8 вересня 2015 року у Дарницькому районі міста Києва за підтримки Громадської організації «Рух за реформи» відбулося свято для дітей та їхніх батьків.

09 09 Свято. Рух за Реформи

Дітей розважали музикою, аніматорами та пригощали безкоштовною солодкою ватою. У цей час члени організації активно спілкувались із громадянами, обіцяли допомогти із вирішенням соціальних проблем киян, розповсюджували аналітично-інформаційний бюлетень «Київський Носоріг» та інформаційні листівки із зображенням лідера політичної партії «Рух за Реформи» Сергія Думчева. Під час святкування мешканцям пропонували взяти участь у розіграші, проте, перш ніж отримати призи для діток, батьки повинні були «зареєструватись». Громадяни надавали свої контактні дані (ПІБ, адресу тощо) активістам ГО «Рух за реформи». За повідомленням організатора заходу, переможці отримували солодощі, квитки в кіно та інші приємні подарунки.

Варто додати, що паралельно існує громадська організація «Рух за Реформи», засновниками якої є Нестеренко Володимир Григорович, Рівний Сергій Петрович і Турій Андрій Іванович та політична партія «Рух за Реформи», яку очолює Думчев Сергій Олександрович. Проте зв'язок між цими двома об’єднаннями громадян все ж є: згідно даних інформаційного центру Міністерства юстиції України вони знаходяться за однією адресою - бул. Лесі Українки, 26.

09 09 ПП Рух за реформи

09 09 ГО Рух за реформи

В аналітично-інформаційному бюлетні «Київський Носоріг» також активно подаються розлогі інтерв’ю лідерів обох організацій: Андрія Турія (ГО «Рух за Реформи») та Сергія Думчева (ПП «Рух за реформи»). До речі, останній активно фігурує на великій кількості білбордів у столиці.

09 09 Андрій Турій

09 09 Сергій Думчев газета

09 09 Сергій Думчев білборд

Варто зазначити, що такі розважальні заходи проводяться вже не вперше активістами «Руху за реформи», проте до моменту офіційної реєстрації кандидатів в депутати від партії чи реєстрації кандидата на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Хочемо наголосити, що за вчинення підкупу виборців передбачена кримінальна відповідальність. Так, у частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України зазначено, що здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. При цьому, під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3 % розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784