6 жовтня у Тернополі відбувся круглий стіл «Тернопільські Дні Енергії: від акції до реакції», в ході якого громадськість та представники місцевої влади розглядали пропозиції до програми Днів сталої енергії (ДСЕ) у Тернополі та досвід проведення подібних заходів у інших містах України.

 

Участь у круглому столі взяли головний спеціаліст сектору з питань енергозбереження Тернопільської міськради Галина Копит, професійний тренер зі сталого домогосподарства Олена Зарічна, тернопільський вело активіст Юрі Собі та місцеві координатори Громадянської мережі ОПОРА, зусиллями якої було організовано круглий стіл.

16-17 вересня 2015 року у Тернополі пройдуть Дні сталої енергії (ДСЕ). До підготовки та проведення Днів сталої енергії залучені керівники виконавчих органів Тернопільської міської ради, комунальні підприємства міста, представники Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», неурядові організації, заклади освіти тощо.

Проведення Днів сталої енергії передбачає організацію цілого ряду заходів, спрямованих на підвищення у мешканців міста культури енергозбереження, свідомого ресурсоспоживання. Саме тому програма цих Днів поєднує як освітні заходи для дорослої аудиторії, виставки енергоефективного обладнання, майстер-класи тощо, так і просвітницько-розважальні заходи для дітей, аби змалку привчити їх правильно поводитися із енергоресурсами.

В ході круглого столу координатор розповіла про проведення Днів сталої енергії у Сумах та Чернігові, до акцій в ході яких активно долучилася Громадянська мережа ОПОРА. «З досвіду роботи в Сумах і Чернігові можу констатувати, що досить важко змінити стереотипні погляди на енергоефективність не лише пересічних громадян, але і представників місцевої влади. Саме тому останнім важливо співпрацювати з громадським сектором при організації Днів сталої енергії, а також у багатьох інших питаннях, пов’язаних із енергоефективністю», – підкреслила координатор.

Саме тому Громадянська мережа ОПОРА, разом із партнерськими організаціями, виступила з ініціативою ряду заходів, які пропонують включити в програму Днів сталої енергії: проведення у Тернополі велопробігу набережною Тернопільського озера, тематичних виставок у шкільних бібліотеках, створення тематичних стінгазет, збору використаних батарейок, що можуть завдати шкоди довкіллю при неправильній утилізації, а також ряду інших заходів.

«Важливо не лише чітко спланувати Дні сталої енергії, але і повідомити про програму їх проведення громадян. Я переконаний, що десь за тиждень перед Дням сталої енергії у Тернополі варто зробити широкомасштабну прес-конференцію, присвячену подробицям проведення ДСЕ у нашому місті – за участі місцевих чиновників найвищого рангу, а також партнерських організацій», – зауважив координатор. 

В свою чергу, Галина Копит підкреслила, що Дні сталої енергії у Тернополі проводяться вперше, і тому потребують до себе посиленої уваги з боку місцевої влади. Чиновник зауважила, що до заходів в рамках ДСЕ залучена значна кількість міських управлінь – освіти, культури, стратегічного розвитку, а також цілий ряд комунальних підприємств Тернополя.

Наразі програма тернопільських ДСЕ – усе іще на стадії розробки. Проте уже зараз можна передбачати, що два дні в середині жовтня стануть для міста дуже насиченими. Так, на одному із ключових майданчиків проведення Днів сталої енергії – у «Палаці кіно» по вул. Івана Франка, 8, запланована не лише організація виставки енергоефективного обладнання, але і демонстрація фільмів на енергозберігаючу тематику, конкурс дитячих малюнків на цю ж тему та цілий ряд інших цікавих для мешканців міста заходів. Окрім того, у планах – цілий ряд семінарів для дорослих та ігрових заходів для дитячої аудиторії.

Організація Днів сталої енергії є обов’язковою умовою для всіх міст Європи, які підписали Угоду Мерів та, відповідно, зобов’язалися до 2020 року скоротити на 20% споживання невідновних енергоресурсів та викиди в атмосферу вуглекислого газу, а також довести частку використання відновних джерел енергії до 20%.

Тернопіль, як і ще близько 80 українських міст, є підписантом Угоди мерів – Схід. Така добровільна ініціатива  у сфері сталого енергетичного розвитку міст та регіонів започаткована Європейським Союзом і спрямована на вирішення найболючіших енергетичних проблем громад Європи та кліматичних проблем людства. Підписанти угоди добровільно взяли на себе зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати обсяги використання відновлюваних джерел енергії на своїх територіях.