Окружна виборча комісія №222 відмовилась надавати спостерігачам ОПОРИ копії протоколу про підсумки голосування в межах округу. Члени комісії оформили рішення у вигляді відповідної постанови. Спостерігачка ОПОРИ звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом. 27 квітня суд ухвалив рішення визнати протиправною та скасувати  постанову ОВК. У ході судового розгляду відповідач надав копію протоколу ОВК про підсумки голосування. Сьогодні, 2 травня, судове рішення набуло законної дії й вже не може бути оскаржене у встановлені законодавством строки.

27 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва частково задовольнив позов спостерігачки ОПОРИ Світлани Швайки й визнав протиправною та скасував постанову ОВК №222 (Солом’янський район столиці), відповідно до якої комісія відмовилась надавати спостерігачам копії протоколу про підсумки голосування в межах округу.

Спостерігачі ОПОРИ декілька разів намагались отримати від комісії копію протоколу. Зокрема, одразу після встановлення результатів голосування члени комісії відмовились надати копію спостерігачу ОПОРИ Ігорю Бутку, посилаючись на те, що протокол спершу мають перевірити в ЦВК. 24 квітня спостерігач ОПОРИ Світлана Швайка зателефонувала голові ОВК №222 Ігорю Подоліну й під час розмови отримала від нього запрошення прибути до приміщення комісії ввечері цього ж дня. Під час візиту до ОВК члени комісії повідомили спостерігачу, що вони ухвалили відмовити їй у наданні копії протоколу про підсумки голосування – рішення оформили у вигляді відповідного протоколу та постанови ОВК. За словами Світлани Швайки, не зовсім адекватна поведінка членів комісії могла свідчити про те, що деякі з них, ймовірно, перебували у стані алкогольного сп’яніння. У зв’язку з відмовою надати копію протоколу спостерігачі ОПОРИ склали відповідний акт про порушення та написали заяву до поліції.

24 квітня, приміщення ОВК №222. Члени комісії ймовірно «святкують» завершення виборчого процесу

Постанова ОВК про відмову видавати копії протоколу спостерігачам

Водночас 26 квітня спостерігачка ОПОРИ Світлана Швайка звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до ОВК №222 з вимогою: визнати бездіяльність комісії щодо невидачі копії протоколу спостерігачу; визнати протиправною та скасувати постанову ОВК про відмову надати копію протоколу; зобов’язати комісію видати спостерігачу ОПОРИ протокол про підсумки голосування.

27 квітня своїм рішенням суд ухвалив визнати протиправною та скасувати  постанову ОВК №222 від 24.04.2019 №15 «Про видачу копій протоколів спостерігачам». Крім того, в ході судового розгляду відповідач надав належним чином засвідчену копію протоколу ОВК про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу №222. Також суд ухвалив пропорційно розділити судові витрати між позивачем та відповідачем.

У своїй постанові про відмову надати копії протоколу, а також у відзиві на позовну заяву ОВК посилається, зокрема, на ч. 8 ст. 79 Закону «Про вибори Президента України», відповідно до якої копії надаються лише тим спостерігачам, які були присутні при підрахунку голосів на виборчій дільниці. Водночас Окружний адміністративний суд м. Києва у своєму рішенні, зокрема, зазначив, що наведена правова норма регулює правила складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців й не стосується протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в межах відповідного територіального округу.

Згідно з ч. 7 ст. 83 Закону «Про вибори Президента України» кандидатам на пост Президента України, їх довіреним особам, офіційним спостерігачам на їх прохання невідкладно видається копія протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу та, за наявності, протоколу про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці з розрахунку по одній копії кожного протоколу для кожного кандидата та на кожного офіційного спостерігача.

Крім того, відповідно до п. 8 ч. 9 ст. 69 цього ж Закону офіційний спостерігач має право отримувати копії протоколів про передачу виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів і встановлення підсумків голосування та інших документів у випадках, передбачених цим Законом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.