знання і гроші» газета «Вечірні Черкаси» № 45 від 05.10.2008р

Наклади видань:

«Молодь Черкащини» - 45тис.
«Вечірні Черкаси» - 80тис.
«Пресс-центр» - 10тис.
«Місто» - 10тис.

Також представники громадськості, представники ВНЗ та керівники міського та обласного управлінь освіти давали численні коментарі для місцевих телеканалів «РОСЬ», «ВІККА», та «АНТЕННА».