За день спостереження за процесом голосування в Харкові і Харківській області спостерігачі ОПОРИ 4 рази звертались до поліції через можливі порушення законодавства.

Всі дільниці на Харківщині закрились вчасно і без порушень чи перешкод в роботі. Окружні виборчі комісії розпочали вечірні засідання також вчасно. Загальна явка виборців за день склала 64,78% — трохи нижче, ніж у першому турі, коли проголосували 64,49%. З 2 053 947 внесених до списку виборців на момент закінчення голосування отримали бюлетені 1 326 945 виборців.

Спостерігачі ОПОРИ не виявили за день голосування системних порушень в Харківській області і звертались до поліції 5 разів. Два рази — через порушення порядку ведення агітації на користь Петра Порошенка у будівлях, на яких було написано «Відкритий офіс. Команда Порошенка», ще по одному разу — через фотографування виборцем свого бюлетеня і дочасне оприлюднення даних екзит-полу. Ще один раз ОПОРА зверталась до поліції через пошкодження інформаційного стенду кандидата в Президенти Петра Порошенка на дільниці №630433.

Загалом за день голосування до Нацполіції в Харківській області надійшло 74 повідомлення про можливі порушення законодавства, поліцейські відкрили одне кримінальне провадження за фактом незаконного використання виборчого бюлетеня за заявою виборця, який виявив, що за нього хтось отримав бюлетень та склали один протокол про адміністративне правопорушення за скоєння дрібного хуліганства на чоловіка в Дергачівському районі, який навмисно пошкодив свій бюлетень.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)