Представники ОПОРИ у Чернівецькій області у другому турі виборів фіксували незначні порушення та здійснювали паралельний підрахунок голосів на основі протоколів, отриманих на засіданнях дільничних виборчих комісій. Про це під час прес-конференції 22 квітня розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

«Процес голосування та період передвиборної агітації здебільшого відповідали базовим міжнародним стандартам  демократичних виборів. Суттєвих порушень на Буковині у другому турі, які б могли вплинути на виборчий процес, спостерігачі ОПОРИ не фіксували. День виборів пройшов досить спокійно. Траплялися поодинокі випадки несуттєвих порушень, які не мали системного характеру», - зазначив координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Чернівецькій області.

Найбільша явка на Буковині як і в першому турі, знову була у 201 окрузі. Станом на 20 годину 21 квітня проголосували 54,09% мешканців Чернівецької області у другому турі виборів Президента України, згідно з даними Центральної виборчої комісії. У №201 окрузі проголосували 57,83%. В окрузі №202 — 52,94%, в окрузі №203 — 51,08%, в окрузі №204 — 54,61%.

Також спостерігачі ОПОРИ фіксували незначні порушення виборчого процесу. Одна дільниця, яка знаходиться  у м. Чернівці (№ 730513), відкрилась з запізненням на 20 хвилин. На дільниці у 202 окрузі виборець намагався проголосувати поза межами кабінки. На дільниці №730506 у кабінках для голосування виборці залишали написи, які закликають голосувати за одного з кандидатів у Президенти. Члени дільничної виборчої комісії замальовували їх маркером.

На дільниці у 204 окрузі виборець намагався отримати бюлетень по закордонному паспорту. Члени ДВК бюлетень йому не видали. Також на 204 окрузі більше 40  виборців приходили без паспортів на дільницю й намагались отримати бюлетені. Після того, як спостерігач ОПОРИ звернув увагу на можливе порушення, виборці покидали приміщення ДВК. Декілька виборців після зауваження повертались на дільницю уже з документами, що проголосувати. Інші заявляли, що другий раз приходити голосувати не будуть.

Окрему увагу спостерігачі ОПОРИ приділили моніторингу роботи спеціальних виборчих дільниць, яких в області створено більше 20. В рамках моніторингу здійснено спостереження за волевиявленням в день голосування на спеціальних виборчих дільницях, що розміщені в Чернівецькому слідчому ізоляторі та Чернівецькій обласній психіатричній лікарні.

«Загальний аналіз волевиявлення виборців в спеціальних виборчих дільницях показує, що там відбувалося достатньо конкурентне голосування, що вочевидь свідчить про відсутність тиску з боку адміністрації на виборців в місцях позбавлення волі», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області. 

Також спостерігачі ОПОРИ спільно із Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області промоніторили виборчу дільницю, яка розміщена в Чернівецькому геріатричному пансіонаті, та традиційно «проблемну» дільницю №730506, розташовану в студмістечку.

«Загалом, правоохоронці зареєстрували 52 повідомлення за період другого туру Президентських виборів, з них 30 повідомлень надійшло у день виборів. Кримінальні провадження не відкривалися», – зазначив Олександр Чубей, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, начальник слідчого управління.

Святослав Кішлар, начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Чернівецькій області, зазначив: «Нами складено 4 адміністративних протоколи, зокрема 2 про розповсюдження агітації без вихідних даних, 1 протокол за висвітлення в мережі Інтернет результатів волевиявлення в день голосування та 1 протокол за завідомо неправдивий виклик спецслужб по факту нібито конфлікту на дільничній виборчій комісії, який не підтвердився».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)