Наявність політично незалежного органу, який виступає арбітром на ринку енергетики і комунальних послуг, є критично важливою для формування суспільної довіри в умовах різкого зростання тарифів. Окрім того, прийняття окремого закону щодо національного регулятора у сфері енергетики і комунальних послуг – одне із зобов’язань нашої держави, взятими в рамках приєднання до Європейського Енергетичного Співтовариства.

27 січня Верховна рада України своїм голосуванням повернула на повторне перше читання проект Закону України про Національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (р.н. 2966).

Громадянська мережа ОПОРА закликає народних депутатів якомога швидше підготувати та підтримати доопрацьований за участі громадських та міжнародних експертів проект закону, який остаточно врегулює питання:

  • правового статусу НКРЕКП,
  • процедури призначення або вибору членів Комісії,
  • джерел фінансування роботи регулятора.

Наголошуємо, що при розгляді питання законодавчого врегулювання діяльності незалежного регулятора у сферах енергетики та комунальних послуг основним питанням є забезпечення незалежної та професійної його роботи для створення прозорих і ефективних механізмів державного регулювання цих природних монополій.

Детальніше:

Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60