ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Чернігівської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

  Політична карта Чернігівської області

1. Адміністративно-територіальна характеристикаchernigiv

Площа, розташування на карті країни, кордони
Площа: 31,9 тис. кв. км, 5,3% від території України. Область розташована в поліській та лісостеповій зонах Придніпровської низовини. Межує з Сумською, Київською, Полтавською областями, державами Російська Федерація, Республіка Білорусь. Відстань від м. Чернігів до м. Київ залізницею 209 км, автошляхом – 141 км.
 
Кількість та перелік АТО
Міст обласного значення – 3: Ніжин, Прилуки, Чернігів. Міст районного значення – 13. Селищ міського типу – 29. Сільських населених пунктів – 1 485.

Кількість районів – 22: Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Городнянський, Ічнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Куликівський, Менський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Носівський, Прилуцький, Ріпкинський, Семенівський, Сосницький, Срібнянський, Талалаївський, Чернігівський, Щорський.chernagiv1

Специфіка географічних умов (клімат, рельєф) розташування регіону, природні перешкоди (ріки, перевали, водосховища), система доріг, мостів
Область розташована на півночі України, в поліській та лісостеповій зонах Придніпровської низовини. Лісами вкрито 20% території. Територією області протікає 1 200 річок загальною довжиною близько 8.5 тис. км. Найбільші річки – Дніпро, Десна з притоками Сейм, Остер, Снов, Убідь, на півдні – Удай. Клімат помірно континентальний. Середньорічні температури: січня −7С, липня +19С. Середньорічна кількість опадів 550-660 мм.

Протяжність мережі доріг загального користування, км – 7 712, в тому числі:

  •  державного значення – 1 186 (із них: міжнародні – 332; національні – 143; регіональні – 711);
  • місцевого значення – 6 526, з твердим покриттям – 6025 (із них: територіальні – 1 569 (1 540); обласні – 3 321 (3 102); районні – 1 636 (1 383)). Мости, шт./м. – 503/16761, зокрема:
  • на дорогах державного значення – 121/7131;
  • на дорогах місцевого значення – 382/9630.

2. Соціально-демографічна ситуація

Чисельність наявного населення станом на 1 лютого 2012 року становило 1 087,6 тис. чол. – 2,4% від населення України. Міське населення складає 687,2 тис. чол., сільське – 400,4 тис. чол. Середня густота населення становить 34 особи на кв. км.

Чернігівщина є лідером в Україні за розміром частки жінок у загальній чисельності населення. У 2011 році в області проживало 596,9 тис. жінок (у тому числі 369,2 тис. – у міських поселеннях, 227,7 тис. – у сільській місцевості). Це 54,8% всіх жителів (в Україні – 53,9%). У розрахунку на кожну тисячу жіночого населення в області припадає 826 чоловіків. У сільській місцевості статевий дисбаланс більший: тут на 1000 жінок припадає 803 чоловіка (проти 839 – у міських поселеннях).

Віковий склад населення Чернігівської області (на 1 січня 2010 року):

  • у віці, молодшому за працездатний: 151 225;
  • у працездатному віці: 631 172;
  • у віці, старшому за працездатний: 318 808.

Природній приріст населення у Чернігівській області: –11553 осіб.

У національному складі населення області (за даними останнього перепису населення) переважають українці, частка яких складає 93,5% від загальної кількості населення. Основними національними меншинами є: росіяни – 5,0%, білоруси – 0,6%, євреї – 0,1%,         вірмени – 0,08%, цигани – 0,06%; молдавани – 0,06%; поляки – 0,04%; татари – 0,04%; азербайджанці – 0,03%. Місць компактного проживання національних меншин в області немає.

3. Економічна ситуація

Обсяг валового регіонального продукту у 2010 році досяг 17 008 млн грн. Основу економіки області складають промисловість та сільське господарство. Близько 47% ВВП припадає на промислове виробництво. Пріоритетними у промисловості є харчова, целюлозно-паперова, паливна, машинобудівна галузі. Помітну роль відіграють також хімічна, легка промисловість та деревообробка. Харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів є домінуючою у промисловому комплексі області. У січні-листопаді 2011 р. розмір середньомісячної номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій області (з кількістю працюючих 10 осіб і більше) становив 1 952 грн і порівняно з відповідним періодом 2010 р. збільшився на 15,6%. Рівень зареєстрованого безробіття в області на 1 січня 2012р., становив 2,4% населення працездатного віку.

