У другій половині вересня у соціальній мережі Facebook з’явилося оголошення про те, що районна організація партії «Самопоміч» шукає на роботу агітаторів та готова платити їм винагороду за роботу. Такі дії суперечать нормам закону про місцеві вибори.

Оголошення про набір агітаторів для партії «Самопоміч» у своїй сторінці в Facebook користувач Юрій Семенюк. «Оголошується набір громадян на пост агітаторів від Рівненської районної Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». Винагорода в розмірі: 100 – 150 гривень/день. Якщо ви свідомий мешканець свого міста і хотіли долучитися до роботи такого спрямування, то дзвоніть: 067-288-70-16 (Юрій), або пишіть мені на цю сторінку» – зазначено в тексті повідомлення.

news 22.09 Rivne Na Rivnenshchini  Samopomich cherez sotsialʹni merezhi shukaye ahitatoriv  Yaki Hotovi pratsyuvaty za vynahorodoy 1

Перед цим, на вулицях міста Рівного з’явилися листівки звернення до студентів, де вже «Об’єднання «Самопоміч» закликає студентство долучитися до виборчого процесу у якості спостерігачів, агітаторів, довірених осіб на волонтерських засадах.

news 22.09 Rivne Na Rivnenshchini  Samopomich cherez sotsialʹni merezhi shukaye ahitatoriv  Yaki Hotovi pratsyuvaty za vynahorodoy 2

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до абзацу 2 ч. 4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Згідно ч. 6 ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.