Громадянська мережа ОПОРА звертається до Міністерства юстиції України та Державної реєстраційної служби України, з метою отримання офіційної інформації щодо процесу ліквідації новоутвореної політичної партії “Демократичний Альянс”. Зважаючи на те, що до статутних засобів досягнення мети діяльності мережі ОПОРА відноситься і спостереження за ходом виборчого процесу, організація розпочала довготерміновий моніторинг. Дослідження охоплює не тільки офіційні рамки кампанії, а й аналіз політичного середовища напередодні старту парламентських виборів. Відповідно до вище зазначеного, ОПОРА вивчає політичні заяви від потенційних суб’єктів виборчого процесу, в тому числі щодо організаційних змін.

Партія “Демократичний Альянс”, що задекларувала свою участь у виборах, оприлюднила інформацію щодо звернення Державної реєстраційної служби України  до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної сили. Офіційною підставою є недотримання Партією вимог пункту 7.4.1 її Статуту в частині скликання та встановлення норми представництва делегатів на ІІ З’їзді Партії та вимог частини шостої статті 11 ЗУ “Про політичні партії України” в частині забезпечення протягом 6 місяців з дня реєстрації  відповідної кількості партійних осередків. Водночас, Демократичним Альянсом було оприлюднено фотокопії свідоцтв про реєстрацію 14 обласних партійних осередків та одного, що утворено у місті Київ. Із документів видно, що строки реєстрації представництв не було порушено.

Зважаючи на суспільний резонанс процесу, що перейшов у публічну площину, та недостатню поінформованість інститутів громадянського суспільства про причинно-наслідкові зв’язки події, просимо розтлумачити передумови до початку вищезазначеного звернення до суду.

Зі свого боку, ОПОРА гарантує включення до щомісячних моніторингових звітів за результатами спостереження обох точок зору. Даний матеріал оприлюднюється через ЗМІ, надсилається дипломатичним представництвам іноземних держав, українським та міжнародним аналітичним центрам тощо.

Просимо надати відповідь у 5-денний термін відповідно до строків встановлених ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. Нагадуємо, що метою Закону України «Про доступ до публічної інформації» є забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.