Деякі промислові підприємства регіону є основними виробниками окремих видів продукції в Україні. Серед них:

  • Акціонерне товариство «Хімволокно» у м. Чернігів, що виробляє кордну тканину, хімічні волокна та нитки (до середини 2011 року по 22,3% акцій «Чернігівського Хімволокна» належали компаніям «Сервіс-Енерго» й «Меркуран», 22,4% – компанії «Мікроінвест» (м. Київ), 14,6% – «Eurosteel Trade Limited» (Беліз); у другій половині 2011 року 50% акцій ВАТ «Чернігівське хімволокно» було сконцентровано у компаній, підконтрольних російському фінансово-промисловому концерну «Альфа-Груп», створеного російським мільярдером Михайлом Фрідманом.
  • ПАТ «Камвольно-суконна компанія «Чексіл» у Чернігові – основний виробник українських вовняних тканин (99,7% акцій компанії належать Закритому акціонерному товариству «Менеджінг компані», яка знаходиться під контролем місцевого бізнесмена Попова Віктора Петровича).
  • Відкрите акціонерне товариство «Корюківська фабрика технічних паперів» у м. Корюківка, яка спеціалізується на виробництві шпалер (власник – Бондар Анатолій Олександрович);
  • ТОВ «Завод «Пожспецмаш» у м. Ладан Прилуцького району – єдиний в Україні виробник пожежних машин (директор - Олег Авер’янов є депутатом Чернігівської обласної ради, обраним депутатом за виборчим списком Чернігівської обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»); 
  • ВАТ «Ніжинсільмаш» у м. Ніжин – монополіст на внутрішньому ринку з випуску обладнання для птахівництва (власником даного підприємства є держава Україна в особі Фонду держмайна України, голова правління – Писаренко Віктор Миколайович – керівник Ніжинської районної організації Партії промисловців і підприємців України (станом на 1.10.2010 року);
  • Акціонерне товариство «Білкозин» у м. Прилуки – єдиний в нашій державі виробник білкової оболонки для ковбасних виробів (основним власником є приватне підприємство з обмеженою відповідальністю Юлiссес Норт Менеджмент Бi Вi/Ulysses North Management B.V. (яка володіє 60% акцій російського холдингу «Парнас»), генеральний директор – Федоров Вадим Дмитрович.
  • Тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки» у м. Прилуки займає значний сегмент на ринку тютюнових виробів в Україні (власник - Брiтiш Амерiкен Тобако (Гамбург Iнтернешнл) ГмбХ);
  • ТОВ Фірма «ТехНова», що є правонаступником комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська теплоелектроцентраль» відповідно до договору оренди та рішення Чернігівської міської ради (генеральний директор – Корчинський Олександр Сигізмундович, ТОВ «ТехНова» контролюється кіпрською компанією «Лодтауе холдінгс лімітед» та офшором з Віргінських островів «Флосбер корпорейшнс лімітед». Контроль над фірмою належить екс-нардепу від НУНС Анатолію Шкрібляку).

До містоутворюючих підприємств можна віднести відкрите акціонерне товариство «Корюківська фабрика технічних паперів» у м. Корюківка.

Бізнес-групи Чернігівщини
Біснес-група «Полісся» пов’язана з іменем Владислава Анатолійовича Атрошенка: у минулому – член Національного Бюро політичної партії «Сильна Україна», народний депутат України 4-го скликання (обраний по виборчому округу №207 Чернігівської області), голова Чернігівською облдержадміністрації; у теперішній час – Радник Голови правління ВАТ «Кредобанк», голова Наглядової ради ВАТ «Хліб Києва», депутат Чернігівської обласної ради. Основу групи складає зернотрейдерство, також до неї входять заклади громадського харчування, торговельні та офісні центри у м. Чернігів.

Група «Європа», що виникла в середині 90-х, є відомою бізнес-структурою у місті Прилуки. Її очолював Валерій Дубіль, на сьогодні народний депутат України, відомий благодійною діяльністю у місті Чернігові. Коли діяльність групи вийшла за межі Прилуцького району та розповсюдилась на територію Чернігівської, Київської, Полтавської, Черкаської, Хмельницької, Вінницької, Чернівецької, Миколаївської, Дніпропетровської та Сумської областей, регіональним лідером «Європи» став Анатолій Костянтинович Мирошниченко. На даний час до бізнес-групи «Європа» входять: ЗAT «Прилуцький птахокомбінат»; у м. Прилуки – торгівельний центр «Універмаг», гуртова база ТОВ «Єврорад», ринок «Андріївський», гуртова база «Союз», TOB «Екоресурс», ВАТ «АТП-17407», TOB «Гарант», TOB «Вимпел», телерадіокомпанія «Галактика плюс», TOB «Монолітно-каркасне будівництво», боксерський клуб «Європа», TOB «ВТП «Мікшер», TOB «Грант-Альянс», TOB «Аір-Поліграф», TOB «АТОН-ПЛЮС», частина прав на володіння ринковими комплексами у Чернігові й Ніжині та ін.

