"Дорогі депутати" – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення і Першого національного телеканалу. У щотижневій програмі глядачі дізнаються про діяльність та бездіяльність народних обранців, про зарплати, офіси, внутрішню "кухню", "совковий дух" Верховної Ради України і міжнародний досвід парламентаризму. Ідея цієї програми – говорити просто про складне і при нагоді давати людям привід усміхнутися.

У шостому випуску програми за 23 лютого ви дізнаєтеся:

Про «внутрішню кухню» парламентського телеканалу "Рада":

Чому депутатам доводиться проходити повз іконостас щоразу перед ефіром? Скільки коштує платникам податків така розкіш і чому досі немає ані окремого сайту, ані програми передач, ані вільного доступу до записів комітетів? А також про закордонні аналоги парламентських телеканалів.

Депутати-«старожили»: хто вони і скільки скликань не полишають будівлі під куполом?

Серед парламентарів восьмого скликання півсотні "старожилів" – тобто депутатів, які обиралися до Парламенту щонайменше чотири рази, серед них також троє жінок. Людмила Денісова обиралася чотири рази, Тетяна Бахтєєва - п'ять і шість разів - Юлія Тимошенко.

По фракціям депутати-"старожили" розподілилися таким чином:
«Опозиційний блок» – 10, позафракційні – 9, «Батьківщина» - 8, «Блок Петра Порошенка» - 8, група «Економічний розвиток» - 6, «Народний Фронт» - 4, група «Воля народу» - 4, «Радикальна партія Олегя Ляшка» - 1.

- У рубриці "Парламентська математика":

1) Про те, як виявити опозицію всередині коаліції через сумісне голосування за допомогою сайту ОПОРИ: http://rada.oporaua.org/ua/

2) Про міжфракційні об'єднання.

Загалом у Парламенті їх налічується 41. Із них чотири мають у своєму складі по одному народному обранцю. Усі вони представники фракції «Блоку Петра Порошенка»: Ігор Артюшенко представляє "За націлнальне патріотичне виховання", Михайло Кобцев - "Європейська Харківщина", Андрій Гордєєв - "Відродження Херсонщини",  Андрій Лопушанський - "Міжфракційне депутатське об'єднання дружби з ЄС".

- Про декларацію про доходи керівництва Апарату ВРУ: хто і що приховує?

Апарат Верховної Ради ігнорує депутатське звернення із проханням оприлюднити декларації керівництва.
Народна депутатка Світлана Заліщук надіслала депутатське звернення до Апарату ВРУ із проханням "надати копії декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру керівника Апарату ВРУ Зайчука В.О. та першого заступника Апарату ВРУ Куцика І.М.". Десятиденний строк, відведений Законом на задоволення депутатського звернення, минає сьогодні, утім відповіді немає. Народний депутат Світлана Заліщук надіслала звернення після того як дізналася, що "Дорогі депутати" протягом останнього місяця вже двічі надсилали запит із подібним проханням, утім не отримали ані відповіді, ані офіційної відмови. Варто нагадати, що Валентин Зайчук незмінний керівник Апарату ВРУ уже протягом 13 років.

У рубриці "Партологія": коротко про історію створення і сьогодення нової політичної сили - партії "Опозиційний блок".


Довідково:                                                                                                                                                  
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.  
           
Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер (#дорогідепутати; #рада8; #опора)