Загальна ситуація  

Останні 10 років посаду міського голови Рівного незмінно займав Віктор Чайка. Його рейтинг під час  місцевих виборів 2006 року становив 57%. У лютому 2008 Віктор Чайка передчасно помер, а за 6 місяців після того було оголошено про проведення позачергових виборів мера міста Рівного.

З лютого 2008 року загострилася політична боротьба між потенційними учасника майбутньої виборчої кампанії, що передбачала використанні ряду технологічних прийомів:

* У зв’язку з високим рівнем підтримки серед населення Віктора Чайки, заступниками мера поширювалося звернення покійного міського голови («заповіт Чайки») щодо підтримки важливих для міста проектів.
* Депутати ініціювали перейменування проспекту Миру на проспект ім.Чайки. Акції протесту проти таких дій очолив депутат обласної ради Василь Червоній, який є одним з кандидатів на посаду нового міського голови Рівного.
* Заступник міського голови з економічних питань Сергій Васильчук ініціював реалізацію проекту «За Велике Рівне», що передбачав розширення меж міста на 85%. Втім, після офіційного оголошення початку виборчої кампанії Васильчук підтримав кандидатуру директора Рівнеоблводоканалу Володимира Хомка, а про проект нічого більше не відомо.

Рівному відсутній яскраво виражений лідер перегонів зі стабільним рейтингом підтримки виборців, що стало передумовою участі у виборчих перегонах 24 кандидатів. Відносно високі та стабільні стартові позиції мають:

* Світлана Богатирчук-Кривко - заступник мера з гуманітарних питань, підтримана Володимиром Литвином;
* Володимир Хомко - голова Рівнеоблводканал, підтриманий головою Рівненської ОДА Віктором Матчуком;
* Василь Червоній - депутат Рівненської Обласної ради від УНП;
* Станіслав Савінський - депутат Рівненської Обласної ради від БЮТ.

Зі слів голови територіальної виборчої комісії на організацію виборчого процесу потрібно 1млн. 156 тисяч гривень. Гроші з державного бюджету повинна виділити ВРУ, втім, жодних рішень щодо позачергових виборів міського голови прийнято не було.  

Територіальна виборча комісія  

ТВК працює у мінімальному визначеному законом складі без державного фінансування. У зв’язку з відсутністю фінансування, ТВК не зможе забезпечити матеріально-технічну базу для роботи дільничних виборчих комісій, зокрема, виготовлення печаток. На сьогоднішній день проведено роботу щодо реєстрацію кандидатів на посаду міського голови, в результаті якої зареєстровано 24 особи. Продовжується процес формування дільничних виборчих комісій за подання кандидатів та політичних партій. Станом на 22 жовтня реалізували право формувати ДВК 13 суб’єктів виборчого процесу. Перше засідання дільничні виборчі комісії повинні провести до 29 жовтня. Вже 30-го числа відповідно до чинного законодавства ТВК передає списки виборців на дільниці для уточнення. Територіальна виборча комісія працює у закритому режимі. Протягом всього періоду підготовки до позачергових виборів не було оприлюднено жодного рішення чи постанови, в тому числі і про реєстрацію кандидатів та їх довірених осіб. Перелік зареєстрованих кандидатів оприлюднено у вигляді звичайного списку за підписом голови ТВК.

Прогнози

Окрім 4 найрейтинговіших кандидатів, реальних шансів поборотися за посаду міського голови немає.  Частина кандидатів може бути використана для розпорошування голосів виборців, інші стали учасниками перегонів з метою набуття пізнаваності серед мешканців територіальної громади.  

Варіанти зриву виборів

* Відсутність відповідного фінансування унеможливлює підготовку до виборів та формування ДВК.
* Відсутність Державного реєстру списків виборців відповідно до Закону України «Про державний реєстр списків виборців», що вступив в дію від 1 жовтня 2007 року та не був скасований.

Рекомендації

Кандидатам на посаду міського голови, що підтримані політиками всеукраїнського рівня, публічно звернутися до них персонально та до Верховної Ради України з проханням сприяти виділенню коштів на організацію позачергових виборів міського голови Рівного, з аналогічними проханнями звернутися до ЦВК, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Президента України невідкладно сприяти прийняттю рішення щодо виділення коштів.  

Кандидатам невідкладно підготувати подання членів дільничних виборчих комісій та провести навчання з організації виборчого процесу та застосування виборчого законодавства дільничними виборчими комісіями.  

Довідка

Для визначення рейтингів кандидатів на посаду міського голови Рівного проводиться незалежне соціологічне дослідження. Його похибка складатиме 2-3 відсотки, вибірка становить - 800 респондентів. Презентація дослідження відбудеться в п’ятницю, 31-го жовтня в місті Рівне.

З інформацією щодо результатів  дослідження можна ознайомитися на веб-сайті http://opora.rv.ua/ та за телефоном «Гарячої лінії» 8 0362 43 07 18.

Координатори проведення моніторингу
м. Рівне – Юрій Лісовський
Громадянська мережа ОПОРА