На території міста Чернігів діє також бізнес-група, що базується на діяльності ТОВ «Фірма «Вена» та ТОВ «Ньювел». Засновниками та фактичними керівниками ТОВ «Фірма «Вена» та ТОВ «Ньювел» є Семененко Сергій Олексійович та Шуляк Юрій Вікторович. Дані структури є одними з найбільших на ринку будівельних матеріалів у Чернігові та області. У їх розпорядженні знаходяться магазини «Будматеріали» та найбільший торгівельний комплекс на території Чернігівщини «Вена». З цією бізнесовою групою також пов’язували діяльність громадсько-політичного проекту «Громадська думка», що почав діяти у місті Чернігів із початку 2008 року, а у 2010 році його було перетворено на політичну партію «Громадянська солідарність». У володінні групи знаходиться також значний обсяг земельних ресурсів Чернігова.

 Значний обсяг фінансових потоків міста Чернігів надходить до ТОВ фірми «ТехНова”, яка є правонаступником комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська теплоелектроцентраль» відповідно до договору оренди та рішення Чернігівської міської ради від 18.10.2000 року. Як відомо, контроль за діяльністю даної фірми здійснює Шкрібляк Анатолій Васильович – екс-депутат Верховної ради України від блоку «Наша Україна».

Нижченаведених осіб можна віднести до умовної бізнес-групи «Сіверщина»:

Аверченко Сергій Миколайович — генеральний директор торгово-виробничого комплексу «Аврора», голова обласної організації політичної партії «УДАР»;

Лазар Віктор Леонідович – керівник Приватного багатопрофільного підприємства «Вимал», голова Чернігівської обласної організації роботодавців «Сіверщина», депутат Чернігівської обласної ради від партії «Реформи і порядок»;

Берестовий Сергій Олексійович – засновник митно-брокерської компанії «Салті-Брок 2000», власник комерційної фірми «Акваріум», голова обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», екс-заступник голови Чернігівської облдержадміністрації, екс-депутат Чернігівської обласної ради від НУНС.

Наступна бізнес-група вибудовує свою діяльність на базі сімейного бізнесу родини Тарасовців. Базову фінансову підтримку ця структура отримує від співвласника ЗАТ «Полікомбанк» Тарасовця Миколи Петровича. Діяльність його двох синів розширює спектр впливу групи у міському бізнес-середовищі:

  • Тарасовець Олександр Миколайович – депутат Чернігівської міської ради від ВО «Батьківщина» – є директором ВАТ «Чернігівська база «Спорттовари» та власником ВАТ «Рекламний комбінат»;
  • Тарасовець Юрій Миколайович – депутат Чернігівської міської ради від партії «УДАР», комерційний директор ТОВ «Чернігівміськбуд» та власник ЗАТ «Ресторан Градецький». 

До найвпливовіших одноосібних представників чернігівського бізнесу на сьогоднішній день можна віднести таких осіб: 

Кнуренко Сергій Вікторович голова правління ЗАТ «Комбінат громадського харчування «Новий Чернігів», голова правління, директор агенції регіонального розвитку «Вектор»; власник пересувної механізованої колони-59 (ПМК-59), засновник Технопарку «Інноваційні технології 3000», що базується на інфраструктурі колишнього чернігівського ремонтно-механічного заводу «Жовтневий Молот». 

Куровський Іван Іванович – почесний президент будівельної компанії «Житлобуд», діяльність якої розповсюджена у південних районах області, засновник ПП «Агропрогрес», що працює в п’яти районах Черні­гів­щини і орендує близько 50-ти тисяч гектарів землі;

Мельничук Валентин Васильович заступник голови Чернігівської обласної ради, екс-депутат Верховної Ради України, екс-голова Чернігівської облдержадміністрації, володіє частиною акцій ЗАТ «Чернігівський пивкомбінат «Десна», володіє нерухомістю у м. Чернігів.

Юркевич Анатолій Юрійович – голова ради директорів компанії «Мілкіленд». На Чернігівщині у «Мілкіленду» чотири заводи: у містах Чернігів, Мена, Ніжин та Городня.

4. Політична ситуація 

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах
(обласна, районні, міські міст обл.
підпорядкування)
Відсоток набраних голосів в багатомандатному окрузі
К-сть рад куди були обрані депутати 
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010 
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Чернігівської обласної ради (%)
На виборах до Чернігівської міської ради (%)
1
Партія регіонів
1 032
24 290
26
523
420
21,62
17,5
2
ВО «Батьківщина»
626
19 984
26
303
257
18,60
15,5
3
КПУ
понад 450
-
22
71
66
5,53
6,8
4
Фронт змін
26
500
21
58
56
5,18
7,7
5
Соціалістична партія України
1075
-
23
141
107
6,96
Менше 3
6
УДАР
24
-
4
15
11
3,76
7,7
7
Народна партія
743
8 265
16
75
78
Менше 3
Менше 3
8
Українська народна партія
397
понад 3 500
5
19
12
Менше 3
Менше 3
9
ВО «Свобода»
8
-
3
5
5
Менше 3
Менше 3
10
Радикальна партія
1
-
-
-
-
-
-
11
«Громадянська позиція»
1
-
-
-
4
-
-

