Ситуація на початку каденції Сумської міської ради VІ скликання відзначилася істотним впливом виборчої кампанії. Місцеві вибори відбулися при жорсткому протистоянні Партії регіонів і партії «Рідне місто», список якої очолив діючий міський голова Геннадій Мінаєв. Однак, незадовго після оголошення результатів виборів, мер заявив про створення коаліції «Рідного міста» з Партією регіонів, що викликало неоднозначну реакцію суспільства і спричинило до значної політизації роботи Сумської міськради. Ситуація ускладнювалася і тим, що проголошена коаліція не змогла стати переконливою більшістю. Таким чином, ухвалення рішень радою залежить від налагодження спільної мови з іншими фракціями, що декларують той чи інший рівень опозиційності, а також з окремими депутатами.

Одразу ж мала місце низка кадрових поступок при обранні керівництва СМР (а саме, підтримка кандидатури ПР на секретаря міськради), а також при формуванні міськвиконкому. Взамін, як було заявлено, місто мало б отримати фінансову підтримку з обласного та державного бюджетів. Однак ці сподівання досі не реалізовано.

Разом з тим загострилися відносини між мером та міською радою, що проявлялося у блокуванні депутатами (в тому числі і союзниками по коаліції) окремих ініціатив міського голови.

Спостерігається достатній рівень прозорості роботи міської влади і депутатського корпусу, що забезпечується переважно завдяки роботі офіційного інтернет-сайту СМР, нормальній співпраці з медіа, практиці проведення публічних заходів міським головою, депутатами та посадовими особами міськради (прес-конференції, брифінги, публічні звіти тощо).

Загалом, ситуацію в м. Суми можна охарактеризувати так:

  • по-перше, попри відносну стабільність, зберігається високий рівень політизації роботи органів місцевого самоврядування та їх стосунків із обласною виконавчою владою;
  • по-друге, такий стан речей призводить до зменшення ефективності роботи міської влади та виникнення суто господарських проблем. Загалом це призводить до неможливості виконання багатьох передвиборних обіцянок як мера, так і депутатів;
  • по-третє, спостерігається поступове звуження повноважень міського голови, а також втрата позицій його політичною силою.

 pdf Завантажити повний текст