Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує профільному Комітету правової політики пришвидшити розгляд законопроекту № 6240 та рекомендувати ВРУ за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу. Співавторами проекту Закону щодо виборчих прав ВПО та трудових мігрантів були експерти Громадянської мережі ОПОРА.

21 червня на своєму засіданні члени Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендували профільному Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя пришвидшити розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян) № 6240 та рекомендувати ВРУ за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

«Наразі вимушені переселенці стикаються з дискримінацією при реалізації їхніх виборчих прав: вони можуть бути обрані, але не можуть брати участь у виборах. Цей законопроект має на меті усунути таке обмеження прав ВПО шляхом внесення змін до деяких законів України, які регулюють реалізацію виборчих прав громадян України», – зазначив голова Комітету Григорій Немиря

Крім того, голова Комітету розповів про спільну роботу співавторів законопроекту в напрямку просування цього документа. Так, 13 квітня Голові ВРУ Андрію Парубію був переданий лист із проханням направити законопроект № 6240 на розгляд Венеціанської комісії для проведення оцінки та підготовки висновку щодо відповідності даного законопроекту міжнародним принципам та стандартам. Його підписали народні депутати – співавтори проекту Закону Григорій Немиря, Валерій Пацкан, Рефат Чубаров, Георгій Логвинський, Ірина Луценко, Ганна Гопко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Олексій Рябчин, Наталія Веселова, Олександр Черненко, Вікторія Пташник та інші.

Григорій Немиря повідомив, що 17 травня отримав відповідь від Голови ВРУ Андрія Парубія. У ній зазначається, що звернення до Венеціанської комісії «з питання виборчих прав, зокрема ВПО, буде доцільним після визначення парламентом концепції відповідного законопроекту (зазвичай, за наслідками завершення реалізації процедур першого читання)». Пан Немиря висловив своє занепокоєння щодо позиції Голови ВРУ, який вважає це питання наразі неактуальним. Голова Комітету також повідомив, що під час зустрічі зі Спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя він звернувся з проханням сприяти розгляду  Венеціанською комісією законопроекту № 6240 для надання експертного висновку.

Засідання Комітету відвідав також співавтор законопроекту № 6240, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

«ОПОРА вважає, що сьогоднішнє рішення Комітету з прав людини відкриває додаткові можливості для подальшого розгляду питання виборчих прав ВПО та трудових мігрантів. Це для нас надзвичайний старт, що в умовах постійної політизації питання є така структура як Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, що послідовно просуває ідею законопроекту № 6240. У той же час ми вважаємо, що необхідно домогтися незалежного висновку Венеціанської комісії, бо саме об’єктивний незалежний аналіз документа дозволить обійти політично обумовлені аргументи, побоювання та упередження. Ми закликаємо всі депутатські фракції та групи провести на своїх засіданнях обговорення цього законопроекту та публічно висловити свою позицію», – підкреслив експерт.

Варто зазначити, що 20 квітня Головне науково-експерте управління (ГНЕУ) надало свої висновки щодо цього документа. На його думку, законопроект № 6240 може бути прийнятий за результатами розгляду в першому читанні з урахуванням зауважень.

Нагадаємо, законопроект № 6240 зареєстрували у Верховній Раді України 27 березня 2017 року. Цим документом пропонується внести зміни до законів України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про Державний реєстр виборців», «Про місцеві вибори», забезпечивши виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Законопроект розробили експерти ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «Група Впливу», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народні депутати України, із залученням представників громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Під проектом Закону поставили свій підпис 24 народні депутати (Григорій Немиря, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Ганна Гопко та інші). Парламентарі-співавтори законопроекту є представниками всіх фракцій, а також позафракційними депутатами: фракції «Блок Петра Порошенка» – 11, «Народний фронт» – 2, ВО «Батьківщина» – 3, «Опозиційний блок» – 2, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, «Самопоміч» – 1, а також 4 народні депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи. Така широка підтримка законопроекту підвищує шанси на його прийняття в сесійній залі парламенту. Слід зазначити, що регіональне представництво народних депутатів-підписантів даного законопроекту також є достатньо широким, зокрема м. Київ, Донецька, Львівська, Закарпатська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Черкаська області та АР Крим.