Рейтинг партій у таблиці «Партійна картка» визначено, базуючись на результатах щорічного експертного опитування «Чернігівщина експертна» та опитування громадської думки та настроїв чернігівців в контексті парламентських виборів 2012 року, що проводилося Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень у м. Чернігів протягом листопада-грудня 2011 року. До уваги також було взято результати місцевих виборів 2010 року до Чернігівської обласної ради та Чернігівської міської ради.

Коротко про становище найактивніших партій області
Структура Партії регіонів є на сьогоднішній день класичною та добре укомплектованою. Районні організації партії створено у всіх районах області. Всі вони функціонують досить давно. Партія має 45 своїх представників у складі депутатського корпусу Чернігівської обласної ради. У більшості випадків, найбільш ефективно в області вдається працювати організаціям у районах, де голови районних рад або РДА є керівниками районних осередків або членами Партії регіонів. Потужними районними партійними організаціями в області з-поміж інших є районні організації у Чернігівському, Бахмацькому, Ічнянському районах. Меншою є підтримка з боку електорату в районах, де кількість членів Партії регіонів в органах влади та місцевого самоврядування є малою.

Структура ВО «Батьківщина» в Чернігівській області є класичною. В області діють 22 районні організації та 3 міські – у мм. Прилуки, Ніжин, та Чернігів. Найпотужніше діють організації міст Прилук та Ніжина. Найбільш проблемною є робота первинних організацій у Корюківькому, Щорському, Новгород-Сіверському, Семенівському та Талалаївському районах, основною причиною чого, на думку представників партії, є активне застосування адміністративного ресурсу з боку провладних політичних сил. Останнім часом найбільше уваги до діяльності ВО «Батьківщина», як на всеукраїнському, так і на регіональному рівнях, привертали масові акції протесту судового процесу над Юлією Тимошенко. Протягом осені 2011 року та початку 2012 року партійні організації майже всіх районів були задіяні в організації мітингів на захист екс-прем’єр-міністра. Популярність політичної партії в області підкріплюється також за рахунок діяльності двох представників українського парламенту від «Батьківщини»: Віталія Коржа та Валерія Дубіля. Здійснювана ними політична робота у потенційних виборчих округах сприяє підвищенню їх особистої популярності та упізнаваності партійного бренду.

Протягом останніх місяців 2011 року та початку року виборів мешканці міста Чернігова та області мали можливість спостерігати за інформаційною активізацією Комуністичної партії України. Інструментом для привернення уваги було проведення всенародного референдуму з приводу дій нинішньої влади у різних соціально-економічних питаннях. Агітаційні намети з інформаційними стендами про проведення референдуму побували майже у всіх районах області. Керівництвом обласного комітету партії на сьогодні займається народний депутат України Володимир Лєщенко. В Чернігівській області КПУ представлена в усіх районах – районні організації створено у кожному районному центрі. На сьогодні на Чернігівщині діє більше, ніж 450 первинних організацій. Характерним є те, що Чернігівським обласним комітетом КПУ періодично залучаються зовнішні політтехнологи для побудови своєї подальшої стратегії діяльності.

Районні та міські організації партії «Фронт змін» функціонують у всіх районах області та трьох містах обласного підпорядкування (Чернігові, Ніжині, Прилуках). Найбільш активними вважаються такі районні організації: Козелецька, Коропська, Корюківська, Ічнянська, Ніжинська, Чернігівська. З метою оптимізації діяльності у структурі чернігівського осередку даної політичної сили протягом січня-лютого 2012 року відбулися кардинальні кадрові зміни – було змінено голову та доукомплектовано склад обласної організації партії. Наразі у Чернігівській області партія має у своїх рядах близько 500 членів, але поки не має первинних осередків.

«УДАР» є одним із наймолодших політичних проектів серед тих, які наразі діють і є помітними на території Чернігівської області. За результатами виборів до місцевих рад 2010 року до обласної та міської ради пройшли по 3 депутати від цієї партії. Наразі у всіх районах області створено районні організації, але поки не утворено жодної первинної організації. Для побудови передвиборчої стратегії обласна організація партії користується як ресурсами обласного штабу, так і залучає консультаційні послуги зовнішніх політтехнологів.

