Спостерігачі ОПОРИ в Кривому Розі Дніпропетровської області зафіксували розповсюдження агітаційної продукції без вихідних даних та звернулись до поліції, яка вилучила друковану продукцію та склала протокол.

18 січня в Кривому Розі за адресою мікрорайон 5-й Зарічний неподалік від ТК «TERRA» спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили агітаційний намет об'єднання «Самопоміч». Там розповсюджувалась партійна газета від 22 грудня 2018 року,  в якій містились матеріали про діяльність кандидата на посаду Президента України Андрія Садового.

Також у цьому наметі розповсюджувались календарі з логотипом Об'єднання  «Самопоміч» та листівки з передвиборчою програмою кандидата Андрія Садового без відомостей про друк, тираж та відповідальну особу.

news 12 01 2019 Dnipro buklet sadovyi

news 12 01 2019 Dnipro kalendar sadovyi

Спостерігачі ОПОРИ викликали на місце події поліцію. Слідча група Покровського району Кривого Рогу склала протокол та вилучила всі листівки з передвиборчою програмою Андрія Садового.

Як зазначають спостерігачі, на місце події також прибули представники Об'єднання «Самопоміч».

Як вдалось з'ясувати спостерігачам ОПОРИ, за роботу в палатці агітатор отримує 100 грн/день.

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області зазначає: «Кандидати поспішають сподобатися виборцям і забувають про етику виборчого процесу та дотримання законодавчих норм. В останній час масовим стало використання матеріалів, які штаби кандидатів надрукували завчасно, але розповсюджують після їх реєстрації. Дана ситуація наштовхує на роздуми, що агітаційні матеріали, які використовувались, були профінансовані з неналежних джерел».

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)