На агітаційних брошурах, які масово розповсюджує Партія регіонів, розміщені фотографії російських солдат

У ЗМІ вже виникало зацікавлення родинне фото, яке прикрашає брошуру Партії регіонів «ВІД СТАБІЛЬНОСТІ – ДО ДОБРОБУТУ!». Якщо вірити журналістам (зокрема, «Високого Замку»), то дане фото просто придбане через фотобанк в однієї американської компанії й зображена на ньому російська сім’я.

Втім, ОПОРА зауважила ще одне, не менш знакове фото. У тій же брошурі, в розділі про армію, вміщено фото російських солдат. При чому, якщо частина сторінки про 2008-2009 роки подана в чорно-білих похмурих тонах, то іншу сторінку, з досягненнями за 2010-1012 роки прикрашає кольорове фото військових у камуфляжах, які використовувала армія Російської Федерації і, які ніколи не вживалися в українському війську. Цей вид камуфляжу йменується «ВСР-93» і представляє собою російський камуфляж зразка 93-го року. 

Щоб пересвідчитися в цьому ОПОРА звернулася до представників Тернопільської обласної організації Спілки офіцерів України, де було підтверджено, що цей тип камуфляжу є російський, а не український.

Між іншим, виникає також питання й фото на наступній сторінці «контрактна армія», адже й тут зображений військовий в камуфляжі не українського зразка, а типу американського «Woodland». Хоча фахівці, за сукупністю елементів на фото, не змогли ідентифікувати якої армії світу представлений солдат. За однією з версій – це може бути й просто стрейкболіст.

Зауважимо, що лише українською мовою ця брошура, згідно з вказаними даними, друкована накладом 720 000 примірників.

Ternopil_Army1

Ternopil_Army2
За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області
097 548 3408
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.