Соціалістична партія України є мало помітною у Чернігові, але досить відомою у південних районах Чернігівської області, що було досягнуто за рахунок репутації, яка була напрацьована на минулих виборчих кампаніях, та діяльності її членів – представників місцевих та обласних рад та органів влади. За підсумками місцевих виборів на Чернігівщині, що відбулися 31 жовтня 2010 року, соціалісти посіли третє місце серед інших партій, здобувши в облраді 11 мандатів із 100 депутатських місць. За партійними списками до обласної ради обрано досить відомих особистостей чернігівського політикуму, які зробили вагомий внесок для забезпечення підтримки Соціалістичної партії на теренах області: екс-мера Чернігова та екс-народного депутата Миколу Рудьковського (у минулому Першого секретаря Політради СПУ), колишнього Чернігівського міського голову і губернатора області Валентина Мельничука, секретаря Політради СПУ Миколу Рудька, голову Ніжинської районної держадміністрації Володимира Другакова, директора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Володимира Тандуру. Обласна організація СПУ має розгалужену організаційну структуру – 22 районних, 3 міських (Чернігівська, Ніжинська, Прилуцька) організацій, первинні осередки на територіях практично всіх виборчих дільниць.

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Чернігівська область
Партія регіонів
(Хоменко Володимир Миколайович)
Партія регіонів
(Мельник Анатолій Іванович)
Бахмацький район
(Булига Анатолій Олександрович)*
Партія регіонів
(Булах Микола Миколайович)
Бобровицький район
(Захарченко Іван Андрійович)*
ВО «Батьківщина»
(Шапченко Олександр Дмитрович)
Борзнянський район
Партія регіонів
(Дробот Анатолій Андрійович)
Партія регіонів
(Мельник Анатолій Іванович)
Варвинський район
Партія регіонів
(Бакуменко Петро Іванович)
Народна партія
(Силко Борис Андрійович)
Городнянський район
-**
Партія регіонів
(Примак Григорій Григорович)
Ічнянський район
Партія регіонів
(Рубашка Сергій Васильович)
Партія регіонів
(Кутовий Олександр Володимирович)
Козелецький район
Партія регіонів
(Мисливець Леонід Олександрович)
Партія регіонів
(Пономаренко Володимир Миколайович)
Коропський район
Партія регіонів
(Бригинець Володимир Дмитрович)
Народна партія
(Демиденко Петро Миколайович)
Корюківський район
Партія регіонів
(Довгаль Олександр Васильович)
Партія регіонів
(Баклажко Михайло Іванович)
Куликівський район
Партія регіонів
(Шпак Олег Анатолійович)
Партія регіонів
(Калашник Сергій Іванович)
Менський район
Партія регіонів
(Соломко Анатолій Віталійович)
Партія регіонів
(Невжинський Володимир Михайлович)
Ніжинський район
Соціалістична партія України
(Другаков Володимир Леонідович)
Партія регіонів
(Бузун Олег Віталійович)
Новгород-Сіверський район
Партія регіонів
(Кауфман В`ячеслав Маркович)
Партія регіонів
(Душин Віктор Єгорович)
Носівський район
Партія регіонів
(Красносільський Анатолій Григорович)
Партія регіонів
(Васюк Микола Володимирович)
Прилуцький район
Позапартійний
(Нестеренко Олег Владиславович)
Позапартійна, висунута Партією регіонів (Татарченко Лариса Олександрівна)
Ріпкинський район
Республіканська партія України
(Головач Петро Михайлович)
Партія регіонів
(Бугай Віктор Петрович)
Семенівський район
Позапартійний
(Євменов Сергій Вікторович)
Партія регіонів
(Салімон Людмила Максимівна)
Сосницький район
Партія регіонів
(Колос Василь Миколайович)
Партія регіонів
(Трамана Олег Анатолійович)
Срібнянський район
Партія регіонів
(Власенко Олег Дмитрович)
Політична партія «Фронт змін»
(Голдовський Григорій Іванович)
Талалаївський район
Партія регіонів
(Лубін Микола Борисович)
Соціалістична партія України
(Дзюбан Юрій Володимирович)
Чернігівський район
Партія регіонів
(Кудрик Микола Васильович)
Партія регіонів
(Литвин Михайло Борисович)
Щорський район
«Сильна Україна» (до ліквідації)
(Грабовський Олександр Володимирович)***
Партія регіонів
(Орда Іван Григорович)
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
Місто Чернігів
Партія регіонів
(Соколов Олександр Володимирович)
Партія регіонів
(Шеремет Олег Семенович)
Місто Ніжин
Партія регіонів
(Приходько Михайло Васильович)
Партія регіонів
(Кірсанов Олег Володимирович)
Місто Прилуки
Соціалістична партія України
(Беркут Юрій Володимирович)
Партія регіонів
(Правосуд Олександр Михайлович)

* – новопризначена особа, відомості про партійність відсутні

** – на момент моніторингу голову РДА не було призначено

*** – наразі партію Сильна Україна ліквідовано, триває процес вливання її членів до лав Партії регіонів

У Чернігівському регіоні серед керівників місцевих виконавчих та представницьких органів влади тотальну перевагу мають представники Партії регіонів. Невелику конкуренцію створили представники Соціалістичної партії України (3 представники є керівниками місцевих виконавчих і представницьких органів влади), Народної партії (2 представники), ВО «Батьківщина», політичної партії «Фронт змін», Республіканської партії України (по одному представнику) та троє позапартійних керівників місцевих виконавчих і представницьких органів влади. Двоє посадовців з часу проведення місцевих виборів змінили свій статус безпартійності на членство у Партії регіонів: мер Ніжина Приходько Михайло Васильович та мер Чернігова Соколов Олександр Володимирович.

