День повторного голосування на Полтавщині пройшов без значних порушень виборчого законодавства. Такі підсумки підбили представники ОПОРИ відносно виборів Президента України, що відбулись 21 квітня.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області, найбільшими проблемами під час голосування було матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць.

«На ряді дільниць в Полтавському та Лохвицькому районах наші спостерігачі на ранковому засіданні зафіксували недостатню, згідно з вимогами виборчого законодавства, кількість виборчих скриньок, як стаціонарних, так і переносних, а також необхідну кількість кабінок для голосування», – розповів координатор.

Крім цього, на трьох дільницях – в Гадячі, Горішніх Плавнях та Лохвицькому районі, дільничні комісії отримали меншу кількість бюлетенів, ніж зазначено в Законі.

«На дільниці в Горішніх Плавнях кількість отриманих комісією бюлетенів була меншою на 10 ніж зареєстрованих виборців, а на ДВК в Гадячі та Лохвицькому районі була менша кількість ніж вимагає того частина 7 статті 71 Закону, а саме на 0,5 відсотка більшою за кількість виборців. В разі стовідсоткової явки виборців це могло б призвести до серйозних проблем», – говорить представник ОПОРИ.

Також ОПОРА фіксувала проблеми із забезпеченням вільного потрапляння на дільниці для голосування людей з інвалідністю. Подібні випадки зафіксовані в Полтавському, Кременчуцькому, Глобинському, Гребінківському, Карлівському, Кобеляцькому, Новосанжарському, Машівському, Чутівському, Миргородському, Решетилівському, Козельщинському, Зінківському районах.

Згідно з технічними вимогами для приміщень, які використовуються для голосування, та визначені постановою ЦВК №5 від 19.01.2012, дільниці мають бути облаштовані пандусом.

Загалом протягом дня голосування правоохоронці зареєстрували 57 звернень відносно можливих порушень виборчого законодавства. Про це повідомив начальник Нацполіції Полтавщини Андрій Замахін.

«В день голосування представниками поліції було складено два адмінпротоколи. В обох випадках відносно членів дільничних виборчих комісій. В Лубнах один з членів ДВК був в стані алкогольного сп’яніння, а в Кременчуці повісив на себе бедж з агітацією за одного з кандидатів. В цілому, звернення стосувались можливих порушень у веденні агітації, некоректного внесення у списки виборців, неприбуття комісії зі скринькою для голосування на дому», – повідомив Андрій Замахін.

Згідно з паралельним підрахунком голосів, що здійснювала ОПОРА під час голосування 21 квітня, Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів при похибці в 1,5%. Тоді як Петро Порошенко набрав 24,3% при похибці в 1,5%. Ще 2,5% бюлетенів, при похибці в 0,3%, є недійсними.

Результати паралельного підрахунку голосів базуються на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів.

Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготовлених спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)