Упродовж дня повторного голосування ОПОРА зафіксувала на Івано-Франківщині 9 порушень виборчого законодавства. Ці порушення не були критичними, не мали системного характеру і не вплинули на результат виборів. Про це на прес-конференції 22 квітня повідомив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Найсерйознішим порушенням були дві спроби виносу бюлетенів з дільниць №260903 та №260857 в Івано-Франківську. Ці випадки слід розглядати не як тенденцію, а як дві унікальні ситуації. В обидвох випадках члени дільничних виборчих комісій спрацювали дуже оперативно і викликали правоохоронців, які затримали порушників. Відомості щодо обидвох випадків внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

ОПОРА також зафіксувала видачу бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта на дільниці №260753, що у селі Милування Тисменицького району. Виборець встиг проголосувати. У селах Белелуя та Потічок велика кількість виборців намагалась отримати бюлетень без пред’явлення паспортів, але після втручання спостерігачів ОПОРИ голови комісій відправили людей додому за документами.

Інші випадки стосувались порушень у роботі дільничних виборчих комісій. Зокрема, на дільниці  №260766, що у селі Сілець Тисменицького району, під час ранкового засідання комісії не вівся протокол дільничної виборчої комісії.

Одразу на двох дільницях у селі Стецева та Потічок, Снятинського району, виборчі скриньки та кабінки для таємного голосування були розміщені так, що вони не потрапляли у поле зору членів цих дільничних виборчих комісій, поки спостерігачка не звернула на це увагу членів ДВК.

На дільниці №260466 у селі Хімчин, Косівского району, організацію голосування за місцем перебування замість трьох членів комісії здійснювали двоє.

Наймасовіше порушення зафіксоване під час передачі виборчої документації представниками дільничних виборчих комісій округу на окружній виборчій комісії №83 у Івано-Франківську. ДВК складали «протоколи майбутнього», датовані 22 квітня, хоча було ще 21 квітня і чекали півночі у приміщенні ОВК, щоб система «Вибори» прийняла протоколи.

Таким чином люди намагались отримати заробітну плату за два дні роботи в комісії, а не за один. За підрахунками ОПОРИ, до такої маніпуляції могли вдатись кількадесят ДВК. «Це технічне порушення в роботі комісій ніяк не вплинуло на результат виборів», – зауважив координатор.

Поліція під час повторного голосування 21 квітня та процесу підрахунку голосів і передачі виборчої документації на ОВК Івано-Франківської області також не зафіксувала масштабних порушень. «Впродовж дня голосування  до поліції надійшло 14 повідомлень про порушення виборчого законодавства, серед яких: агітація, фотографування бюлетеня, відсутність у списку виборців, видача бюлетеня без паспорту. Наразі проводиться перевірка за вказаними повідомленнями та в разі встановлення фактів порушень будуть вжиті законні заходи. Правоохоронцями складено один адміністративний протокол за порушення строків передвиборчої агітації й розпочаті два кримінальні провадження через намагання винести бюлетень», - повідомив Володимир Голубош, начальник поліції Івано-Франківщини.

Під час прес-конференції координатор також представив результати паралельного підрахунку голосів, який здійснювала ОПОРА під час повторного голосування. Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 99% впевненістю про такі результати другого туру президентських виборів (1299 із 1305 спостерігачів, 99,6% виборчих дільниць з 811 907 голосів):

Кандидати

Результат

Похибка

Зеленський Володимир

73,2%

1,5%

Порошенко Петро

24,3%

1,5%

Кількість недійсних бюлетенів

2,5%

0,3%

Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготовлених спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.