ПІБ депутата
Фракція/партійність
Зв'язок з областю
1
Маньковський Григорій Володимирович
член Партії регіонів, член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
Народився у м. Новгород-Сіверський, Чернігівська область, мешкає (зареєстрований) на Чернігівщині, голова Чернігівського обласного відділення Партії регіонів, виявляє суспільно-політичну активність у північних районах Чернігівської області
2
Синиця Артем Миколайович
член Партії регіонів, член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
Народився і проживає (зареєстрований) у місті Чернігові
3
Бірюк Лев Васильович
член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», член депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко - «Батьківщина»
Народився у м. Городня Чернігівської області
4
Дубіль Валерій Олександрович
член партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», член депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко - «Батьківщина»
З 1998 до 2002 — депутат Прилуцької міської ради,
голова Чернігівського обласного осередку ВО «Батьківщина» Олександр Кодола заявив, що на наступних парламентських виборах Валерій Дубіль буде балотуватися по одному із одномандатних округів Чернігова, виявляє суспільно-політичну активність у м. Чернігів
5
Зубець Михайло Васильович
Безпартійний, член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
Народився у с. Нова Басань, Бобровицького району, Чернігівської області
6
Корж Віталій Терентійович
Член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», член депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко - «Батьківщина»
Народився у с. Дроздівка, Куликівського району, Чернігівської області, виявляє суспільно-політичну активність у Чернігові, Ріпкинському, Городнянському та Куликівському районах Чернігівської області
7
Ляшко Олег Валерійович
Не входить до складу будь-якої фракції, безпартійний
Народився у місті Чернігові, протягом 2011 року виявляв суспільно-політичну активність у м. Чернігів та не менше, ніж 17 районах Чернігівської області
8
Куровський Іван Іванович
Не входить до складу будь-якої фракції, безпартійний
Обирався депутатом Бобровицької районної ради Чернігівської області, виявляє суспільно-політичну активність не менше, ніж у семи районах південної частини Чернігівської області
9
Прутнік Едуард Анатолійович
Член Партії регіонів, член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
За рішенням Політради Партії регіонів у жовтні 2009 р. Е. Прутніка було призначено куратором Чернігівської області, був закріплений за 217 виборчим округом Чернігівської області. Для вивчення проблем на окрузі Е. Прутнік відкрив на території округу громадські приймальні (у Бахмачі, Борзні, Коропі, Сосниці). Протягом останніх 6 місяців виявляє суспільно-політичну активність у північно-східних районах Чернігівської області.
10
Лещенко Володимир Олексійович
Член Комуністичної партії України, член депутатської фракції Комуністичної партії України
Народився у с. Горобіївка, Срібнянського району, Чернігівської області, проживає в місті Чернігові, був керівником фракції КПУ в Чернігівській обласній раді облраді, голова Чернігівського обласного комітету КПУ
11
Рибаков Ігор Олександрович
Голова депутатської групи «Реформи заради майбутнього» у Верховній Раді України, безпартійний
Представники депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова виявляли суспільно-політичну активність у північно-східних, східних, та південно-східних районах Чернігівської області протягом останніх 6 місяців
12
Чечетов Михайло Васильович
Перший заступник Голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді України, член Партії регіонів
Виявляє суспільно-політичну активність у Чернігові, Ріпкинському, Городнянському та Щорському районах Чернігівської області протягом останніх 9 місяців
13
Андрос Сергій Олександрович
Член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
Народився у с. Макишин Городнянського району Чернігівської області, проживає в місті Чернігів, співзасновник ТОВ «Євро–тракт» у Чернігові, директор ТОВ «Метал-Союз Чернігів», виявляє суспільно-політичну активність у м. Чернігів

Наразі нараховується 13 народних депутатів від Чернігівської області, які мають різні типи зв’язків з регіоном. У населених пунктах області діють приймальні Андроса С.О., Чечетова М.В., Рибакова І. О., Лещенко В.О, Прутніка Е.А, Ляшка О.В., Дубіля В.О., Коржа В.Т., Маньковського Г.В. Всі вищезазначені депутати (а також Куровський І.І.) є прогнозованими кандидатами на участь у парламентських виборах по мажоритарних округах Чернігівської області.

