За результатами паралельного підрахунку голосів Громадянської мережі ОПОРА  на президентських виборах переміг Володимир Зеленський із результатом 73,2% за похибки 1,5%. Про це на прес-конференції у Львівському прес-клубі повідомили експерти ОПОРИ 22 квітня.

За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день повторного голосування здійснила Громадянська мережа ОПОРА, Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, тоді як Петро Порошенко — 24,3% за похибки 1,5%. Кількість недійсних бюлетенів становила 2,5% за похибки 0,3%. Про це розповів координатор спостереження ОПОРИ за виборами Президента у Львівській області.

«Я можу впевнено заявити, що ці результати майже збігатимуться з тими, що оголосить центральна виборча комісія, — зазначив експерт ОПОРИ. — Це пов’язано з методологією паралельного підрахунку. Ми маємо статистичну вибірку виборчих дільниць, яка репрезентує усі дільниці України. Наші спостерігачі, крім того, що фіксують порушення упродовж дня, беруть копії протоколів про підрахунок голосів на цих дільницях з мокрими печатками та підписами членів дільничних виборчих комісій. Далі ми сумуємо отримані дані».

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області розповіла, що, за даними поліції та спостерігачів ОПОРИ, у день повторного голосування на Львівщині основними порушеннями були спроби проголосувати без паспорта, фотографування бюлетенів, спроби винести їх за межі виборчої дільниці.

«Також зафіксували велику кількість псування виборчих бюлетенів. Очевидно, що протестні настрої в суспільстві є достатньо серйозними і вагомими, що не може не викликати занепокоєння», — додала вона.

Крім того, під час прес-конференції розповіли про особливості повторного голосування. Виборчий процес у квітні відзначився стислістю термінів, відведених на формування виборчих комісій та інші процеси, пов'язані з підготовкою виборів. Експерти зазначили, що виборча кампанія обох кандидатів у квітні базувалася передусім на антиагітації та критиці конкурента.

«Таку тенденцію можна частково пояснити характерною особливістю повторного голосування: перемагає той кандидат, який набере абсолютну більшість голосів. Через це багато виборців вдаються до, так званого, «негативного  голосування», коли перш за все вони голосують не за одного з кандидатів, а проти іншого, оскільки категорично його не підтримують. Це відомий нам принцип вибору меншого зла», — зазначив координатор ОПОРИ.

Ознайомитись із заявою Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на чергових виборах Президента України можна за посиланням. Більше інформації про те, як проводиться паралельний підрахунок голосів, читайте тут.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)