Під час обговорення були присутні Міністр освіти і науки професор Іван Вакарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, начальник Головного управління освіти і науки КМДА Лілія Гриневич, керівник Програми підтримки зовнішнього тестування Ярема Бачинський, ректори провідних вищих навчальних закладів, міжнародні експерти, представники громадських організацій та інші поважні гості.

Міністр освіти і науки професор Іван ВАКАРЧУК окреслив зміни та інновації у ЗНО-2009. Аналізуючи цьогорічні висновки зовнішнього тестування та перспективи його вдосконалення, Іван ВАКАРЧУК наголосив на необхідності посилення громадського контролю:

„Я переконаний, що управління освітою повинно бути державно-громадським. Якщо не буде активного громадського контролю, то жодні приписи чи санкції не допоможуть. Без суспільної підтримки закони не діють.”

Учасники круглого столу обговорили правове забезпечення і процедуру проведення ЗНО, якість тестових завдань, моніторинг якості освіти та громадське сприяння всеохопному тестуванню.

Довідково: про зміни та інновації у зно-2009

Аналітична довідка

2 вересня 2008 року Міністр освіти і науки України І.О. Вакарчук підписав наказ № 802 "Про умови прийому до вищих навчальних закладів України", а 3 вересня 2008 року — наказ № 804 "Про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України у 2009 році".  Наприкінці вересня документи зареєстровано Міністерством юстиції, і вони набули юридичної сили.

Накази внесли певні зміни та інновації до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та Умов прийому до вищих навчальних закладів (ВНЗ).

2009 року випускникам шкіл буде запропоновано лише вісім предметів. Для порівняння: 2008 року їх було одинадцять. Принциповим є те, що до переліку ЗНО додалися іноземні мови - англійська, німецька, французька та іспанська. Крім того, у 2009 р. тестування не проводитиметься зі всесвітньої історії, зарубіжної літератури, основ правознавства та економіки.

Максимальна кількість предметів, які зможе пройти учасник ЗНО у наступному році, складатиме п`ять (у 2008 році їх було три).

2009 року зовнішнє оцінювання буде проводитися з таких предметів: українська мова та література, історія України, математика, біологія, фізика, хімія, географія, іноземна мова. Із запропонованих іноземних мов кожен випускник зможе обрати одну.

Важливо наголосити: 2009 року результати незалежного тестування зараховуються як результати державної підсумкової атестації за курс повної загальної середньої освіти (випускники 2008 року могли зробити це за власним бажанням) та як вступні випробування до вищих навчальних закладів.

Умови прийому–2009 затверджені майже на шість місяців раніше, ніж були затверджені Умови–2008.

Вищі навчальні заклади мають затвердити власні Правила прийому  до 1 листопада, за 8 місяців до початку прийому документів.

Встановлено єдиний термін початку прийому документів для вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації - 29 червня. (До 2008 року термін початку прийому заяв на вступ визначався Правилами прийому за  рішенням Приймальної комісії).

ВНЗ визначатимуть для вступу на кожний напрям підготовки (спеціальність) сертифікати з профільних і непрофільних предметів.

Перелік сертифікатів УЦОЯО, які вступники подаватимуть для участі у конкурсі щодо вступу на обраний напрям підготовки (спеціальність) визначається вищими навчальними закладами. Конкурс щодо вступу на навчання проводиться  за освітньо-професійними програмами молодших спеціалістів та бакалаврів  не менше як з двох предметів, у тому числі з української мови і літератури (під час вступної кампанії 2008 року міністерство затверджувало кожному навчальному закладу  конкурсні предмети, з яких подаватимуться сертифікати, що відповідали розробленому МОН  переліку). ВНЗ, які здійснюють підготовку фахівців з мистецтва, архітектури, фізичної культури, журналістики, мають право проводити творчі конкурси, але їх програма повинна бути затверджена за 4 місяці до початку прийому документів.

124 бали сертифікату (за шкалою 200-бального рейтингу) і надалі залишаються мінімальним показником для абітурієнтів ВНЗ. Втім, українські ВНЗ тепер мають право самостійно встановлювати більш високу кількість балів для охочих стати студентами за окремими спеціальностями. Вступники, які до заяви про вступ на навчання додають сертифікати з кількістю балів нижче встановленого  рівня, до участі у конкурсі щодо зарахування не допускаються.

Положення Умов прийому-2008 щодо особливих форм проведення вступних випробувань та участі у конкурсі для осіб, які досягли успіхів у навчанні (у тому числі на підготовчих курсах), в  Умовах-2009 не передбачені.  Учасники міжнародних олімпіад, а також призери  ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, та ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України зараховуються за умови подання сертифікатів УЦОЯО з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому рівня. (Така норма була і в Умовах прийому 2008 року, крім  Всеукраїнських конкурсів-захистів  Малої академії наук України). Відповідно до постанови КМУ в Умовах передбачена ще одна категорія вступників, які користуються правом позаконкурсного вступу, це - особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років.

Президент України підписав Закон України “Про підвищення престижності шахтарської праці”, відповідно до якого пільги щодо позаконкурсного зарахування надаються певним категоріям шахтарів, а також дітям з таких шахтарських сімей. Уряд України вніс доповнення до постанови “Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості”, якими передбачено ще і цільовий прийом сільської молоді для митної служби в обсягах до 50% державного замовлення вищому навчальному закладу. Найближчим часом відповідні доповнення будуть внесені і до Умов прийому.