5. Аналіз медіа-ринку

Телебачення і радіомовлення
На сьогодні в області здійснює мовлення 36 телерадіоорганізацій:
  • провайдери програмної послуги (кабельне телебачення) – 7;
  • телемовники, провайдери програмної послуги – 2;
  • районне дротове радіо – 14;
  • районне дротове та ФМ-радіо – 1;
  • ФМ-радіомовники – 3;
  • інші теле- та телерадіомовники – 9.

Із загальної кількості телерадіоорганізацій:

  • державні – 2;
  • комунальні – 17;
  • приватні –17.

В області працює 2 ефірні телекомпанії, сигнал яких розповсюджується на всю область.

Крім цього, в області працює 24 телерадіоорганізації загальнонаціонального мовлення:

  • телеорганізації – 13;
  • радіоорганізації – 11.
Кількість та структура друкованих ЗМІ
На 01.04.2012 року на Чернігівщині зареєстровано 295 періодичних друкованих видань. У Чернігові розміщено редакції 7 друкованих ЗМІ загальнодержавної форми розповсюдження. При цьому в області регулярно виходять у світ 83 видання, загальним разовим тиражем понад 700 тисяч примірників. З них – 73 газети та 10 журналів.

За тематичною спрямованістю:

  •  громадсько-політичні, суспільно-політичні – 40 видань,
  •  інформаційні – 19 видань,
  •  рекламні – 7 видань,
  •  наукові та науково-популярні – 6 видань,
  •  релігійні – 4 видання,
  •  інші – 7 видань.

За сферою розповсюдження – 7 загальнодержавних, 1 міжобласне, 75 місцевих, з яких:

  •  в межах області – 40 видань,
  •  в межах міст – 9 видань,
  •  в межах районів – 26 видань.

Засновники друкованих ЗМІ:

  • органи виконавчої влади, місцевого самоврядування – 29 видань.
  • комерційні структури та фізичні особи – 32 видання.
  • навчальні заклади – 6 видань.
  • релігійні організації – 4 видання.
  • партії – 2 видання.
  • інші – 10 видань.

Найтиражованішими інформаційними суспільно-політичними друкованими виданнями області є:

  1. Всеукраїнський тижневик «Гарт». Тираж – біля 70 000 примірників.
  2. Обласний щотижневик «Вісник Ч». Тираж – біля 50 000 примірників.
  3. Комунальна обласна газета «Деснянська Правда». Тираж – біля 40 000 примірників.
  4. Газета «Деснянська правда-вільна». Тираж – біля 39 000 примірників.
  5. Газета «Черниговская неделя». Тираж – біля 30 000 примірників.
  6. Всеукраїнська тижнева газета «Сіверщина» – Тираж – біля 10 000 екземплярів на область.
  7. Газета «Семь дней». Тираж – 7 000-8 000 примірників.
  8. Комунальна міська газета «Чернігівські відомості». Тираж – 7 000 примірників.

Значною популярністю користуються інтернет-ЗМІ.

Згідно результатів експертного опитування «Чернігівщина експертна», яке щорічно проводиться Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень 2011, найбільш авторитетними засобами масової інформації у Чернігівській області було визнано: газету «Семь дней», телеканал «Дитинець», інтернет-видання «Високий вал», Всеукраїнський тижневик «Гарт», Обласну державну телерадіокомпанію, інтернет-видання «Події і коментарі», Всеукраїнську тижневу газету «Сіверщина», інтернет-видання «Чернігівський монітор» та сайт www.gorod.cn.ua.

6. Електоральна інформація

Кількість виборців у Чернігівській області – 894 984 особи.

Найменший район за кількістю виборців: Срібнянський – 9 858 осіб.

Найбільший район за кількістю виборців: Козелецький – 46 770 осіб.

Найменше місто обласного значення за кількістю виборців: Прилуки – 50 324 особи.

Найбільше місто обласного значення за кількістю виборців: Чернігів – 230 926 осіб.

Активність (явка) виборців на рівні Чернігівської області під час останніх національних та місцевих виборів:

  1. До ВРУ (2006 року) – 68,0%;
  2. Позачергові до ВРУ (2007 року) – 61,8%;
  3. Вибори Президента 2010 року (І та ІІ тур) – відповідно 66,1% та 68,81%;
  4. Місцеві вибори 2010 року – 50,5%.
  5. Суспільне життя

Всього по Чернігівській області налічується 29 релігійних конфесій і напрямків, у рамках яких створено 856 зареєстрованих релігійних громад. Разом по регіону діють 730 священнослужителів.

