Міністерство освіти і науки, керуючись Основним законом – Конституцією України, найвищим пріоритетом своєї діяльності ставить забезпечення рівного доступу всім громадянам, в тому числі й представникам національних меншин, до якісної освіти.

Міністерство діє винятково у рамках законодавства України. Позиція Міністра І.Вакарчука є чіткою: ніхто не має права і не повинен мати можливостей обмежувати конституційне право громадян здобувати освіту державною мовою.

Останнім часом почастішали заяви окремих політиків з критикою проведення зовнішнього незалежного оцінювання державною мовою. Звертаємо увагу на те, що в країнах світу зовнішнє незалежне оцінювання мовами національних меншин не здійснюється. Водночас Міністерство пішло назустріч і визначило перехідний період до 2010 року, коли тестові завдання (за винятком тесту з української мови та літератури) перекладатимуться.

Аналіз стану вивчення української мови у школах з навчанням мовами національних меншин засвідчив неоднорідність цього процесу. З метою поліпшення вивчення української мови та надання рівних можливостей для вступу до вищих навчальних закладів країни Міністерством була розроблена окрема Програма. Метою Програми є не примус, а створення додаткових можливостей для кращого вивчення української мови за бажанням учнів і за рахунок варіативної (додаткові години) складової навчальних планів. Основа для Програми була сформована на І Всеукраїнській нараді вчителів української мови і літератури загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин, в якій брали участь представники всіх областей України.

Міністерство виходить з того, що оволодіння рідною та державною мовами є важливою передумовою для подальшого життєвого успіху молодої людини, її повноцінної інтеграції в українське суспільство.

Прес-служба МОН