Станом на 25 квітня у виборчому окрузі №204 Чернівецької області залишається невирішеною проблема з виплатою заробітної плати членам дільничних виборчих комісій, які організовували підготовку та проведення виборів Президента України 31 березня. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Спостерігачам ОПОРИ повідомили про помилки у розрахунках окружної виборчої комісії Дільничних виборчих комісій Заставніського, Сокирянського та Хотинського районів. А саме – відсутність у списках для виплат ряду членів ДВК, а також нарахування тим членам ДВК, які виконували роботу на платній основі, лише добових, і навпаки – нарахування заробітної плати представникам керівних складів ДВК, які не виконували роботу на платній основі у зв’язку з небажанням бути звільненими від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи. Члени комісій, які не були звільнені від виконання службових обов’язків на державній службі, але отримали зарплату з ОВК, вже зіштовхнулись з проблемою отримання виплат, які їм заборонено отримувати згідно з вимогами законодавства.

У ч. 4 ст. 29 ЗУ «Про вибори Президента України» йдеться: «За рішенням виборчої комісії, яке затверджується виборчою комісією вищого рівня, голова, заступник голови, секретар або інші члени дільничної виборчої комісії (загальною кількістю не більше трьох осіб) протягом усього періоду повноважень виборчої комісії або частини цього періоду можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії з оплатою їх праці в комісії відповідно до статті 40 цього Закону. Зазначені особи на цей період звільняються від виконання виробничих або службових обов'язків за основним місцем роботи із збереженням відповідного стажу».

А в ч. 1 ст. 40 того ж Закону зазначається: «Робота члена виборчої комісії, який виконує свої повноваження у виборчій комісії на платній основі, оплачується у визначеному Кабінетом Міністрів України розмірі та в порядку, визначеному Центральною виборчою комісією, за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, оплата праці членів ДВК регулюється Постановою ЦВК від 8 квітня 2014 року №226 «Про Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України». Відповідно до цього документа встановлено умови оплати членам ДВК, які працюють на постійній основі, оплати членам ДВК, які не працюють на постійній основі в день голосування та дні встановлення підсумків голосування, а також оплати одноразової грошової винагороди членам виборчих комісій. За припущенням юристки, вказана проблема виникла через неналежне оформлення цивільно-правових договорів із членами ДВК, табелів обліку робочого часу, помилки у звітності. Тетяна Юзвяк радить у цьому випадку членам ДВК, які не отримали заробітної плати, оперативно письмово звертатися на адресу ОВК із відповідними заявами про невиплату, в яких чітко зазначати підстави для виплати заробітної плати, виявлені помилки і за потреби надавати відповідні документи.

24 квітня на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook Юлія Джус у зв’язку з цим звернулась по допомогу до юристів. У повідомленні зокрема йдеться: «Через часту зміну голови ОВК та бухгалтерів, чи їх непрофесійність, представники ОВК №204 не змогли вчасно нарахувати та виплатити заробітну плату керівному складу, членам і шоферам, які працювали в ДВК. І тільки після виходу відеоролика на телебаченні, кошти було перераховано в банк. А дальше почалось ще цікавіше. Незважаючи на постанови і табелі обліку робочого часу виплати складали: шоферу – 610 гривень, голові комісії – 423 гривень, подекуди – 3600 грн, комусь – 4500 грн., секретарям і заступникам аналогічно. Деяким членам комісії, які відпрацювали 1 день виплатили по 4800, замість 423. Майже на кожній дільниці 2-3 людини відсутні у списках на виплату». Окрім того, Юлія Джус зазначила, що для звернення в поліцію недостатньо доказів, адже договори і табелі всі в Хотині, а багато людей, яким нараховано зайву суму, не бажають її повертати.

Голова попереднього складу ДВК №730114 Василь Джус повідомив, що члену ДВК, який виконував свої обов’язки не на платній основі, перерахували 4800 грн, у той час як секретарю ДВК, який працював у ДВК на звільненій основі на основній роботі – лише 1800 грн. Окрім того, він повідомив, що двох членів комісії №730 113 взагалі немає у списку для виплат.

Про подібну ситуацію Громадянській мережі ОПОРА з різних джерел повідомили і щодо виборчих дільниць №№730112 (м. Заставна Заставнівського району), 730120 (с. Василів Заставнівського району), 730122 (с. Вербівці Заставнівського району), 730132 (с. Звенячин Заставнівського району), 730134 (с. Кадубівці Заставнівського району), 730137 (с. Митків Заставнівського району), 730140 (с. Погорілівка Заставнівського району), 730142 (с. Репужинці Заставнівського району), 730147 (с. Чорний Потік Заставнівського району), 730148 (с. Чуньків Заставнівського району) та інших. Ситуація з помилками у виплаті заробітної плати характерна не тільки для Заставнівського району Чернівецької області. Зокрема, про виплату заробітної плати не відповідно до Постанови ЦВК і табелів обліку робочого часу повідомила секретар попереднього складу ДВК №730335 (с. Шебутинці Сокирянського району).

Раніше Олексій Тихенький, член дільничної комісії №730403 (с. Бочківці Хотинського району), повідомляв, що відомість, яка була передана в банк, містить безліч помилок: «Декого з членів ДВК взагалі не було у відомостях, частині з тих, хто працював на платній основі, кошти нарахували не за увесь період, а тільки за день виборів, іншим же членам комісій, зокрема головам або секретарям, але не на платній основі, нарахували за період з 13.03 по 01.04, хоча вони в той час працювали в тому числі і на державних роботах».

Бухгалтер попереднього складу окружної виборчої комісії Тетяна Качан, яка почала виконувати покладені на неї обов’язки з 25 березня, повідомила спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА, що з 10 квітня вже не працює на посаді бухгалтера ОВК, проте на волонтерських засадах намагається виправляти помилки у списках на отримання заробітної плати. За її словами, місяць часу, протягом якого можна перераховувати заробітні плати з відкритого банківському рахунку, ще не завершився, тому є час виправити помилки у поданому в банк списку та правильно виплатити заробітну плату.

Наразі, за словами голови ОВК Олександра Ватаманюка, який займався організацією підготовки та проведення повторного голосування, ситуацію перевіряє Чернівецька обласна державна аудиторська служба. Громадянська мережа ОПОРА слідкуватиме за перебігом подій та звертатиметься до аудиторської служби з офіційним запитом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.