Найчисельнішими та найбільш впливовими є такі конфесії та напрями:

  1. Українська Православна Церква (2 єпархії: Чернігівська і Ніжинська), що включає в себе 536 зареєстрованих громад та має орієнтовно 400 500 віруючих.
  2. Українська Православна Церква Київського Патріархату, що включає в себе 114 зареєстрованих громад та має орієнтовно 50 000 віруючих.
  3. Обласне об’єднання Євангельських Християн-Баптистів – 71 зареєстрована громада та 2 000 віруючих.
  4. Об’єднання Іудейських релігійних організацій України – 7 зареєстрованих громад та близько 2 500 віруючих.
  5. Українська Уніонна конференція Церкви Адвентистів Сьомого Дня – 24 зареєстровані громади та 1 300 віруючих.
  6. Релігійна Організація Свідків Єгови України – 4 зареєстровані громади і 1 300 віруючих.
  7. Римсько-католицька Церква – 4 зареєстровані громади та близько 600 віруючих.

За результатами щорічного експертного опитування «Чернігівщина експертна», що регулярно проводиться Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень із 2005 року, протягом трьох останніх років (2009-2011 рр.) найактивнішими громадськими організаціями визнавалися такі, що мали ознаки політичних проектів. Зокрема, протягом 2009-2010 років найактивнішою була визнана організація «Громадська думка», на базі якої до моменту проведення місцевих виборів 2010 року було утворено політичну партію «Громадянська солідарність», четверо представників якої отримали мандати у Чернігівській міській раді. У 2011 році лідируючу позицію у рейтингу зайняла ВМГО «Демократичний альянс», лідери якої нещодавно заявили про створення політичної партії «Демократичний альянс» та наміри брати участь у парламентських перегонах 2012 року.

У списку найвпливовіших громадських організацій Чернігівщини також знаходяться: Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень, Чернігівська обласна благодійна організація «Аратта», Чернігівське обласне товариство «Просвіта» імені Т. Шевченка, Чернігівська міська громадська організація «ЗООШАНС», Чернігівська міська громадська організація інвалідів «Шанс», Чернігівська обласна організація Спілки жінок України, Громадська організація Центр «Доброчин», Чернігівський освітній центр «Ініціатива».

До організацій, що на сьогодні здійснюють аналіз та моніторинг виборчих процесів відносяться Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень, Чернігівський освітній центр «Ініціатива», а також експерти Інформ-агенції «Чернігівський монітор». Також в регіоні розпочало діяльність представництво Руху «Чесно».

Найвпливовішим консультативно-дорадчим органом при органах влади, що має вплив на громадськість є Громадська рада при Чернігівській обласній державній адміністрації. На сьогодні громадсько-дорадчі органи створено при всіх районних державних адміністраціях області. За підсумками проекту Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» «Посилення спроможності районних Громадських рад в Чернігівській області», протягом 2011 року відзначено активізацію громадських рад в області, збільшилась кількість заходів – засідань, різноманітних інформаційних заходів, збільшилася кількість звернень до обласної адміністрації щодо методичної допомоги. Якщо раніше активними було близько 15-20% громадських рад області, то зараз цей показник зріс до 50%. Також відбулося зміщення об’єкту діяльності громадських рад – від розгляду загальних тем і простих інформаційних заходів до конкретних програм (створення госпітальних округів, якість комунальних послуг, розвиток інфраструктури районних центів, інші теми).

8. Джерела отримання інформації:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Чернігівська_область

http://www.adu.org.ua/pivnichnyj-region/chernigivskyj-oblavtodor

http://uk.wikipedia.org/wiki/Населення_Чернігівської_області

http://chernigivstat.gov.ua/statdani/

http://www.chernihiv-oblast.gov.ua/

http://ukrref.com.ua/index.php?id=MTU3OTY=&g=1

http://www.rada.com.ua/ukr/RegionsPotential/Chernihiv/

http://www.gorod.cn.ua/

http://pronovosti.com.ua/other/1165

http://www.pik.cn.ua/

http://ecity.cn.ua/news/2384-vladelcem-chernigovskogo-himvolokna-stal-moskovskiy-lvovyanin-mihail-fridman.html

http://acc.smida.gov.ua/

http://newvv.net/

http://cg.gov.ua/

http://nashigroshi.org/2012/02/10/enerhetyky-shkriblyaka-dokupyly-hazu-sche-na-dvi-tretyny-milyardu/

http://pfirs.org/

http://www.prutnik.com.ua/

http://www.drv.gov.ua/portal/

http://polityka.in.ua/info/348.htm

http://polityka.in.ua/info/353.htm

http://dovidka.com.ua/

http://monitor.cn.ua/

http://allpress.com.ua/glavnaya/chernigovskaya-oblast.html

http://mediagroup.com.ua/

http://www.ukrbook.net/DZMI_obl/Chernigiv_obl/Chernigiv_A-G.htm

http://dponline.cn.ua/

pdf Завантажити повний текст