Громадянська мережа ОПОРА стурбована ситуацією щодо реалізації Програми «теплі кредити», яка має тенденцію повторюватися щороку.

Через високий попит на Програму «теплі кредити» серед споживачів та недостатнє фінансування з боку держави,на даний момент ОСББ фактично позбавлені права отримати відшкодування коштів на впровадження енергоефективних заходів.

У черговий раз обсяг коштів на програму вичерпано, а іншого дієвого фінансового інструменту не запропоновано.

В такій ситуації складається враження, що спроби побудувати енергонезалежну країну, стимулюючи попит на енергоефективні заходи серед українців, наразі залишаються на рівні заяв, але не активних дій. Ми спостерігаємо імітацію реалізації важливих реформ у житловій сфері та впровадження енергоефективності у житловому фонді.

Представники громадськості неодноразово зверталися до Уряду щодо необхідності передбачити достатнє фінансування для Програми на 2017 рік. За підрахунками Держенергоефективності, потреба складала близько 2 млрд грн. Однак на 2017 рік передбачено лише 800 млн грн на енергоефективність. Це лише «крапля у морі» для таких важливих заходів.

Запит Держенергоефективності щодо необхідного обсягу фінансування Програми у 2018 році складає близько 3 млрд грн. Однак опублікований нещодавно проект Закону «Про Державний бюджет України на 2018» передбачає лише 800 млн грн, з яких 400 млн грн на Програму «теплі кредити» та 400 млн грн – на Фонд енергоефективності. Такий обсяг фінансування Програми, враховуючи фактичну відсутність Фонду, – виглядає на чергову спробу дискредитувати наміри держави щодо підтримки заходів з енергоефективності та зменшення споживання енергетичних ресурсів.

Досвід попередніх років щодо недофінансування таких заходів влада не засвоює. Це викликає не лише занепокоєння суспільства, а й зумовлює недовіру до влади.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре закликає Уряд та уповноважених посадовців передбачити необхідний обсяг фінансування Програми «теплі кредити», аби запобігти посиленню соціальної напруги та невдоволенню діями влади, що в цьому випадку радше нагадують бездіяльність.

Вимагаємо забезпечити продовження Програми «теплих кредитів» на 2018 рік з необхідним обсягом фінансування запланованих заходів.

За коментарями звертайтесь:
прес-секретар
житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел.: +38 063 291 85 84