У Рівненській області впродовж дня голосування другого туру виборів Президента України спостерігачі ОПОРИ зафіксували спробу винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці, виявили складання виборчої документації іншим числом, відсутність плакатів кандидатів на посаду Президента на дільницях, а також непристосованість деяких виборчих дільниць для маломобільних груп населення.

Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції «ОПОРА на Рівненщині: перебіг дня голосування, основні порушення та паралельний підрахунок голосів» 22 квітня.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області озвучив результати спостереження на чергових виборах Президента України.

Під час проведення повторного голосування ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Відповідно, результати голосування в Україні наступні:

  • Володимир Зеленський – 73,2% (похибка 1,5%);
  • Петро Порошенко – 24,3% (похибка 1,5%);
  • Кількість недійсних бюлетенів – 2,5% (похибка 0,3%)

Окрім загальнонаціональних тенденцій, координатор спостереження ОПОРИ розповів про результати спостереження у Рівненській області.

«Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували поодинокі порушення виборчого законодавства, які не свідчать про масовий характер чи тенденцію. Тому, ці порушення не можуть впливати на результати голосування», – розповів він.

У місті Дубно зафіксовано спробу винесення виборчого бюлетеня за межі дільниці. Спостерігач ОПОРИ виявив порушення. На місце події викликали слідчо-оперативну групу. Наразі відкрито кримінальне провадження. Окрім цього, в місті Дубно станом на 21 квітня 22:15 дільнична виборча комісія в Акті про видачу копій протоколів підрахунку голосів вказала дату складання 22 квітня. Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

Також спостерігачі фіксували, що на деяких виборчих дільницях не було плакатів кандидатів на посаду Президента. Голови комісій пояснювали це тим, що плакати не залишили з першого туру виборів.

Громадська омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА із захисту виборчих прав у Рівненській області розповіла про перебіг дня голосування у спецдільницях, які відвідала у день виборів.

«Жодних зауважень до проведення виборів не було (у слідчому ізоляторі та Городоцькому виправному центрі). Приємно те, що адміністрація цих установ врахувала наші побажання та рекомендації, які ми озвучували напередодні першого туру під час обговорення підготовки до виборів. Тобто, для усіх, хто перебуває у цих закладах забезпечили можливість доступу до інформації, а саме: списку виборців (щоб люди могли перевірити дані про себе) і до офіційної інформації, яка надається від окружної виборчої комісії (передвиборні програми кандидатів). Все це було забезпечено», – розповіла вона.

За словами громадської омбудсменки, є певні проблеми із законодавчим регулюванням щодо тих людей, які перебувають у психіатричних закладах. Згідно із законодавством, голосувати не може людина, яка визнана недієздатною, а недієздатність встановлює лише суд. Натомість у психоневрологічних та психіатричних закладах можуть перебувати люди, які, де-факто, можуть становити небезпеку для інших оточуючих, але рішення суду щодо їхньої недієздатності немає. При цьому адміністрація установи не бере на себе відповідальності включати їх до списків виборців, пояснюючи це тим, що такі люди можуть нести шкоду для інших людей.

Окрім цього, омбудсменка розповіла про ще одну проблему – доступність до виборчих дільниць маломобільних груп населення. За словами омбудсменки, зафіксовано близько 15 випадків, коли дільниці розміщені на другому поверсі (близько 10 випадків), або ж до дільниць ведуть сходи, які не облаштовані пандусами. Однак цей список не є вичерпний.

«Зі свого боку, як громадської омбудсменки із захисту виборчих прав, це, мабуть, буде одна з ключових проблем, на яких я концентруватимуся у міжвиборчий процес для того, аби надалі мінімізувати такі явища», – додала вона.

Про повідомлення, які впродовж дня голосування надійшли до Національної поліції, розповів начальник відділу комунікації ГУНП в Рівненській області Антон Крук.

«Із початку передвиборної кампанії, яка стартувала 31 грудня 2018 року, до поліції Рівненської області надійшло 240 повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом. За результатами перевірки поліцейські склали 46 адміністративних матеріалів і відкрили 6 кримінальних проваджень, 2 з яких – під час другого туру виборів», – сказав Антон Крук.

Із початку голосування в другому турі виборів Президента України до 08:00 ранку 22 квітня до поліції області надійшло 30 повідомлень щодо можливих порушень виборчого процесу, із яких 2 кваліфіковані як кримінальні правопорушення та складено 5 адміністративних протоколів. Так, за фактами незаконного використання виборчого бюлетеня досудові розслідування розпочаті у Дубно та Сарнах, де виборці винесли їх за межі приміщення виборчої дільниці.

Також спікер додав, що завдяки тісній співпраці з Громадянською мережею ОПОРА та висвітленню засобами масової інформації перебігу виборчого процесу вдалося запобігти ймовірним порушенням виборчого законодавства.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.