13 лютого у Міністерстві фінансів відбулась зустріч з представниками об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельними кооперативами (ОСББ/ЖБК), де обговорювались подальші кроки з монетизації субсидій в Україні.

У зустрічі взяли участь Міністр фінансів Олександр Данилюк, заступник Міністра фінансів Сергій Марченко, радник Міністра фінансів Яна Бугрімова та представники ОСББ / ЖБК з усіх регіонів України.

Під час обговорення сторони обмінялися думками стосовно свого бачення механізму впровадження та термінів реалізації проекту з монетизації субсидій.

Нагадаємо, перший етап реформи всієї системи розрахунків за житлово-комунальними послугами - монетизація субсидій на рівні підприємств-надавачів послуг – запрацювала у Україні з 1 січня 2018 року.

Представники ОСББ / ЖБК наголосили на основних спірних моментах, які виникли у них з нового року, коли почав працювати новий механізм розрахунків за субсидіями.

У результаті дискусії всі присутні висловили підтримку ідеї монетизації пільг і субсидій та створили робочу групу, до складу якої увійшли Громадянська мережа ОПОРА, Рада голів ОСББ, Громадська спілка “Об’єднання ЖБК, ОСББ “Вікторія” та ГО “Асоціація розвитку ОСББ та ЖБК “Сучасний дім”.

13 лютого також відбулося перше засідання робочої групи за участі Міністра фінансів Олександра Данилюка, де було знайдено компромісне рішення, що вирішує більшу частину спірних питань, які озвучили представники ОСББ / ЖБК.

Зокрема, сторони домовились, що буде вирішена проблемна ситуація із казначейськими рахунками, відкритими ОСББ у 2018 році для отримання пільг і субсидій. Ці рахунки будуть закриті.

Крім того, до кінця лютого 2018 року буде повністю зняте питання заборгованості: борги за відшкодування пільг і субсидій за всіма внесками ОСББ за 2017 рік будуть погашені на поточні рахунки ОСББ в банках.

Також, сторони дійшли згоди, що монетизація пільг і субсидій має бути запроваджена з січня 2018 року, з фактичною виплатою коштів громадянам з 1 квітня 2018 року у разі схвалення відповідного проекту Постанови на засіданні Уряду.

Частково неузгодженою залишилася позиція сторін щодо об’єму монетизації. Так, представники ОСББ наполягають на монетизації пільг і субсидій, що нараховуються на всі внески (витрати), що сплачуються громадянами в ОСББ.

Мінфін, зі свого боку, запропонував запровадити монетизацію лише субсидій (без пільг) і лише на витрати з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, управління багатоквартирним будинком, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Однак важливо, що сторони мають принципово однакове бачення напрямку реформування системи соціального захисту.

У разі прийняття принципового рішення Урядом усі неузгодженості можуть бути вирішені в конструктивному діалозі.

“Важливо, що і в Мінфіну, і в ОСББ / ЖБК в даному випадку спільна мета: реальна монетизація субсидій. Ми разом шукаємо оптимальний варіант системи фінансування житлово-комунальних субсидій для нашої країни. І ми його знайшли. Я дякую за конструктивний діалог та підтримку нашого проекту. Завтра на засіданні Уряду я винесу на розгляд проект змін по Постанови №256, що зніме більшу частину спірних питань, які озвучили представники ОСББ / ЖБК. Та ви маєте розуміти, що не всі спірні моменти Мінфін може вирішити самостійно, бо це не єдиний центр прийняття рішення, зокрема, в питанні монетизації субсидій. Сподіваюсь, члени Уряду підтримають наші компромісні рішення”, - зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

За коментарями звертайтесь:
прес-секретар
житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел.: +38 063 291 85 84