У день повторного голосування 21 квітня спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області фіксували інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства: нестача скриньок для голосування, фотографування бюлетеня, процедурні порушення членами дільничних виборчих комісій, ймовірна підробка виборчої документації. Всього було зафіксовано понад 50 повідомлень про такі інциденти. Також спостерігачі вели паралельний підрахунок голосів у межах всеукраїнської статистичної вибірки.

Про це 22 квітня розповіли представники ОПОРИ під час прес-конференції «Другий тур президентських виборів на Житомирщині: результати паралельного підрахунку голосів та зафіксовані інциденти».

«У всіх 6 округах працювали понад 70 короткотермінових спостерігачів ОПОРИ, які проводили фактичне спостереження за проведенням ранкового та вечірнього засідань, процесом голосування та здійснювали паралельний підрахунок голосів. Після завершення підрахунку спостерігачі опрацьовували цифри з протоколів та у визначеній закодованій формі пересилали їх у центр опрацювання результатів у Києві. З метою зменшення людського фактору та похибки було впроваджено двоетапну перевірку якості інформації», – розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

За словами представника ОПОРИ, день голосування в області пройшов з порушеннями, однак втручання у виборчий процес з метою зриву виборів чи фальсифікації не зафіксовано.

«Загалом, вибори в області пройшли без серйозних порушень, які б могли вплинути на результати голосування. У ВО №67 (м. Чуднів) нашого спостерігача працівник поліції не хотів пускати в ОВК, мотивуючи це тим, що її посвідчення не дійсне, бо на ньому дата виборів – 31 березня». У місті Новоград-Волинський на дільниці №181319, виборець помітила, що в кабінці для голосування ручка, в якій нібито зникає чорнило. Жінка поставила позначку на своєму папері, а прийшовши додому, чорнила не було.  У ВО №66 нетверезий виборець хотів ще раз зайти до дільниці, щоб проголосувати за матір, були зафіксовані випадки фотографування бюлетеня. Мали місце і порушення з боку членів ДВК – на чотирьох дільницях зафіксували видачу бюлетеня виборцю одним членом комісії, на дільницях не вистачало скриньок для голосування. Після підрахунку голосів члени ДВК масово підписували  протоколи 22 квітня, щоб отримати додаткову виплату», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Житомирській області.  

Спостерігачі ОПОРИ фіксували однакові типи найбільш частих порушень виборчого законодавства в день голосування 31 березня і в день повторного голосування, однак інтенсивність цих порушень зменшилася.

Під час прес-конференції начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області В’ячеслав Печененко зазначив, що в області вибори пройшли спокійно і без грубих порушень.

«Наші превентивні заходи були ефективними і принесли однозначно позитивний результат – голосування в області пройшло спокійно, без грубих порушень та фальсифікацій. Всього було зафіксовано 25 повідомлень про порушення виборчого процесу. Лідер за кількістю повідомлень – місто Житомир – 12 повідомлень, Коростенський відділ поліції – 4, далі по одному, по два в округах.. Надійшло 5 повідомлень про фотографування бюлетенів, 4 про агітацію в день виборів та відсутність у списках виборців. Був випадок, коли виборець, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, порвав свій отриманий бюлетень. За тими фактами, що були зафіксовані, були складені адміністративні протоколи і є справи, які ще розглядаються.  Грубих порушень виборчого процесу не було зафіксовано», – зазначив В’ячеслав Печененко.

На завершення В’ячеслав Печененко подякував працівникам поліції та всім, хто долучився до проведення виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.