Першою з волинських ОВК в свої повноваження вступила комісія ВО № 21 – 28 серпня відбулося її перше засідання. Але, як виявилося відразу, комісія досі не має приміщення, де повинна працювати. Виконком Ковельської міськради вирішив переселити ОВК в іншу будівлю

28 серпня, у вівторок, в приміщенні сесійної зали Ковельської міської ради відбулося перше засідання окружної виборчої комісії ВО № 21 (з центром в м. Ковель). З 18 членів комісії були присутні десятеро. Серед відсутніх членів ОВК - секретар комісії, який, за певною інформацією, відмовився від своєї посади. Члени комісії прийняли присягу та розглянули ряд організаційних питань.

Найсерйознішою проблемою на даний момент є відсутність приміщення для ОВК. Попри те, що Центральна виборча комісія чітко визначила місце розташування окружних виборчих комісій, ОВК досі немає власних кабінетів. Як відомо, згідно з постановою ЦВК адресою роботи ОВК ВО № 21 визначено «м. Ковель, вул. Незалежності 73». Це є приміщення Ковельської міської ради, яке знаходиться в центрі міста. Однак, як стало відомо на засіданні, виконком Ковельської міськради не хоче надавати приміщення саме в цій будівлі і пропонує ОВК інше приміщення за адресою «м. Ковель, вул. Заводська, 9» (колишнє приміщення ДАІ).

Але тут вже виникає ряд юридичних та організаційних проблем.

По-перше, місце розташування ОВК визначає лише Центральна виборча комісія своєю постановою. Тому ні сама ОВК, ні виконком без відповідного рішення ЦВК не мають права будь-що вирішувати з цього питання. Тож, щоб відбулися зміни, необхідно спочатку звернутись до ЦВК з відповідною ініціативою. Дивує позиція ковельських міських чиновників, які ініціювали таке питання не завчасно, до початку виборчого процесу, а саме після створення комісій.

По-друге, є й проблеми організаційного характеру. Нове приміщення, яке пропонується ОВК, за словами досвідчених членів комісії, не зовсім відповідає потребам комісії. Так, за новою адресою не має достатнього місця для роботи ОВК після дня голосування, коли на засіданні комісії відбувається прийом бюлетенів та інших документів від ДВК. Раніше таке засідання відбувалось в сесійній залі міської ради.

ОПОРА спробувала взяти коментар у керуючого справами виконкому Ковельської міської ради Володимира Бойка, який відповідає за сприяння в роботі ОВК, однак додзвонитись до чиновника наразі не вдалось. Натомість Станіслав Ющик, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, на якого покладено контроль за виконанням розпорядження голови ОДА «Про стан здійснення заходів з підготовки і проведення виборів народних депутатів України в області» повідомив спостерігачів, що йому нічого не відомо про таку ситуацію і обіцяв вивчити це питання.

Найгірше те, що через такі організаційні проблеми робота комісії зривається, адже починаючи з 29 серпня, ОВК ВО № 21 вже мала б працювати.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.