На засіданнях 183-ої та 185-ої окружної виборчої комісії спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що члени дільничних виборчих комісій переробляли протоколи про підрахунок голосів, хоча це повинно робитися на засіданні відповідної ДВК.

У приміщенні 183-ої ОВК спостерігач зафіксувала складання уточненого протоколу ДВК №650691.

Спостерігач викликала за даним фактом поліцію, яка прибула на місце та зареєструвала заяву під  №10259 в журналі єдиного обліку.

Аналогічну ситуацію зафіксувала спостерігач на ОВК №185. Члени ДВК 650544 переписували протокол про підрахунок голосів в приміщенні ОВК, де проходить засідання. Спостерігач також викликала поліцію за цим фактом. Заява в журналі єдиного обліку зареєстрована під №3011.

Відповідно до частини 6 статті 79 Закону України «Про вибори Президента України», якщо після підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному окрузі дільнична виборча комісія виявила в ньому неточності (описку чи помилку в цифрах), вона на тому ж засіданні розглядає питання про внесення змін до нього шляхом складення нового протоколу з позначкою «Уточнений».

Відповідно до частини 7 статті 82 Закону «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія зобов'язана у строк, визначений окружною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до протоколу без перерахунку бюлетенів. Протокол з поміткою "Уточнений" транспортується і передається окружній виборчій комісії в порядку, встановленому статтею 81 цього Закону.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)