Громадянська мережа ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. За даними ОПОРИ, у другому турі Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, а Петро Порошенко – 24,3%.

«Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити про такі результати другого туру президентських виборів: Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, а Петро Порошенко – 24,3% (похибка 1,5%). Ще 2,5% бюлетенів – недійсні (похибка 0,3%)», – підсумувала під час пресконференції координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Явка на Донеччині під час другого туру склала 58,2%. Загалом 21 квітня 817 184 виборці скористались своїм правом та взяли участь у виборах. В той же час статистика по явці в ході першого туру склала 62%.

«В Донецькій та Луганській області було утворено загалом  79 спеціальних дільниць. І станом на 20:00 за інформацією начальника відділу морально-психологічного забезпечення Об'єднано-командного пункту Об'єднаних сил Євгена Коваленка, всі ДВК припинили свою роботу. Інцидентів чи якихось випадків не було зафіксовано. Показник явки на 20:00 складав 91,5%. Нагадаємо, що підчас першого туру 31 березня проголосувало 88% особового складу. Бачимо певну динаміку щодо зростання участі військовослужбовців у другому турі. В той же час загальна явка трохи зменшилась», – розповіла під час конференції у Краматорську координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

На найменшому окрузі, а саме на ОВК №51, де всього 2 дільничні виборчі комісії, у цілому в голосуванні взяли участь 511 осіб. А найбільша явка виявилась по 57 округу, місто Маріуполь. Загалом, за даними ЦВК, там проголосувало 94 635 виборців. У той же час одна людина скористалась своїм виборчим правом та проголосувала на дільниці №140379 в окрузі №60 на Донеччині, яка не відкрилась вчасно, а відповідна дільнична комісія була сформована у день голосування 21 квітня.

«Не дивлячись на те, що явка на цій дільниці досить низька, проте ми схвально оцінюємо намагання членів ОВК №60 щодо оперативного формування складу комісії задля забезпечення виборчого права громадян. Навіть розуміючи, що явка під час першого туру на цій дільниці становила 4 особи», – зауважила  координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

 «У день виборів всі КПВВ на лінії розмежування розпочали та закінчили свою роботу вчасно, згідно з весняним графіком, та працювали з 7 ранку до 18:30 у штатному режимі. Загалом на всіх КПВВ на лінії розмежування у районі проведення операції об’єднаних сил несли службу 216 прикордонних нарядів», – у коментарі ОПОРІ розповів прес-офіцер Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України Олег Личковський.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.