Повторне голосування з виборів Президента України проходило у достатньо безконфліктній атмосфері з дотриманням основних вимог законодавства. Впродовж дня спостерігачі ОПОРИ фіксували різноманітні процедурні порушення або випадки неналежного забезпечення дільничних виборчих комісій та «авторського» трактування норм закону.

Про ці та інші тенденції дня голосування представники Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області розповіли на прес-конференції 22 квітня.

Координатор довготермінового спостереження ОПОРИ розповів, що оскільки день голосування співпав з релігійним святом – Вербною неділею, то й люди ці дві події поєднали.

«На одній з дільниць документацію ДВК окропили святою водою, на іншій спостерігача «побили» вербою, з якою виборці часто приходили на дільницю одразу після церкви. А літні люди в сільській місцевості перед тим, як вкинути бюлетень у скриньку, хрестили його. На території дільниці № 650683, що знаходиться у Морехідному училищі рибної промисловості, кабінки взагалі були встановлені в зоні каплички, розміщеної у головному фойє навчального закладу, на першому поверсі», – розповів координатор.  

Протягом дня виборів та ночі підрахунку голосів районні підрозділи поліції отримали 51 звернення про події, пов’язані з виборчим процесом. На кожне повідомлення оперативно виїжджала слідчо-оперативна група. За 28 повідомленнями вже прийняті законні рішення, 22 звернення ще перевіряються. Також відкрите одне кримінальне провадження за фактом неправдивого повідомлення про замінування Каховської гідроелектростанції.

Комунікаційниця ОПОРИ розповіла, що під час другого туру виборів Президента спостерігачі фіксували масову невідповідність кількості виборчих скриньок розміру дільниці. Крім того, в районах області порушували процедуру видачі бюлетенів – замість 2 членів комісії це робив 1. Також на багатьох дільницях члени комісій «забували» повісити інформаційні плакати про кандидатів, але після зауважень спостерігачів виправляли це порушення, хоча на деяких ВД стверджували, що їх не видали відповідні матеріали в ОВК.

«У більшості випадків на зауваження спостерігачів на  процедурні порушення закону чи неналежну підготовку дільниць комісії реагували позитивно, намагаючись виправити недоліки. Так, на виборчій дільниці №650328 в селі Новопавлівка Херсонської області (186-ий округ) виборчі скриньки знаходились не в полі зору членів виборчої комісії. Після роз’яснень спостерігача ОПОРИ порушення усунули», – розповіла вона.

Водночас, на жаль, спостерігачі ОПОРИ знову були змушені роз’яснювати членам ДВК свої права. На виборчій дільниці №650072, яка знаходиться в школі селища Музиківка Херсонської області, члени комісії здійснювали тиск на спостерігача та заважали вести відеозйомку. Голова ДВК №650615 (184-ий округ) сумнівалася, що спостерігача можна реєструвати, якщо він прийшов в середині дня, а не на початку, й телефонувала консультуватися з цього приводу в ОВК. Також з'ясувалося, що член ОВК №182 інструктує дільничні комісії не впускати спостерігачів на засідання після 20 години.

Поширеним порушенням з боку членів ДВК стала масова прихована агітація – наліпки з символікою кампанії кандидата в Президенти Володимира Зеленського, які спостерігачі помічали у членів комісій на телефонах. Після зауважень телефони ховали, але наліпки з ознаками прихованої агітації не прибирали.

Порушували закон не тільки члени комісій, але і виборці. Так, спостерігачі знову фіксували спроби фото- та відеозйомки бюлетенів. Було зафіксовано декілька випадків голосування поза кабінками. Зауваження виборці здебільшого ігнорували, швидко вкидаючи бюлетень у скриньку та покидаючи дільницю.

Експертка ОПОРИ зазначила, що знову низка проблем виникла зі списками виборців. Багато виборців, які отримали запрошення та вже голосували в першому турі, або які зверталися в Держреєстр виборців, 21 квітня не знайшли себе в списках. Але, наприклад, ДВК №650693 частково самостійно вирішила цю проблему, прийнявши рішення, що жінки, які вийшли заміж і чиї прізвища не поміняли в списку виборців, мають право голосувати з іншим прізвищем в паспорті, що суперечить закону «Про вибори».

«На одній з дільниць жінка навмисне поставила позначку навпроти своєї дочки в списку виборців. На тому ж окрузі на іншій дільниці чоловік стверджував, що хтось розписався в списку виборців замість його сина. На дільниці в Генічеську позначку «голосує на дому» помилково поставили навпроти сина, і він розписався за свою матір, яка насправді голосує на дому, але замість неї відповідну позначку в списку виборців поставили навпроти нього», – розповіла експертка.

Громадський омбудсмен з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА розповів, що чимало херсонців, які через поважний вік або стан здоров’я не мали можливості проголосувати на виборчих дільницях, не мали можливості проголосувати і за місцем перебування. Також громадський омбудсмен отримав чимало скарг на проблеми на дільницях щодо їх доступності для людей поважного віку і людей з обмеженими фізичними можливостями.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)