У Кіровограді жителі мікрорайону Кущівка скаржаться на листи від потенційного кандидата в депутати міської ради Сергія Кріпака. В листах зазначено персональні дані адресатів, зокрема - адреса та поштовий індекс. Лист починається особистим зверненням до виборця зі словами «Шановна родина …!».

В листі Кріпак дякує за підтримку на виборах 2010-го (тоді не став депутатом) і пише, що планує бути кандидатом від партії БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ». І запевняє, що йому для цього потрібна згода виборців: «Не можу прийняти рішення не порадившись з вами, як з мешканцями вашого району». В листі також йдеться про те, що майбутній кандидат не збирається займатися підкупом виборців, але запевняє, що поточні проблеми «можна вирішити не чекаючи на вибори». 

В листи вкладено конверти зі зворотною адресою: м. Кіровоград, вул. Кропивницького, 150 і вказано номери телефонів. За одним з номерів чоловік представився  як «Сергій Кріпак», запевнив, що листи розсилає саме він і що готовий вирішувати деякі конкретні проблеми мікрорайону до виборів.

10 09 2015 kirov lysty kripak1 1

10 09 2015 kirov lysty kripak1

ОПОРА зазначає, що використання конфіденційної інформації про особу(в цьому випадку особистої адреси мешканців), кваліфікується за ч. 2 ст. 182 КК України і тягне за собою покарання у виді арешту на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Відповідно до частини 2 статті 54 ЗУ«Про місцеві вибори»: «Місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється».

ОПОРА наголошує, що згідно до ч. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Також нагадуємо, що до моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону. Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України

За коментарями звертайтесь:
Патруль Євгеній - координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Кіровоградській обл.
+380994263118
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
 
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora